Concert pascal
MOPAN Suceava

Asiguraţi-vă că persoana căreia încredinţaţi vehicului pentru a fi condus pe drumurile publice deţine permis de conducere valabil conform categoriei şi nu se află sub influenţa  băuturilor alcoolice.

Infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere face parte din categoria infracţiunilor contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi poate să aibă ca rezultat consecinţe din cele mai grave.

Conform art.335 Cod penal modalităţile de săvârşire a infracţiunii sunt următoarele:
-Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere;
-Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România;
-se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Astfel, răspunderea penală se extinde şi asupra celui care încredinţează spre conducere vehicului cunoscând că persoana în cauză nu deţine permis de conducere sau se află sub influenţa băuturilor alcoolice.

Poliţiştii atrag atenţia, că în special pe perioada de vară, deţinători de vehicule au uneori tendinţa de a ,,ajuta” prieteni sau rude, în special mai tinere, să deprindă ,,arta şofatului”. Le recomandăm tuturor să apeleze doar la Şcolile de Şoferi autorizate şi să nu îşi pună viaţa lor şi a semenilor lor în pericol.

Doar în ultimele 48 de ore poliţiştii au identificat pe drumurile publice 3 astfel de situaţii, 6 persoane alegându-se cu dosare de cercetare penale pentru diferite forme de participaţie.

La data de 24.06.2016, ora 11.15, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe o stradă din localitatea Negostina, autoturismul înmatriculat în străinătate, condus de o femeie de 27 de ani, din comuna Frătăuții Noi și în care se afla ca pasager, sora acesteia, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, femeia nu deține permis de conducere  pentru nici o categorie auto.

Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, tânăra de 23 de ani, i-a încredințat mașina sorei sale pentru a o conduce pe drumurile publice,  în vederea formării deprinderilor, aceasta fiind elevă de o școală de șoferi.

În cauză s-a întocmit dosar penală  faţă de femeia de 27 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, iar față de sora sa de 23 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere”, ce va fi soluționat procedural.

La 25.06.2016, ora 21.30, în timp ce-și executa sarcinile de serviciu pe raza orașului Siret, un echipaj a oprit pentru control pe str. 9 Mai din localitate, autoturismul înmatriculat în străinătate, condus de o minoră de 16 ani, din municipiul Rădăuţi, care nu deţine permis de conducere  și în care se afla ca pasager, un bărbat de 57 de ani, din municipiu Rădăuţi, care a declarat faptul că, nu a cunoscut că tânăra nu deţine permis de conducere şi de aceea i-a permis să conducă autoturismul.

În cauză s-a întocmit dosar penal faţă de minora de 16 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, iar faţă de bărbatul de 57 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „încredinţarea unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere”, ce va fi soluționat procedural.       

La 26.06.2016, ora 01.40, un echipaj rutier din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, a oprit pentru control pe DJ 174, din comuna Şaru Dornei, autoturismul condus de un tânăr de 21 de ani, din municipiul Vatra Dornei.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, autoturismul i-a fost încredinţat tânărului de 21 de ani spre a fi condus pe drumurile publice de către proprietarul acestuia, un bărbat de 59 de ani, din municipiul Vatra Dornei, care cunoştea faptul că, acesta nu deţine permis de conducere.

În cauză s-a întocmit dosar penal faţă de tânărul de 21 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, iar faţă de bărbatul de 59 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „încredinţarea unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere”, ce va fi soluționat procedural.

Poliţiştii atrag atenţia asupra condiţiilor în care încredinţaţi vehicul spre conducere altor persoane!, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava