MOPAN Suceava

Pentru prima dată în România, medicul implantolog doctor Taner Chemal alături de echipa sa au realizat o reabilitare fixă a maxilarului prin tehnica „QuadZygoma”.  O pacientă rămasă de ani buni fără niciun dinte și la care osul maxilar se atrofiase aproape complet a beneficiat de 4 implanturi zigomatice și lucrare fixă imediat.

Pacienta era practic condamnată să trăiască fără dinți. După ce mai mulți medici din țară, dar și din Spania nu i-au dat nicio speranță de a avea din nou dantură motivând lipsa acută a osului și necesitatea unor transplanturi riscante de os prelevat din creasta iliacă (șold) în care, după circa un an să se încerce inserarea unor implanturi dentare convenționale, pacienta a apelat la medicul stomatolog doctor implantolog Taner Chemal. În clinica domnului doctor fiind singurul loc din țară unde se practică tehnica QuadZygoma. Au urmat investigații clinice și radiologice complexe, analize de sânge, măsurători, iar în final diagnosticul a permis abordarea cazului prin tehnica mai sus menționată.

Au fost evitate transplanturile de os recoltat din șold, timpul lung de vindecare al acestora, riscurile potențiale și nu în ultimul rând costurile mari pe care le presupun astfel de intervenții. Acum, cu cele 4 implanturi speciale (zigomatice) și noua lucrare fixă montată imediat după operație, pacienta poate să facă un lucru pe care nu l-a mai făcut de foarte mulți ani – să zâmbească cu încredere și să mănânce orice aliment! Iar acest lucru a fost posibil în numai 24 de ore.

Într-un mod foarte simplu explicat, este vorba despre o operație de implanturi zigomatice la o pacientă de 73 de ani, care nu mai avea niciun dinte și care, deoarece a folosit foarte mulți ani placa dentară mobilă a avut osul maxilar puternic deteriorat, aproape inexistent. În acest caz nu se pot folosi implanturi convenționale, nemaiexistând osul în care acestea să  fie introduse.

Operația cu implanturi zigomatice, în special cea cu 4 astfel de implanturi introduse simultan este considerată ca fiind de mare complexitate și poate fi realizată numai de către echipe experimentate de specialisti în chirurgie oro-maxilo-facială, implantologi, anestezist și proteticieni (proteziști-implantologi).

Pacienta, pe numele ei Maria P. – din provincie, cu anumite probleme medicale a fost atent investigată și diagnosticată, iar planul de tratament a fost elaborate de 9 medici, toți din echipa doctorului Chemal din clinica Implantodent (www.implantodent.ro). Operația a durat 8 ore și a implicat lucrul in echipa a 6 medici (dr Chemal Taner – implantolog, dr Vasileios Panagopoulos – chirurg BMF, dr Dumitru Ovidiu – implantolog, dr Circo Razvan – implantolog/operator2, dr Chemal Olgun – implantolog/operator2, dr Szekely Anca – operator3, dr Fono Adrian – anestezist). Etapa chirurgicală a fost imediat urmată de etapa de protezare realizată de alți doi medici – dr Curt-Nazar Varol – protetică/estetică dentară și dr Popescu Dragoș – protetică/tehnică dentară.

Intervenția chirurgicală s-a efectuat sub anestezie generală IOT (intubare oro-traheală) în unul din blocurile operatorii din clinica din București care prezintă toate dotările specifice necesare. Clinicile Implantodent sunt singurele din rețeaua privată din România care pot asigura aceste condiții pacienților care necesită reconstrucții totale cu implanturi, adiții de os, operații de sinus lifting și implanturi zigomatice. Înaintea operației, în cadrul consultației de specialitate, pacienta a necesitat o examinare minuțioasă și précis elaborată, în interdisciplinaritate atent coordonată între specialiștii stomatologi și specialiști din alte discipline (cardiolog, pneumoftiziolog, alergolog). Totodată, în clinica medicului stomatolog doctor Chemal s-au efectuat toate investigațiile necesare (radiografii digitale, tomografie dentară, amprente digitale, planificare virtuală, analize de sânge, etc) sub „un singur acoperiș”. De la examinare, tomografie dentară, analiză electronică a ocluziei (mușcăturii), planificare, operație și până la lucrarea finală, totul s-a desfășurat sub atenta coordonare și implicare a doctorului Chemal Taner, șeful clinicii.

Medicul Taner Chemal este fondatorul clinicilor Implantodent (www.implantodent.ro) și a creat un concept unic pe piața românească axat strict pe profesionalism, performanță, eficiență, calitate, excelență. Pregătirea sa și a întregii sale echipe  în domeniu, cursurile practice de specializare urmate în cele mai prestigioase centre din lume i-au ajutat pe specialiști să devină pionieri pentru țara noastră în tot ceea ce înseamnă domeniul stomatologic atât la nivel de manopere, cât și la capitolul tehnologie avangardistă.

Informatii despre implanturile zigomatice:

Ce sunt implanturile zigomatice?

Implanturile zigomatice sunt implanturi dentare speciale care se utilizeaza in cazuri limita (resorbtii foarte avansate ale maxilarului superior) pentru a oferi ca o ultima solutie pacientului posibilitatea de a avea o proteza fixa, fara sa fie nevoie de taratamente costisitoare si riscante de aditie osoasa. Tocmai de aceea, implanturile zigomatice mai sunt denumite „last resort” (de ultima instanta).

Cum se manifesta atrofiile osoase severe de os maxilar?

Atrofiile sau resorbtiile osoase severe sunt micsorari (topiri) mari ale osului maxilar. Cauza principala este reprezentata de lipsa dintilor care nu mai stimuleaza osul, iar acesta isi pierde functia (atrofie). Resorbtiile osoase sunt accelerate dramatic de purtarea protezelor mobile si nu de putine ori din os nu mai ramane aproape deloc, protezele nu mai stau in nici un chip si apar dureri, de la suportabile (iritatii ale gingiei) si pana la insuportabile (iritatii ale nervului).
Resorbtia oaselor maxilare este de 3 feluri:
a.    Verticala – se traduce prin scurtarea osului;
b.    Orizontala – se traduce prin ingustarea osului;
c.    Mixta – osul se deterioreaza in ambele directii.

Implanturile zigomatice difera de implanturile normale?

Nu exista diferente ca si forma sau elemente tehnico-biologice, insa, implanturile zigomatice  sunt diferite dimensional (lungime) in comparatie cu implanturile standard. In cazul implanturilor normale, lungimea acestora este cuprinsa intre 8 si 18 mm, in timp ce lungimea implanturilor zigomatice difera intre 30 si 55mm.

Cum sunt plasate in os implanturile zigomatice?

Total diferit fata de implanturile obisnuite, implanturile zigomatice se ancoreaza cu varful lor in oasele zigomatice (pometi). Locul de inserare (intrare) este in maxilar, usor spre bolta palatina (cerul gurii) si traverseaza oblic (in diagonala) sinusul maxilar (membrana acestuia este mutata la fel ca in operatia de sinus lifting).

2 implanturi zigomatice si 2 implanturi clasice         4 implanturi zigomatice (Quad Zygoma)

Exista doua situatii distincte:
a.    Cand pacientul prezinta:
–     Atrofie verticala severa de os in zona posterioara (din spate) a maxilarului si
–    atrofie verticala moderata in regiunea anterioara (din fata) a maxilarului

…se pot insera implanturi normale in maxilarul anterior (partea din fata) si cate un implant zigomatic pe fiecare parte in maxilarul posterior. Astfel, lucrarea dentara va putea fi extinsa pana in zona molara, cu un sprijin uniform pe ambele parti.

b.    Cand pacientul prezinta:
–     atrofie verticala severa de os in zona posterioara (din spate) a maxilarului si
–    atrofie verticala severa si in regiunea anterioara (din fata) a maxilarului

…se insera 4 implanturi zigomatice (cate doua  in maxilarul anterior si cate doua in maxilarul posterior). Procedeul se mai numeste „Quad Zygoma”.

Cand sunt utilizate implanturile zigomatice?
Asa cum am amintit mai sus, implanturile zigomatice sunt luate in considerare in situatii extreme:
–    atrofia (resorbtia) severa a osului maxilar care face imposibila inserarea de implanturi obisnuite fara tratamente de aditii osoase in prealabil;
–    sinusuri maxilare (cavitati pline cu aer pozitionate in osul maxilar) exagerat marite de volum, care au ocupat o mare parte din osul maxilar, nemaiexistand suficient os pentru inserarea de implanturi normale;
–    pacienti care nu doresc sau la care aditiile de os si sinus liftingul sunt contraindicate/interzise;
–    pacienti care nu doresc sa prelungeasca cu 12-16 luni tratamentul total apeland la aditiile osoase;
–    pacienti care suporta aditii majore insa nu poate suporta costurile mari ale acestora;
–    pacienti care doresc realizarea de implanturi si lucrare imediata prin tehnica „TotalFix” insa care au nevoie si de sustinere posterioara (in spatele maxilarului) a lucrarii (poza numarul 1);
–    pacienti care nu mai au aproape deloc os la maxilarul superior si totusi doresc o lucrare fixa.
Cine si cum realizeaza implanturile zigomatice?
Operatia cu implanturi zigomatice este considerata ca fiind de mare complexitate si poate fi realizata numai de catre specialisti in chirurgie oro-maxilo-faciala in echipa completa cu specialisti implantologi si specialisti in protetica pe implanturi dentare.
Investigarea necesita obligatoriu tomografie dentara si analiza ocluziei (muscaturii).
Interventia chirurgicala se efectueaza numai sub anestezie generala IOT (intubare oro-traheala) si intotdeauna in bloc operator cu toate dotarile necesare. Clinicile Implantodent sunt singurele din reteaua privata din Romania care pot asigura aceste conditii pacientilor care necesita implanturi zigomatice.
Pacientul necesita o examinare minutioasa in cadrul consultatiei de specialitate in clinica si beneficiaza de intreaga echipa de specialisti si de toate investigatiile necesare (radiografii digitale, tomografie dentara, amprente digitale, planificare virtuala, analize de sange, etc) sub „un singur acoperis” nefiind nevoit sa piarda timpul dintr-un loc in altul. De la examinare, tomografie dentara, analiza electronica a ocluziei (muscaturii), planificare, operatie si pana la lucrarea finala, totul se desfasoara intr-un singur loc: clinica Implantodent!
Ce implanturi zigomatice folosim la Implantodent?
La nivel global, exista foarte putini producatori  de implanturi zigomatice insa cea mai importanta companie este Nobel Biocare din Elvetia. Acesta companie detine cea mai veche si vasta experienta in domeniul implantologiei dentare, fiind considerata de multi ani si la ora actuala lider mondial in domeniul cercetarii si productiei de implanturi dentare. In clinicile implantodent utilizam implanturile Nobel Zygoma TiUnite, care chiar daca sunt cele mai scumpe din lume, asigura cele mai bune rezultate pe termen lung pacientilor, producatorul garantandu-le „pe viata”.

CAZUL CLINIC

1. PREOPERATOR

2. POSTOPERATOR (24 DE ORE)

3. RADIOLOGIC

PREOPERATOR                                                                                                     POSTOPERATOR

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava