Concert pascal
MOPAN Suceava

În parteneriat cu Asociația Fălticeni Cultural și Comunitatea Evreilor din Iași, Universitatea „Petre Andrei” din Iași organizează pe 15 iunie, începând cu ora 18.00, la Fălticeni, lansarea volumelor Maladii postcomuniste (Daniel Șandru) și Cine suntem și ce ne ține împreună? Reflecții post-Centenar despre natura democrației în România (Radu Carp și Daniel Șandru). Evenimentul va avea loc cu ocazia „Zilelor Culturii Fălticenene” și se va desfășura la Sinagoga Mare din Fălticeni, ce va fi redeschisă publicului cu acest prilej.

Volumele, publicate de Editura Junimea și, respectiv, Editura Institutul European din Iași vor fi prezentate de politologul Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei” din Iași) și de sociologul Dan Dascălu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), evenimentul de lansare fiind moderat de Gabriel Cheșcu, îngrijitorul ambelor ediții și secretar general de redacție al revistei de științe politice Polis.

Relativist sub raport ideologic, Șandru nu e și un relativist etic. Pentru el, binele există. Iar acțiunea politică, ca și teoria politică, au menirea de a-l pune în practică. Diagnosticând răul politic (nu întâmplător folosește, în titlul cărții, metafora medicală a maladiilor!), el are convingerea că există și un tratament al lor. Există un fond meliorativ al scrisului său, o convingere că lumea se poate face bine, un anume angajament afectiv și etic care, atunci când vine de la un teoretician al acelei forme de cinism superior care e politica, emoționează și convinge. Și mai ales te face să crezi pe cuvânt ceea ce spune, aparent doar tehnic, politologul”.

(Scriitorul Radu Vancu, „Convingerea că binele există”, prefață la Maladii postcomuniste)

Conversaţia dintre Radu Carp şi Daniel Şandru este un epilog necesar şi profund la dosarul Centenarului. Este nevoie, aşa cum cei doi intelectuali publici sugerează, de un efort de  interogare lucidă care să privească propria noastră stare ca naţiune şi ca democraţie. Ceea ce se naşte din acest dialog este o lecţie despre articularea valorilor şi despre utilitatea simţului  critic. Pasionant şi pătrunzător, exerciţiul la patru mâini al  lui Radu Carp şi Daniel Şandru devine  un reper pe acest drum al căutării colective de sine, la treizeci de ani de la căderea comunismului”.  

(Politologul Ioan Stanomir despre volumul Cine suntem și ce ne ține împreună?)

Daniel Șandru (n. 4 septembrie 1975, Fălticeni) este politolog, profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, instituție în cadrul căreia a deținut funcțiile de Președinte al Senatului Universitar și, respectiv, Prorector. Licențiat, ca șef de promoție, al Facultății de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași (1999) și, ulterior, absolvent de Științe Politice (2001), în cadrul aceleiași instituții, are un Master în Filosofie Politică (2000) și un doctorat Magna cum Laude în Filosofie (2008), cu teza Valențe epistemologice ale conceptului de ideologie. Între 2010 și 2013 a fost bursier postdoctoral al Academiei Române și a efectuat stagii de cercetare la Universität Konstanz (2010, 2012) și, respectiv, Humboldt-Universität zu Berlin (2011).

A publicat cărțile Reinventarea ideologiei (2009, Editura Institutul European, lucrare distinsă cu Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, cu Premiul revistei Sfera Politicii și cu Premiul revistei Transilvania pentru Filosofie Politică), Sub semnul paradoxului cotidian (2010, publicistică, Editura Institutul European) și Ipostaze ale ideologiei în teoria politică (2014, Editura Polirom, lucrare distinsă cu Premiul revistei Transilvania pentru Teorie Politică) și a coordonat, în colaborare, următoarele volume: Mass-media și democrația în România postcomunistă (ediția I, 2011; ediția a II-a, revăzută și adăugită, 2013, Editura Institutul European), Totalitarismul. De la origini la consecințe (2011, Editura Institutul European), Sinteze de știință politică (2012, Editura Institutul European), Dimensiuni social politice ale operei lui Petre Andrei (2012, Editura Academiei Române), Zece exerciții de „inginerie constituțională” (2013, Editura Institutul European), Cuvintele puterii. Literatură, intelectuali și ideologie în România comunistă (2015, Editura Institutul European), Repere ale comunicării interculturale (2015, Editura Pro Universitaria) și Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României (2016, Editura Adenium).

În anul 2019 a publicat volumul Maladii postcomuniste. Analize, comentarii, lecturi și dialoguri (Editura Junimea) și, împreună cu Radu Carp, volumul Cine suntem și ce ne ține împreună? Reflecții post-Centenar despre natura democrației din România (Editura Institutul European).

Între 9 august 2016 și 1 februarie 2017 a fost Secretar de Stat, coordonator al Departamentului Centenar din cadrul Cancelariei Prim-ministrului Guvernului României, iar din aprilie 2017 coordonează Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași pentru perioada 2017-2020. În calitate de director al revistei de cultură contemporană Timpul (2014-2017) a fost decorat, de către Președintele României, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria „Promovarea Culturii”. În 2018 a primit Distincția „Ordinul Centenar” din Partea Primăriei Municipiului Iași. Din februarie 2015 este Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava