Concert pascal
MOPAN Suceava

Primul ministru României, Victor Ponta, a declarat vineri la Suceava că este susţinătorul înfiinţării unei regiuni Bucovina.El a spus că este de acord cu acest lucru având în vedere că a copilărit în Bucovina. „Vă daţi seama că dacă tot am copilărit în Bucovina eu sunt pentru. Regiunea Bucovina ar fi frumoasă o microregiune europeană Bucovina. Dacă tot se semnează acordul de asociere cu Ucraina, în noiembrie, la Vilnius, poate că facem o microregiune europeană. Bucovina adevărată, Bucovina întreagă. În rest, în momentul în care vom ajunge anul viitor să vorbim de regiuni vedem care este soluţia cea mai sustenabilă”, a precizat Victor Ponta. El a precizat că mesajul dat prin stabilirea la Suceava a sediului unei Direcţii Regionale Antifraundă este unul de sprijin pentru judeţ şi pentru această regiune.

Întrebat dacă în Regiunea de Nord – Est ar putea să fie împărţită în două regiuni, premierul a precizat că acesta este un aspect care trebuie analizat. „Pentru că realmente trebuie să măsurăm de 10 ori înainte de a tăia o dată”, a spus Ponta. El a adăugat că în urma analizelor pe care le-a făcut, actuala formulă propusă, cu opt regiuni, nu este cea mai bună soluţie. „Nu ştiu să vă spun în acest moment, că trebuie să fie 10 sau 12. Dar actualele opt regiuni sunt mari. Sunt mult prea mari. Judeţele sunt prea mici, însă cele opt regiuni actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene. Şi probabil că una din variantele posibile este de a avea 10 – 12 regiuni. Dar nu vreau să intru în detalii pentru că imediat apar geloziile locale. Să nu ajungem să facem 41 de regiuni”, a mai precizat Ponta. Premierul a precizat că nu ştie cum va arăta în final harta regiunilor din România, aceasta fiind o decizie pe care nu o poate lua doar el, ca prim-ministru, ci va fi o decizie luată de Parlamentul României. „ Eu cred într-o dezvoltare echilibrată. Nu cred că totul trebuie strâns într-un singur mare oraş. Indiferent care este acesta. Cred că România trebuie să se dezvolte cât mai echilibrat posibil”, a explicat Victor Ponta. Premierul a spus că după ce va fi stabilit numărul exact al regiunilor, fiecare dintre acestea va avea câte o Curte de Apel. Ponta a declarat că îşi doreşte ca 99% din procese să se finalizeze la nivelul Curţilor de Apel, astfel încât la Înalta Curte de Justiţie să nu mai existe mii de dosare.

Victor Ponta a mai adăugat că va susţine ca la nivelul regiunilor să fie transferate cât mai multe atribuţii care în momentul de faţă sunt ale ministerelor, făcând referire la domenii precum munca, educaţia sau sănătatea. „Cred foarte mult că la Bucureşti trebuie să rămână cât mai puţin. Sigur, vor rămâne politica externă, apărarea, justiţia, reglementarea şi controlul. Însă restul activităţilor, cât mai puţin la Bucureşti şi cât mai mult în teritoriu. Şi m-am gândit la un lucru. Nu cred, şi ştiu că aici poate se supără domnul Nechita (n.r. Gheorghe Nichita – primarul Iaşiului), sau altcineva. Nu cred că ideea de a concentra tot într-un singur oraş este o idee bună. Adică facem alte opt municipii Bucureşti mai mici? Atunci nu am rezolvat nimic. Tocmai de aceea cred că fiecare oraş poate să aibă o anumită capacitatea şi un anumit profil”, a precizat Victor Ponta.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava