Concert pascal
MOPAN Suceava

Preotul Viorel Vârlan, preot paroh la Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” de lângă Tribunalul din municipiul Suceava, vorbește într-un interviu la Radio Top despre un mare eveniment național care urma să aibă loc pe 31 mai la Suceava la care trebuia să participe personalități de seamă ale țării, eveniment care a fost anulat din cauza pandemiei. Este vorba de sfințirea Turnului Marii Uniri de lângă Biserica ”Nașterea Maicii Domnului”, monument unic în România.

Radio Top: Pentru început vreau să vă întreb dacă v-a mai trecut din tristețea pricinuită de trecerea la cele veșnice a Înaltului Pimen?

Viorel Vârlan: Noi l-am iubit foarte mult. S-a dovedit prin manifestările care au fost prilejuite de trecerea la Domnul a Înaltpreasfințitului nostru. Personal am avut o relație absolute excepțională cu Înaltpreasfințitul nostru, deoarece acum 34 de ani m-a sfințit diacon la MănăstireaNeamțului, la Hramul Mănăstirii,apoi, m-a hirotonit preot la Catedrala Mitropolitană din Iași. Mi-a vegheat, să zic, pașii întotdeauna. Așa am simțit.Și inclusiv locul pe care s-a construit Biserica Nașterea Maicii Domnului, Biserica Martirilor, el a fost cel care m-a susținut, care a venit în ședințele de Consiliu Local al Municipiului Suceava și s-a luptat ca pe terenul acesta, de lângă fosta închisoare politică de la Suceava, să se facă o biserică, și un altceva… El a fost în toate ședințele, uneori chiar suportând anumite amenințări și discuții neprincipiale. Dar el a zis să avem răbdare, că aici trebuie să fie o biserică, trebuie să fie un memorial,în memoria celor care au murit și au suferit pentru țară, pentru neam, pentru credință, pentru demnitate și pentru ceea ce știm că oamenii aceștia nevinovați au suferit… Întotceea ce am făcut m-a susținut. Inclusiv pentru evenimentul care trebuia să aibă loc duminica următoare (n.a. – sfințirea Turnului Unirii de lângăBiserica „Nașterea Maicii Domnului”) tot împreună ne-am sfătuit cum să-l facem, cînd să-l facem… La începutul lui februarie îmi zicea, un știu dacă eu am să pot să particip, dar am să-l chem pe Vlădica de la Iași, adică pe mitropolitul Teofan, mitropolitul Moldovei și alți Arhierei… Și o să facem slujba acestui monument pe care l-am construit pentru eroii neamului…

Radio Top: Vă referiți la Turnul Marii Uniri?

Viorel Vârlan: Da, Turnul Marii Uniri, așa l-am numit,construcția am început-o chiar în anul Centenarului Marii Uniri, în 2018. Și intenția noastră a fost să-l inaugurăm, să-l sfințim anul acesta, pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la încheierea tratatelor prin care România a fost recunoscută ca România Întregită.

Radio Top: De ce ați amânat data de 31 mai, pentru că atunci trebuia să aibă loc sfințirea?

Viorel Vârlan: Da, pe 31 mai trebuia să aibă loc, cu foarte multă lume… Vă dați seama că în situația actuală, cu ceea ce s-a întâmplat, nu s-a mai putut face absolute nimic… A ieșit din orice discuție sfințirea și inaugurarea care trebuiau să aibă loc cu atâția Arhierei, cu atâta lume, cu paradă militară…Era o manifestare pentru Bucovina, pentru Suceava, pentru România… De fapt, o manifestare foarte importantă, într-un moment în care vedem că iredentismul escaladează și 4 iunie reprezintă o zi foarte agitată în plan atât național, cât și la vecinii unguri…  Într-adevăr, este o zi nefastă pentru ei… Pentru că au pierdut mult din teritoriul lor după primul război mondial, vezi tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920… În momentul ăsta sunt discuții la nivelul Ministerelor de Externe…

Radio Top: Părinte, știu de la dumneavoastră că ar fi trebuit să vină oaspeți importanți, cum ar fi președintele Academiei Române (n.a. – Ioan-Aurel Pop) sau academicianul Răzvan Teodorescu?

Viorel Vârlan: Da… Chiar acum douăzile mi-a trimis un e-mail domnul președinte Aurel Pop. Și îmi spunea că îi pare rău că nu este aici. Îi pare rău, dar ne urează succes și așteaptă ziua în care să vină să participe. Îi pare rău că nu se întîmplă chiar acum, când de fapt au loc evenimentele acestea… Dar, vedeți că toate evenimentele de amploare sunt suspendate un numai la noi, ci peste tot în lume. Gândindu-ne că anul acesta sunt mari manifestări, să le luăm pe cele sportive, Olimpiada, Campionatul European de Fotbal, la care oamenii merg în număr mare, sau orice manifestare mare, numai are loc… Nici sfințiri nu se mai fac, de biserici, de monumente, pentru că aceasta este situația… Iar domnul președinte Pop ne-a urat succes și totodată ne-a transmis că dacă se va putea la o altădată ulterioară, la care vom organiza inaugurarea Turnului Unirii, va încerca să ajungă. Eu m-am dus personal la el, la Academie, am avut o discuție, i-am explicat motivele, a primit telefon de la domnul rector Popa (n.a. – rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa) pe care l-am rugat: „Haideți să organizăm evenimentul împreună!”. Aveam un simpozion, într-un parteneriat dintre Fundația „In Memoriam”, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” și Universitatea „Ștefan cel Mare”, la care trebuiau să participe mai multe personalități și unde urmasă se discute despre evenimentele care au avut loc acum 100 de ani… Legate tot de Unire, de evenimentele de la 1918, când a devenit Româniare întregită România Mare… Și desigur că toate acestea s-au anulat, pentru că în condițiile acestea, un putem face o manifestare la care să un participe oameni…

Radio Top: Mai trageți nădejde că se va mai putea întâmpla anul acesta sfințirea Turnului Unirii?

Viorel Vârlan:  Am putea face ceva. Dar un putem ști ce se întâmplă până în toamnă… Un pot să spun nimic, pentru că un știu cum vor evolua evenimentele… Domnului președinte Pop i-am spus că îl invită Înalt prea sfinția Sa Pimen… Și a spus că pentru Înaltul ar veni cu plăcere, că l-a cunoscut la Sfântul Sinod,om deosebit, admirabil, și că va veni și pentru el și pentru domnul Valentin Popa de care este apropiat. Vine pentru noi, pentru suceveni, pentru bucovineni. Din păcate,Părintele nostru Arhiepiscop numai este printre noi… Deci un putem ști nimic…Vom vedea cum vor evolua lucrurile și vom reorganiza totul, pentru că este un eveniment foarte important… Monumentul acesta e unic în România și desigur că ne amintește de niște zile fericite, sublime din historia neamului nostru…

Radio Top: În condițiile în care au fost respectate toate solicitările autorităților la slujbele de înmormîntare care au avut loc pentru IPS Pimen, au fost niște atacuri virulente, am văzut în spațiul public, împotriva a ceea ce s-a întâmplat la Suceava? De unde aceste porniri?

Viorel Vârlan: Luând-o puțin așa, pe firul istoriei, ne dăm seama că Biserica întotdeauna a fost atacată… Eu îmi aduc aminte cuvintele Mântuitorului: „Dacă M-au prigonit pe Mine și pe voi vă vor prigoni”… Întotdeauna Biserica va fi atacată…Așa au fost și cu atacurile la adresa Înaltului Pimen… Să nuuităm, că Înaltul a trebuit să facă față provocărilor regimului comunist ateu…Și nuexagerez, să supraviețuiască. Și cei care au trăit în perioada aceea, să spună fiecare, care a fost șef de instituție sau om de conducere cum a fost… Cum au putut să se descurce, cum au putut să treacă și să rezolve problemele pe care le aveau în fața lor. Biserica a rămas cuușile deschise. A făcut tot ce este posibil să supraviețuiască Biserica și oamenii să poată intra în Biserică… Sunt multe de spus… dar va fi întotdeauna o luptă împotriva lui Dumnezeu … Știți cum spunea Paul Evdokimov, un mare filozof și scriitor rus: „Înom se războiește Dumnezeu cu diavolul”… Omul va avea această ispită, de a un face binele… Apostolul Pavel mărturiseacă un binele pe care vrea să-l facă îl face,ci răul pe care un vrea să-l facă pe acela îl face….Poate și oamenii au nemulțumirile lor… Poate nici noi un ne ridicăm la nivelul chemării lui Hristos…Și poate, de aceea, sunt nemulțumiri multe… Și poate tóate acestea s-au adunat… Iar cu IPS Pimen, pot să vă spun, că am avut cuvinte de taină… “Niciodată nu am făcut rău nimănui… Am încercat să fac întotdeauna bine.”Poporul și preoții l-au iubit, pentru că un om la 90 de ani, la nivelul și la sufletul lui și la jertfa lui, la cât a făcut el bine, merita această dragoste. Ați văzut, tot drumul presărat cu flori, câtă lume aștepta, copiii îmbrăcați în național, bătrâni, oameni cu steaguri tricolore… Așa cum ar fi vrut Înaltpreasfințitul… Și așa cum merită cu prisosință… Au fost niște momente excepționale. Și, de fapt asta arată că acesta este sufletul românesc…

Preotul Viorel Vârlan anunță anularea unui mare eveniment național care urma să aibă loc la Suceava pe 31 mai, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava