MOPAN Suceava
Galerie foto29 poze în acest set

25 de pomicultori au participat la cea de-a XI-a ediţie a Târgului Mărului de la Fălticeni, eveniment organizat în Piaţa Nada Florilor din centrul acestui municipiu. Deşi temperatura a fost extrem de scăzută, standurile producătorilor au fost vizitate de un număr important de clienţi veniţi să-şi facă aprovizionarea cu mere pentru iarnă. Astfel, clienţii au avut de ales dintr-o diversitate extrem de mare de soiuri, printre care Ionathan, Idared, Golden delicios, Generos, Florina, Wagner sau Ionagold.

Pe lângă producătorii de mere, la târgul de la Fălticeni au mai participat producători de legume, apicultori, meşteri populari, distribuitori de utilaje agricole, dar şi membri ai Asociaţiei „Produs în Bucovina”.

În deschiderea târgului, standurile producătorilor au fost vizitate de primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Coman, prefectul Florin Sinescu, deputaţii Ioan Stan şi Eugen Uricec şi vicepreşedintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu.

Primarul Cătălin Coman ne-a declarat că Târgul Mărului este un moment în care comunitatea fălticeneană îşi promovează mărul, unul dintre cele mai importante branduri din această zonă a judeţului Suceava. „Astăzi, regina balului este mărul. Comercianţii au răspuns invitaţiei noastre chiar dacă le-a fost foarte greu din cauza vremii. Şi vreau să le mulţumesc producătorilor de mere pentru că au rupt şi din activitatea pe care o au la cules, pentru că sunt în plin proces de cules, şi au adus la acest târg cele mai frumoase mere”, a spus Cătălin Coman.

El a ţinut să precizeze faptul că şi după acest târg, toţi cei care vor să cumpere mere de Fălticeni pot apela la biroul de informaţii din primăria acestui municipiu pentru a fi îndrumaţi către producătorii din acest bazin pomicol. „Pe lângă calitatea mărului de aici de la Fătliceni, şi pe lângă faptul că este mult mai natural, mai gustos şi sănătos, avantajul de a cumpăra direct de la producători este şi acela că se pot obţine sfaturi direct de la aceştia. Este extrem de important pentru că aici, în această lume a pomiculturii, sunt foarte multe secrete pe care cumpărătorii le pot auzi de la cele mai autorizate şi avizate persoane. Sunt sfaturi despre cum se pot conserva merele peste iarnă, sfaturi referitoare la soiuri, sau diverse alte indicaţii, de ce nu şi terapeutice”, a subliniat Cătălin Coman, care a adăugat că astfel de sfaturi au primit şi cei care au cumpărat mere direct de la pomicultori pe parcursul celor două zile ale târgului.

Prezent la Târgul Mărului de la Fălticeni, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că acest eveniment este o manifestare tradiţională pentru întregul bazin pomicol din această zonă a judeţului. Nechifor a spus că Târgul Mărului este un brand important al zonei, şi îl bucură faptul că şi la această ediţie sunt prezenţi un număr important de producători de mere. „Ceea ce este important este că aceşti producători trebuie să meargă mai departe, să nu-şi piardă curajul. Şi mai mult, că sunt dovezi clare aici în zona Fălticeni că mărul este integrat într-un produs finit, cu valoare adăugată, şi mă refer la cei care deja fac suc de mere natural şi îl vând pe piaţa românească. Asta înseamnă că se pot câştiga mai mulţi bani din această industrie, şi cred că această activitate trebuie încurajată prin astfel de manifestări”, a declarat Nechifor, care a subliniat faptul că mărul de Fălticeni nu poate fi în nici un fel comparat cu alte mere aduse din import. Cătălin Nechifor a mai spus că îşi doreşte ca merele care vor fi distribuite anul acesta în şcolile din judeţ vor fi furnizate de pomicultorii suceveni.

La rândul său, prefectul Florin Sinescu a spus că îmbucurător este faptul că în ultimii ani a crescut semnificativ suprafaţa livezilor din judeţul Suceava, ajungând în momentul de faţă la aproximativ 3.000 de hectare. „Cred că este un domeniu care se poate dezvolta în continuare, şi vorbim în special de zona Fălticeni. Şi asta pentru că specialiştii spun că aici este o zonă în care mărul merge foarte bine şi se pot obţine pridcţii importante. Şi cred că mărul reprezintă un brand atât pentru Fălticeni, cât şi pentru judeţul Suceava”, a spus Florin Sinescu.

El a fost completat de deputatul fălticenean Ioan Stan, care a afirmat că mărul de Fălticeni este un brand extrem de important pentru această zonă a judeţului, lucru demonstrat şi de numărul mare de pomicultori din această zonă. Ioan Stan a spus că mărul din zona pomicolă Fălticeni este comercializat în întreaga ţară, deoarece este cel mai bun de pe piaţă. Stan a subliniat faptul că după anul 1990, când în această zonă erau circa 2.500 de hectare de livezi de mere, a urmat o perioadă mai nefastă, însă în momentul de faţă această activitate a reînceput să se dezvolte puternic, refăcându-se în mare parte acele livezi. De asemenea, deputatul Eugen Uricec a ţinut să precizeze că Târgul Mărului a devenit un eveniment extrem de important pentru întreaga zonă pomicolă Fălticeni, fiind organizată, an de an, la cel mai înalt nivel.

Despre sprijinul pe care pot să îl primescă pomicultorii suceveni a vorbit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu, acesta precizând că va fi organizată o întâlnire între aceştia şi parlamentarii suceveni şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene. „Este o ediţie foarte bine organizată, şi chiar dacă este frig producătorii au venit, şi constat cu bucurie că sunt fericiţi pentru că au reuşit o producţie bună din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Pomicultorii au o serie de probleme de natură legislativă şi profităm de prezenţa parlamentarilor care probabil se vor implica în rezolvarea lor. Şi vrem să avem o întâlnire cu toţi producătorii de mere, să vedem cum putem să-i sprijinim, deoarece pentru judeţul Suceava, şi chiar pentru România, mărul de Fălticeni este un brand extrem de important”, a declarat Rădulescu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava