MOPAN Suceava

În cursul zilei de miercuri, polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos. În urma controalelor au fost indetificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.

Totodată, polițiștii au confiscat încă un vehicul de mare tonaj utilizat la transportul a peste 10 m.c. material lemnos cu încălcarea legislației în domeniu fiind întocmit și dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoţite de documentele specifice de transport, prev. de art. 68 alin. 21 din Legea nr. 46/2008 (Codul silvic).

Astfel, la data de 24 mai 2023, orele 08:30, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică-Biroul Protectia Fondului Forestier Piscicol, în timp ce desfășurau activități pe linie silvică  în baza Planului de Acţiune “Scutul Pădurii ”, au identificat pe DN 177C, în proximitatea Cantonului Silvic Izvor, de pe raza orașului Gura-Humorului, jud. Suceava, circulând din sens opus autoutilitara prevăzută cu covertir și care părea a fi încărcată cu marfă.

S-a procedat la interogarea aplicației S.U.M.A.L. 2.0, nefiind furnizat niciun aviz de însoțire electronic. Polițiștii au interceptat și oprit autoutilitara în cauză, ocazie cu care s-a stabilit că la volanul autoutilitarei se afla un bărbat de 29 ani de pe raza comunei Stulpicani, județul Suceava. De asemenea, în interiorul autoutilitarei au fost identificați mai mulți bușteni de material lemnos, pentru care, conducătorul auto nu a putut prezenta documentele specifice de transport. Drept urmare, cu acordul conducătorului auto, s-a procedat la conducerea autoutilitarei în Depozitul de material lemnos Izvor – O.S. Gura Humorului, în vederea inventarierii materialului lemnos regăsit în interiorul acesteia. În urma inventarierii materialului lemnos de către personal silvic din cadrul O.S. Gura-Humorului și în urma aplicării toleranțelor prevăzute de lege, a rezultat că în interiorul autoutilitarei se afla cantitatea de 11,90 mc buștean gater ce nu era însoțită de documente specifice de transport. Materialul lemnos a fost predat in custodie personalului silvic din cadrul O.S. Gura-Humorului. Având în vedere cele constatate, organele de poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de: ,,transport cu orice mijloace de transport în volum de peste 10 m.c. a materialului lemnos, fără documente specifice de transport”, faptă prev. și ped. de art. 68, alin. 2^1 din Lg. 46/2008, urmând ca cercetările să fie efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

De asemenea, polițiștii au dispus indisponibilizarea autoutilitarei folosite la săvârșirea faptei și a cantității de 11,90 mc buștean gater molid.

Tot miercuri, în jurul orelor 06:00, polițiștii Secției nr. 11 Poliție Rurală Pojorâta, în timp ce desfășurau activități de control pe DN 17 Pojorâta, efectuând activități de prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos din fondul forestier național, au oprit o autoutilitară ce tracta semiremorca încărcate cu material lemnos, lemn gater specia stejar, condusă de către un bărbat de 31 ani. Prin intermediul aplicației Sumal 2.0 a fost verificat numărul de înmatriculare al semiremorcii, aplicația generând faptul că există un aviz valabil pentru cantitatea de 31.652760 mc lemn gater specia stejar pedunculat. Cu ocazia verificărilor și a comparațiilor  efectuate s-a constatat că lemnul de pe autoutilitară prezintă lungimi diferite decât cele înscrise în aplicația Sumal 2.0.

S-a procedat la inventarierea materialului lemnos transportat cu ansamblul de autovehicule compus din autoutilitară ce tracta semiremorcă, stabilindu-se că transportase volumul de 32,10 mc buștean gater esență stejar, volum care se încadrează în toleranțele legale raportat la cel înscris în avizul de însoțire.

Totodată, în comun cu reprezentanții ISCTR Suceava s-a stabilit faptul că, pentru autoutilitară licența de transport era expirată și totodată conducătorul auto a refuzat cântărirea acestuia. Astfel, s-a procedat astfel la sancționarea cu amendă în valoare de 12.000 lei și s-a dispus  măsura complementară a retragerii certificatului de înmatriculare, plăcuțelor de înmatriculare și imobilizarea autoutilitarei și suspendarea dreptului de utilizare pentru o perioadă de minim 30 zile, ca urmare a nerespectării unor prevederi ale HG 69/2012 modificată. Totodată s-a procedat la sancționarea conducătorului auto cu amendă în valoare de 1.000 lei, nerespectarea unor prevederi ale OG 43/1997 mod. Cantitatea de 31,652760 în valoare de 36.590 lei a fost și aceasta reținută, fiind dată în custodie la Atelierul de Producție Sadova.

Nu în ultimul rând, la ora 14:30, în timp ce patrula din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, executa serviciul de patrulare pe DJ208D, pe raza localității Adâncata, comuna Adâncata, județul Suceava pe direcția de mers Mitocu Dragomirnei – Adâncata, având în vedere planul de acțiune pe linie de silvicultură au procedat la oprirea autoutilitarei marca Mercedes, cea care transporta material lemnos. După ce s-au legitimat și declinat calitatea, polițiștii au solicitat conducătorului auto înmânarea documentelor personale și cele ale vehicului în vederea efectuării controlului. Cu această ocazie s-a stabilit că șoferul este un bărbat de 39 ani domiciliat în municipiul Suceava. Întrebat cu privire la legalitatea transportului de material lemnos, șoferul a precizat verbal că nu deține documentele legale de proveniență și transport. Drept urmare, lucrătorii de poliție au procedat la verificarea autoutilitarei în SUMAL 2.0 constatând că în cauză nu au fost emise documente legale de proveniență și transport. Acesta a fost condus la sediul Ocolului Silvic Adâncata unde a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin. 2 lit b din Legea 171/2010 prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției silvice seria CCS nr. 0341878, dispunându-se în același timp confiscarea cantității de 3 mc lemn  esență tare în valoare de 708 lei.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava