Concert pascal
MOPAN Suceava

Adesea, admirăm o persoană pentru zâmbetul ei. Acel zâmbet larg, relaxat care îi luminează fața și, datorită căruia toți cunoscuții o consideră ca fiind una dintre cele mai de succes persoane. Niciunul dintre noi nu ne dorim probleme în ceea ce privește dantura și, în nici un caz nu vrem să ne confruntăm cu dinți lipsă. Însă, nici nu vă imaginați cât de ușor poate fi să îți pierzi un dinte dacă nu îți îngrijești corect dantura.

Auzim adesea despre ”boala secolului”. Ei bine, boala paradontală poate fi denumită astfel. Este principală cauză a pierderii dinților, deși poate ați considerat ca fiind vorba despre o afecțiune minoră. Medicul Implantolog Dr. Taner Chemal de la Implantodent ne explică: ”Boala parodontală (periodontita) reprezintă afectarea inflamatorie cronică a țesuturilor de susținere a dinților, adică a gingiei și a osului. Atunci când inflamația se limitează la nivelul gingiei, afecțiunea se numește gingivită, iar în cazul în care acest stadiu a fost depășit, iar inflamația cuprinde osul vorbim despre parodontită sau periodontită (în trecut se folosea termenul de parodontoză). Literal, periodontita înseamnă „în jurul dintelui”.”.

Medicul Implantolog Dr. Taner Chemal explică că, netrată, boala parodontală conduce la pierderea dinților. Poate interesa un singur dinte, mai multi dinți sau chiar toți dinții. Statistic, boala parodontală reprezintă principala cauză de pierdere a dinților și poate fi asociată și cu alte boli cronice ce includ diabetul și bolile cardiace.

Pentru a lupta cu această afecțiune și a o trata din timp pentru a nu se ajunge la pierderea dinților, trebuie să țineți cont de cauzele ce declanșează această boală. Cauza principală (factorul determinant) al bolii parodontale este placa bacteriană (microbii), însă Medicul Implantolog Dr. Taner Chemal detaliază că există și mulți factori favorizanți:

1. Vârsta – studiile demonstrează că persoanele mai în vârstă dețin cea mai mare rată de boală parodontală, astfel că populația trecută de 65 de ani este afectată în proporție de peste 80% de boala parodontală.

2. Fumatul – consumul de tutun este asociat cu multe boli grave cum ar fi cancerul, bolile pulmonare, cardiace precum și cu alte numeroase probleme de sănătate. Fumatorii prezintă un risc crescut de a dezvolta boala parodontală și toate statisticile demonstrează că fumatul este principalul factor de risc în acest caz.

3. Genetica – cercetările au demonstrat că unele persoane au o predispoziție genetică ridicată pentru boala parodontală. În ciuda unei igiene orale corecte, aceste persoane au mai multe șanse de a dezvolta această boală. La Implantodent putem identifica aceasta categorie de pacienți cu ajutorul unui test genetic, astfel încât predispozitia la boală să fie depistată înainte ca ea să se instaleze și să afecteze ireversibil gingiile și osul.

4. Stresul – boala epocii moderne este asociată cu multe boli grave cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, cancerul și alte numeroase probleme de sănătate și reprezintă un important factor de risc pentru boala parodontală. Cercetările au demonstrat că stresul diminuează capacitatea de apărare a organismului (imunitatea) împotriva infecțiilor, inclusiv a celei parodontale.

5. Medicamentele – unele medicamente, cum ar fi contraceptivele orale, medicamentele antidepresive și anumite medicamente pentru inimă pot afecta sănătatea orală. De aceea, în urma anamnezei, medicul dentist trebuie să informeze pacientul asupra acestor riscuri precum și asupra metodelor de diminuare a acestora.

6. Bruxismul (scrășnirea dinților) – declanșează cronic forțe excedentare suprasolicitând țesuturile de susținere a dinților. Odată depășită limita de suportabilitate a acestor forțe, aceste țesuturi încep să se deterioreze slăbind implantarea dintelui.

7. Alte boli sistemice – cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și artrita reumatoidă interferează cu sistemul inflamator al organismului și poate agrava starea gingiilor.

8. Nutriția proastă și obezitatea – o dietă săracă în nutrienții importanți poate compromite sistemul imunitar al organismului, îngreunând capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecțiilor. Deoarece boala parodontală debutează cu infecție, nutriția proastă poate agrava starea gingiilor. În plus, cercetările au demonstrat că obezitatea crește considerabil riscul de boala parodontală.

Medicul Implantolog Dr. Taner Chemal este fondatorul clinicilor Implantodent (www.implantodent.ro) și a creat un concept unic pe piața românească axat strict pe profesionalism, performanță, eficiență, calitate, excelență. Pregătirea sa și a întregii sale echipe în domeniu, cursurile practice de specializare urmate în cele mai prestigioase centre din lume i-au ajutat pe specialiști să devină pionieri pentru țara noastră în tot ceea ce înseamnă domeniul stomatologic atât la nivel de manopere, cât și la capitolul tehnologie avangardistă.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava