MOPAN Suceava

În ultima ședință a Consiliului Județean plata contribuției primăriilor la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) a reprezentat subiect de dispută între PNL și PSD mai ales că administrația județeană a deschis procese în cazul unui număr de 47 de unități administrativ teritoriale rău platnice. Liberalii prin vocea liderului de grup, Ilie Vasile, au propus ca cele 47 de primării cu datorii la SMID să primească bani la echilibrarea bugetelor locale pentru achitarea ratei pe anul trecut astfel încât Consiliul Județean să renunțe la procese. ”Noi dorim ca cele 47 de localități cu datorii la SMID să primească bani într-o rubrică specială pentru plata ratei pentru 2015 astfel ca noi să scutim Consiliul Județean de 47 de procese cu aceste primării. Gândesc că e normal ca noi Consiliul Județean să ne îndreptăm cu procese împotriva a jumătate din localități. De acea propun să dăm o rată pentru un an să nu blocăm lucrurile pentru că SMID este proiectul numărul unu al județului”, a declarat Ilie Vasile.

Nechifor: ”Dacă noi dăm bani anual și sunt unii care nu au plătit vreodată îmi pare foarte rău. Ori suntem luați….ori nu am înțeles eu cum funcționează lucrurile”

În replică președintele PSD al Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a ținut să aducă aminte că primăriile au primit la echilibrarea bugetelor locale sprijin financiar din 2011 până anul trecut pentru plata contribuției la SMID însă multe nu au achitat nici un leu. ”Din 2011 prin hotărâre de consiliu județean s-au alocat bani pentru localități exact pentru acest lucru. Dacă noi dăm bani anual și sunt unii care nu au plătit vreodată îmi pare foarte rău. Ori suntem luați….ori nu am înțeles eu cum funcționează lucrurile”, a spus Nechifor. El a subliniat că din acest an lucrurile sunt mai stricte la repartizarea fondurilor de echilibrare comparativ cu anii anteriori. ”Legea bugetului de stat are prevederi explicite la formula prin care noi putem echilibra bugetele localităților și anume sunt patru tipuri de ajutor financiar de echilibrare. În primul rând e vorba de ratele de capital adică împrumuturile care sunt angajate de primării care au scadență de plată în acest an. Apoi e vorba de arierate adică de datorii neachitate cu termen de plată mai mare de 90 de zile. Al treilea tip de ajutor financiar pe care-l dăm noi la echilibrarea bugetelor îl reprezintă cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală iar al patrulea înseamnă cofinanțarea proiectelor europene. Față de alți ani când era permisă introducerea unor  criterii anul acesta nu mai avem posibilitatea”, a explicat șeful administrației județene. Nu în ultimul rând, a arătat Cătălin Nechifor, sprijinirea financiară a celor 47 de primării rău platnice ar deranja restul primăriilor care și-au achitat contribuțiile la SMID. ”Ce va face Consiliul Județean inclusiv noi ca persoane fizice în momentul în care restul de 67 de primării care au plătit până acum ratele la SMID se vor îndrepta cu procese împotriva noastră?  Ne propuneți să scăpăm de 47 de procese și în schimb să ne alegem cu 67 de procese?”, s-a întrebat retoric președintele Consiliului Județean. Amendamentul liberalilor propus de Ilie Vasile a căzut în final la vot.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava