MOPAN Suceava

Printr-un comunicat de presă, conducerea SC Servicii Comunale S.A. Rădăuți aduce precizări cu privire la majorarea prețului la gigacalorie.

„Având în vedere discuțiile apărute în spațiul public online cu privire la majorarea prețului la energia termică și apă caldă produsă în sistem centralizat, CA de la S.C. Servicii Comunale SA informează cetățenii municipiului Rădăuți: Prin decizia nr.2504 din data de 23.12.2020 ANRE a stabilit majorarea prețului la gigacalorie, noi neavând posibilitatea negocierii prețului acesta fiind impus. Ca urmare a acestei decizii ANRE în mod corect Consiliul Local Rădăuți a aprobat noile prețuri impuse de ANRE. Cu toate că Primăria Rădăuți acordă și subvenție, aceasta a rămas la nivelul anului trecut și datorită creșterii prețului, factură primită de cetățean este indiscutabil mai mare. Consiliul local Rădăuți va decide dacă majorează cuantumul subvenției însă trebuie avut în vedere că din anul 2017 a fost impusă României de către FMI eliminarea subvenției pentru populație la apa caldă și încălzire în sistem centralizat, situație care a fost amânată până în anul 2021.
Cu privire la centrala de cogenerare aceasta aparține municipiului Rădăuți, consiliul local putând dispune asupra acesteia inclusiv a schimbării turbinelor. Turbinele centralei de cogenerare au un anumit număr de ore de funcționare care s-au epuizat în cursul anului 2020. În acest context înlocuirea acestor turbine au un cost de aprox. 1.4 mil dolari, investiție care îi revine UAT RĂDĂUȚI și Consiliului Local. Noi ca societate am informat și solicitat Primăriei Rădăuți despre necesitatea schimbării acestor turbine, am arătat și modalitatea prin care pot fi accesate fonduri europene parțial pentru investiție însă nu s-au concretizat de către UAT RĂDĂUȚI, motivat de faptul că nu există posibilități de finanțare. La sfârșitul anului 2020, în luna noiembrie A.N.R.E a dat o decizie prin care societățile producătoare de curent puteau ieși de formula bonus fără penalizări pentru SERVICII COMUNALE sau pentru Primărie. Sistemul Bonus este un sistem pentru producere de curent, nu pentru energie termică. Menționăm faptul că până acum erau penalizate societățile și li se ridica licența de producere de energie electrică, în cazul când ieșeau din schema de producere de energie electrică. Prin această decizie noi vom putea reveni oricând în rândul producătorilor de curent, dacă proprietarul centralei respectiv UAT Rădăuți și Consiliul Local vor aloca și accesa sume pentru schimbarea turbinelor centralei de cogenerare. Trebuie să subliniem că aceste turbine au o vechime de aproximativ 10 ani iar orele de funcționare au fost depășite. Cu speranța că împreună cu Consiliul Local și cu domnul primar al municipiului Rădăuți vom găsi soluții în vederea micșorării prețului pentru furnizare energie termică și apă caldă în sistem centralizat.

Creșterea efectivă a prețului Gigacaloriei aplicat la facturarea către abonați:
– de la 170 lei (300 lei – 130 subvenție) până în Decembrie 2020;
– la 243 lei ( 373 lei – 130 subvenție) începând cu Ianuarie 2021”.

Romeo Galan, director SC Servicii Comunale SA Rădăuți

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava