MOPAN Suceava

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că în ziua de 15 iulie a.c., cel de-al doilea contingent format din 28 de pompieri a plecat în Grecia pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit autoritățile elene prin activități de monitorizare și stingere a incendiilor de pădure în zone din Nordul Atenei.

„La scurt timp după instalarea modului, au fost planificate mai multe sesiuni de pregătire și antrenamente, împreună cu omologii eleni, care să asigure gestionarea optimă a intervențiilor din teren. Pentru prevenirea evenimentelor care să pună în pericol viața comunităților și familiarizarea cu specificul zonei de intervenție, la solicitarea ofițerului de legătură elen, cei 28 de militari români, cu 3 mașini de stingere, o cisternă de mare capacitate, o autospecială cu capacitate de trecere mărită și două autospeciale de primă intervenție și comandă au efectuat misiuni de monitorizare în regiunea Attica, în jurul Parcului  Național Schinia. La acest moment, colegii noștri intervin la prima misiune de localizare și lichidare a incendiului izbucnit în proximitatea mai multor locuințe din zona Penteli, aflată în Nord-Estul Atenei”, a transmis ISU Suceava.

Misiunile desfășurate constau în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată. Propagarea incendiului este favorizată de temperaturile care s-au menținut ridicate în ultimele zile, precum și de intensificările puternice ale vântului.

În perioada 01 iulie – 01 august 2022, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava