MOPAN Suceava

O parte distinctă în  spectrul delincventei juvenile și a violentei în mediul școlar o constituie abandonul școlar și absenteismul școlar, prime etape in dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat și abordat în mod aparte datorita specificului indus de mediul de desfașurare , impactul social și emotional și repercursiunile în dezvoltarea psihica și mentala a minorului.

Abandonul și absenteismul școlar sunt primii pași făcuti de tineri catre delincventa. Sunt situatii în care inclusiv parintii, datorita problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile școlare. Din pacate stopeaza astfel dezvoltarea personal a copiilor și genereaza o creștere a gradului de expunere la fenomenul infractional.

De asemenea, segregarea școlara și fenomenul de bullying manifestat prin prisma unor diferente contrastante în ceea ce privește posibilitatile financiare ale unor copii din familii tara posibilitati materiale, duce la repulsie fata de mediul școlar  și ulterior la absenteism și abandon.

Pentru reducerea acestui fenomen politiștii suceveni împreuna cu asociatii nonguvernamentale și alti factori activi din viata comunitatii desfașoara activitati de responsabilizare și conștientizare, beneficiari fiind copiii din familii cu posibilitati financiare reduse, iar pe termen lung,  întreaga comunitate.

La  doua  saptamani  de  la  debutul  anului  școlar  2022/2023 , politiștii  suceveni împreuna cu Asociatia ,,EUROACTIV” și Asociatia „Darul Binecuvantarii”  au derulat o actiune  de  distribuire  a  peste  60  de  cutii  cadou  continand    ghiozdane  echipate  cu rechizite școlare și dulciuri în cadrul campaniei sociale „Sa aducem copiii la școală”.

Scopul  campaniei  și  al  activitatii  este  integrarea  sau  reintegrareaIn sistemul  de  educatie   a copiilor din medii defavorizate și prevenirea abandonului școlar  și marginalizarea sociala.

Actiunea de colectare a ghiozdanelor echipate cu rechizite școlare a fost sprijinita de mai multi parteneri sociali, de elevii Liceului Tehnologic „Mihai  Eminescu”  din Dumbraveni și ai Școlii Gimnaziale nr.1 Suceava, coordonati de colectivul de cadre didactice.

Actiunea s-a desfașurat în data de 16.09.2022, între orele 12:00 – 14:00, la Caminul Cultural din comuna Vadu Moldovei, unde 67 de elevi din familii defavorizate de la Școlile din Vadu Moldovei (satele: Vadu Moldovei, Nigotești, Dumbravita, loneasa, Mesteceni, Movileni, Camarzani) și Comuna Forăști (satele: Oniceni, Manolea, Foraști, Tolești) au primit ghizdane școlar  echipate, rechizite și dulciuri.

Autoritatile locale, primarii celor doua comune Vadu Moldovei și Foraști, au participat la activitati și au asigurat organizarea evenimentului.

Politiștii suceveni au reamintit elevilor dar și parintilor participanti importanta educatiei în  formarea și evolutia tinerilor . Totodata , au fost promovate o serie de recomandari importante pentru dezvoltarea copiilor și pentru eliminarea tendintelor discriminatorii.

Parintii au fost sfatuiti sa discutate cu copiii astfel încît să înțeleagă ca a fi foarte înalt scund,  dolofan,  slab,  negru  sau  alb  nu  este  o  gluma,  nu  radem  de  alti  copii indiferent de aspectul fizic, etnie, rasa, nationalitate sau religie.

Copiii și parintii trebuie sa știe nu este nimic rău în a purta aceiași pantofi  în fiecare  zi iar un rucsac folosit poarta aceleași vise ca unul nou.

Copiii sa nu excluda colegii doar daca nu au aceleași oportunitati ca ceilalti; explicati-le ca valoarea fiecarui copil nu este data de pretul îmbracamintei sau al telefonului pe care-l au, ci de nivelul de cunoștinte pe care le acumuleaza, de modul în care interactioneaza cu ceilalti.

Parintii trebuie sa se asigure că îmbracamintea copilului la școala este decenta și adecvata  unei institutii dedicate învataturii, și nu-I expune unor riscuri, atat  în școala cat

și pe drumul de la și spre aceasta; asigurati-va și explicati copilului ca expunerea propriei imagini sau a altora pe retelele de socializare poate implica riscuri atat pentru sanatatea emotionala cat și pentru siguranta fizica.

Alcoolul si substantele interzise fura suflete si ucid vise!

Învatati-i pe copii   a fie empatici cu colegii lor, sa iși ajute colegii la nevoie sau sa împarta pachetelul cu cei care nu au primit de acasa; explicati-le ca tachinarea  doare, iar glumele sunt cele la care rade și cel care a facut-o și cel caruia i s-a facut gluma.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava