Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto41 poze în acest set

Lucrările de restaurare a picturii murale a Bisericii „Sfântul Nicolae” din satul Bălineşti, comuna Grămești, biserică cu o arhitecură singulară în epoca ei, au fost finalizate scoțând la iveală opera de o valoare inestimabilă a zugravului Gavriil Ieromonahul după mulți ani în care a fost acoperită de un strat gros de fum.

Lucrările s-au întins pe o perioadă de 14 ani și au costat 3,2 milioane de lei, bani alocați prin Programul Național de Restaurare al Ministerului Culturii, gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

Biserica din Bălinești se numără printre puținele monumente din timpul lui Ștefan cel Mare care păstreaza aproape integral decorul pictat, ca și bisericile din Pătrăuți și Voroneț

Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălinești este o biserică ctitorită de logofătul Ioan Tăutu în perioada anilor 1494-1499 în satul Bălinești (ținutul Dorohoiului, astăzi în comuna Grămești din județul Suceava). Această construcție este un monument reprezentativ al epocii lui Ștefan cel Mare (1457-1504).  Biserica „Sf. Nicolae” din Bălinești a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015. Satul Bălinești este cunoscut din secolul al XV-lea, cand apartinea logofatului Ioan Tăutu, om de seama si bun diplomat al marelui domn Ștefan cel Mare și al fiului său Bogdan, după cum este amintit de cronicarii Grigore Ureche și Ion Neculce. Aceasta este unul dintre monumentele istorice reprezentative pentru arta Moldovei din cea de a doua jumatate a secolului al XV-lea. Biserica din Bălinești se numără printre puținele monumente din timpul lui Ștefan cel Mare care pastreaza aproape integral decorul pictat, ca și bisericile din Pătrăuți și Voroneț.

Sursa text: www.ro.wikipedia.org

La momentul începerii lucrărilor de restaurare, urme ale picturii murale s-au găsit la exterior pe ocniţele mari de pe absida estică şi pe faţadele de vest şi est. Cel mai probabil, aceste picturi s-au făcut în timpul domniei lui Petru Rareş, între anii 1535-1538. Calitatea remarcabilă a picturii este susţinută de imaginile Sfântului Nicolae şi ale Arhanghelului Mihail, aflate pe două firide de pe absida altarului. Adăugându-se această pictură peste decoraţia originală a bisericii, smalţul discurilor ceramice şi-a pierdut din strălucirea iniţială. Pictura interioară, din secolul al XV-lea, poartă semnătura zugravului Gavriil Ieromonahul, asemănându-se ca stil celei de la mânăstirea Voroneţ şi „Sfântul Nicolae” din Dorohoi. Starea de conservare a stratului pictural suferise degradări în timp, prezentând chiar zone unde stratul suport era desprins, rămânând vizibilă zugrăveala iniţială provizorie a bisericii. Lucrările de restaurare a picturii au presupus numeroase procese, printre care îndepărtarea sărurilor solubile prin mijloace mecanice umede, extragerea depunerilor saline de suprafaţă/ voaluri/ cruste, tratamentul cu hidroxid de bariu, injectări pentru desprinderi şi burduşeli ale stratului suport, reintegrarea cromatică a uzurilor patinei şi stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor reconstituibile prin metoda tratteggio, fixarea reintegrărilor etc.

Totodată, lucrările de restaurare a Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bălinești vor continua prin intermediul Companiei Naționale de Investiții și vizează refacerea acoperișului.

Pictura unei biserici sucevene de pe vremea lui Ștefan scoasă la lumină după 14 ani de muncă sisifică, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava