Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto58 poze în acest set

La Fălticeni a avut loc, miercuri, 27 februarie, manifestări emoționante dedicate împlinirii a 116 ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu organizate de Consiliul Local, Primăria Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Fundaţia culturală cu acelaşi nume. Manifestările au debutat la Biserica “Sf. Voievozi” din Oprişeni, singura biserică pictată de maestrul Ion Irimescu cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen. Alături de Înaltul Pimen s-au aflat preoţii  Camil Dăscălaşu, parohul Bisericii Oprişeni şi Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă Ion Irimescu. Au fost de față prefectul Mirela Elena Adomnicăi, primarul de Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, artişti plastici, scriitori, câţiva apropiaţi ai Maestrului. După slujba parastasului, cei prezenţi s-au recules la mormântul din Cimitirul Oprişeni.

Adomnicăi și Coman i-au premiat pe elevi în cadrul Concursului Județean ”Pe urmele Maestrului Ion Irimescu”

Apoi, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”  în sala de expoziţii, au susținut comunicări profesorul universtar doctor Tereza Sinigalia și criticul de artă Pavel Șușară, iar tenorul Florin Ormenișan a susținut un mini-concert.

În alocuţiunile lor, invitaţii au vorbit despre rolul şi locul maestrului Ion Irimescu în cultura românească, un punct comun al discuţiilor fiind vizibilitatea şi promovarea celei mai mari colecţii de autor din România. La final, a fost prezentată cartea „Cotloane”, de Theodor Cazaban. Ion Irimescu s-a născut pe 27 februarie 1903 şi a încetat din viaţă în octombrie 2005, în locuinţa sa din Fălticeni la 102 ani. De menționat că prefectul Mirela Elena Adomnicăi și primarul Gheorghe Cătălin Coman au participat și la festivitatea de înmânare a diplomelor  elevilor premiați la Concursul Județean ”Pe urmele Maestrului Ion Irimescu” organizat de școala gimnazială ”Ion Irimescu”, aflat la ediția a IV-a, în sala ”Pictor Aurel Băeșu”.


Adomnicăi: ”Și datorită Maestrului Fălticeni este un reper cultural”

Mirela Elena Adomnicăi a declarat: ”Maestrul Ion Irimescu trăiește veșnic în memoria comunității fălticenene care-l omagiază în fiecare an. Iată că și acum la 116 ani pe care-i omagiem de la nașterea Maestrului suntem în mijlocul elevilor școlii care-i poartă numele astfel încât avem într-un fel dacă putem spune astfel garanția că vor prelua ștafeta și memoria Maestrului va fi de fiecare dacă invocată și pusă în valoare. De asemenea autoritatea locală este implicată în mod direct în fiecare eveniment care este dedicat Maestrului Ion Irimescu pe bună dreptate pentru că mare parte din creația Maestrului a fost lăsată și este găzduită aici la Muzeul Ion Irimescu din Fălticeni astfel încât și datorită Maestrului Fălticeni este un reper cultural.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava