MOPAN Suceava

În  perioada 01 – 15 iunie 2018, poliţiştii au intensificat activităţile preventive şi de informare în unităţile de învăţământ, având în vedere apropierea vacanţei de vară. Elevilor le-au fost prezentate recomandări preventive pentru petrecerea vacanţei în siguranţă şi au fost implicaţi în activităţi interactive pentru stimularea receptivităţii şi însuşirea sfaturilor poliţiştilor.

O activitate inedită a fost derulată la nivelul Secţiei de Poliţie Rurală 3 Marginea. Aici poliţiştii au organizat un concurs în urma căruia trei tinere au promovat probele susţinute şi au devenit „poliţist pentru o zi”, participând la activităţi practice în teren.

Pentru a deveni ,,colegi” cu poliţiştii secţiei, peste 50 de tineri au răspuns la chestionare cu întrebări din tematică preventivă, vizând siguranţa rutieră, siguranţa fizică şi patrimonială a persoanelor.

Şi de această dată domnişoarele au fost cele mai pregătite şi au oferit răspunsurile corecte. Trei tinere din cadrul unităţilor de învăţământ de pe raza comunei Marginea au obţinut cel mai bun punctaj, devenind ,,poliţişti pentru o zi” şi trăind momente inedite alături de poliţiştii secţiei, derulând împreună activităţi de informare şi prevenire.

Poliţiştii şi voluntarii au mers în zonele turistice şi au distribuit materiale pe linia prevenbirii furturilor din auto şi a furturilor din genţi şi buzunare. În zonele comerciale de pe raza de competenţă, voluntarii au promovat recomandări pe linia prevenirii furturilor şi a înşelăciunilor prin diverse moduri de operare.

Nu în ultimul rând ,,noii colegi” s-au adresat şi celor mici din ciclul primar şi i-au informat cu privire la regulile deplasării pe bicicletă, promovând recomandări pentru siguranţa rutieră.

Astfel de activităţi vor fi derulate şi în această ultimă săptămână din anul şcolar 2017/2018, scopul fiind pregătirea copiilor pentru a vacanţă petrecută în siguranţă şi lipsită de evenimente nedorite.

Câteva dintre recomandările poliţiştilor:

– Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!

– Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!

– Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi alegeţi locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini!

– După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi haine de culoare deschisă sau cu elemente reflectorizante, care vă fac mai vizibili în lumina farurilor!

– Traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului!

Părinţii sunt sfătuiţi ca, în cazul în care s-au hotărât să-şi lase copilul singur, să se asigure că acesta ştie numele său complet, numele părinţilor, adresa şi numărul de telefon, locul de muncă al părinţilor săi, dar şi numerele de telefon ale acestora. De asemenea, părinţii mai sunt sfătuiţi să se asigure că acesta ştie: cum să apeleze numărul de urgenţă 112, cum să păstreze cheile locuinţei ascunse şi în siguranţă, ce să facă atunci când este urmărit de o persoană dubioasă. Copilul mai trebuie învăţat să verifice interiorul casei înainte de a intra, să încuie mereu uşa după ce a intrat în casă, să anunţe imediat ce a ajuns acasă şi să nu deschidă uşa decât persoanelor de încredere ale familiei.

Poliţiştii le reamintesc şi şoferilor faptul că atunci când circulă cu autovehiculul şi transportă copii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, riscă să fie sancţionaţi cu 4 – 5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul în care nu respectă obligaţia de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de lege, şi dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Poliţiştii vin cu o serie de recomandări şi pentru elevii care circulă în calitate de pietoni pe drumurile publice: să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea; să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare; să traverseze prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; să se comporte civilizat pe drumurile publice.

De altfel, în toată această perioadă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava vor continua activităţile de prevenirea, o atenţie deosebită este acordată conştientizării categoriilor vulnerabile de participanţi la traficul rutier, respectiv copiilor, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava