Concert pascal
MOPAN Suceava

Casa de Poezie Light of ink & Teatrul Municipal “Matei Vișniec” Suceava, în parteneriat cu Colegiul Național “Petru Rareș” & Villa Alice, vă invită la Seara de Poezie 5 (ediție nouă 2022-2023). Joi, 17 noiembrie 2022, ora 17.00 la Teatrul Municipal “Matei Vișniec” Suceava (spațiul expozițional de la etajul al III-lea).  Invitații întâlnirii sunt poeții Radu Vancu și Dan Coman.  Evenimentul se va desfășura sub genericul “Poezia, stil de viață”.

Radu VANCU (n. 1978, Sibiu) este poet, prozator, eseist și traducător, conferențiar la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor-șef al revistei „Transilvania”. Din 2019, este președintele PEN România. De asemenea, este redactor al revistei „Poesis International”. Coordonează secțiunea română a site-ului Poetry International. A debutat în anul 2002, cu volumul de versuri Epistole pentru Camelia (Editura Imago), urmat de cărțile de poezie: Biographia litteraria (Vinea, 2006), Monstrul fericit (Cartier, 2009), Sebastian în vis (Tracus Arte, 2010), Amintiri pentru tatăl meu (Vinea, 2010), Frânghia înflorită (Casa de Editură Max Blecher, 2012), 4 A.M. Cantosuri domestice (Casa de Editură Max Blecher, 2015), Psalmi (Casa de Editură Max Blecher, 2019). Poezia lui a fost tradusă în aproximativ 20 de limbi străine, fie în antologii și reviste, fie în cărți individuale. A mai publicat un roman (Transparența, Humanitas, 2018), două volume de jurnal (Zodia Cancerului. Jurnal. 2012-2015, Humanitas, 2017; Răul. Jurnal. 2016-2020, Humanitas, 2021), două cărți pentru copii (Shilluk. Scrisoare către Franz Binder, Grupul de Inițiativă Locală Corona, Brașov, 2013; Regele piticuț; ilustrații de Irina Dobrescu, Cartier, 2017) și o culegere de texte civice (România vertebrată, Adenium, 2016). Publicațiile academice includ două cărți-eseu despre Mihai Eminescu și Mircea Ivănescu, precum și un volum privind relația modernității poetice cu umanul. A realizat câteva antologii de poezie română modernă și contemporană, fie singur, fie în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin sau Marius Chivu. Pentru cărțile sale, a primit mai multe premii, între care: Premiul revistei „Observator cultural”, Premiul Congresului Naţional de Poezie, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu, Premiul Cartea Anului 2019, în cadrul Galei Premiilor APLER, Premiul orașului Bistrița pentru Literatură 2022. A tradus din John Berryman și W.B. Yeats. Este, de asemenea, traducătorul ediției Ezra Pound, coordonată de H.-R. Patapievici la Editura Humanitas. Este organizator al Festivalului Internațional de Poezie din Sibiu Poets in Transylvania.

Dan COMAN (n. 1975, Gersa, Bistrița-Năsăud) este poet și prozator, profesor de filosofie la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița.

A debutat cu poezie în 1995, în volumul colectiv Camera (alături de Marin Mălaicu-Hondrari, John Florin Partene și Alin Salvan; Editura Euphorion). În 2003, în urma câștigării Concursului Național de Poezie „Aurel Dumitrașcu”, a publicat volumul Anul cârtiței galbene (Editura Timpul), pentru care i s-a acordat Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum și Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut. Au urmat cărțile de poezie: ghinga (Vinea, 2005), d great coman (antologie; Vinea, 2007), Dicţionarul Mara (Cartier, 2009; Premiul pentru poezie Radio România Cultural), erg (antologie; Charmides, 2012), Insectarul Coman (Charmides, 2017, Premiul pentru poezie Radio România Cultural, Premiul revistei „Observator cultural”, Premiul Cartea de Poezie a Anului 2017 la Gala tinerilor scriitori). Este autorul romanelor: Irezistibil (Cartea Românească, 2010), Parohia (Cartea Românească, 2012; Polirom, 2017), Căsnicie (Polirom, 2015, 2016) şi aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată (Polirom, 2019). În 2018 publică volumul Povestea lui Mihai Codreanu, o biografie romanțată apărută sub egida Muzeului Literaturii Române din Iași, iar în 2019, George Enescu – Caiete de repetiții, în cadrul proiectului Biografii romanțate al Editurii Polirom. A publicat și două cărți pentru copii: Moara de frig (ilustrații de Lică Sainciuc; Cartier, 2017) și Plictisitoarea vacanță de vară a fraților Rățoi (ilustrații de Andrei Damian; Arthur, 2021). Textele sale au fost traduse, fie în cărți individuale, fie în antologii și reviste, în germană, polonă, engleză, franceză, suedeză, italiană, sârbă, slovenă, rusă, cehă, spaniolă ș.a. Dan Coman a realizat câteva antologii ale poeților români contemporani: Compania poeților tineri în 100 de titluri (împreună cu Petru Romoșan; Compania, 2011), Magistrul Ursachi pe vremea când se credea pelican (împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari, Charmides, 2014), Benjamin Fundoianu. Herța și alte priveliști (Cartier, 2016). După 2009, organizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari și Gavril Țărmure, Festivalul Internațional de Poezie și Muzică Poezia e la Bistrița.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava