Concert pascal
MOPAN Suceava

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat vineri, 19 mai 2022, la ora 14.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Prof. univ. dr. Koen LENAERTS, de la Universitatea Catolică din Louvain, Președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene. 

În deschiderea ceremoniei, Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a declarat: „Omagiem astăzi o personalitate marcantă a Europei și a lumii juridice. Suntem mândri că, începând cu acest moment, domnia sa va face parte din comunitatea noastră academică.”

În continuarea evenimentului, Conf. univ. dr. Ioana Maria COSTEA, Decanul Facultății de Drept, a dat citire Laudatio, evidențiind faptul că: „Prin vastitatea subiectelor de cercetare acoperite şi prin abordările originale consacrate în cuprinsul unui număr  impresionant de lucrări, domnul profesor Koen LENAERTS este o personalitate marcantă a domeniului dreptului european deosebit de apreciată în spaţiul academic internațional, implicit cel românesc. UAIC i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa domnului profesor Koen LENAERTS, ca recunoaştere a excelentei sale activităţi academice şi pentru aprecierea contribuţiei sale originale la prestigiul şi dezvoltarea dreptului european.”

Ceremonia a continuat cu alocuțiunea doamnei dr. Octavia SPINEANU-MATEI, Judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: „Este pentru prima dată când sunt prezentă la o decernare a titlului de Doctor Honoris Causa și îi mulțumesc domnului rector pentru invitația de a participa la acest eveniment. Laureatul de astăzi este o personalitate marcantă a dreptului, alături de care am bucuria și privilegiul de a lucra la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Cea mai importantă calitate a domnului Koen LENAERTS este cea de coleg. Fiind de o modestie remarcabilă, ne face să ne simțim în fiecare zi egalii domniei sale.”

În continuare, Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iași, a acordat domnului prof. dr. Koen LENAERTS titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași: „Este o adevărată onoare să fiu astăzi aici și să particip la această frumoasă ceremonie. Titlul pe care îl acordați astăzi crește prestigiul comunității academice ieșene dar și al orașului nostru în același timp. Municipiul Iași a acordat un cec în alb către toată comunitatea academică ieșeană prin decizia de a acorda titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași tuturor personalităților care primesc titlul de Doctor Honoris Causa la oricare dintre universitățile ieșene.”

După acordarea titlului și înmânarea diplomei de Doctor Honoris Causa, festivitatea a continuat cu discursul Prof. dr. Koen LENAERTS, care a mulțumit Universității pentru distincția acordată: „Mă bucur că sunt atât de mulți tineri în această aulă, aceasta e adevărata sărbătoare de astăzi. Accept aceste titluri cu multă recunoștință dar și multă umilință. Suntem toți europeni și asta înseamnă că împărtășim aceleași valori europene, care nu sunt cuvinte goale, sunt adevărate punți care ne leagă pe noi toți, cetățenii Uniunii Europene. Tinerii de astăzi vor fi avocații, judecătorii, politicienii de mâine care vor avea responsabilitatea de a păstra și perpetua aceste valori.”. Prof. dr. Koen LENAERTS a continuat cu o prelegere despre importanța statului de drept. 

Prof. dr. Koen LENAERTS a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC pentru opera remarcabilă, recunoscută la nivel internațional, pentru meritele deosebite în dezvoltarea Dreptului european, pentru valoroasa contribuție la consolidarea spațiului juridic european și implicarea în consolidarea legăturilor dintre școala juridică din România și mediul academic european.

Prof. dr. Koen LENAERTS s-a născut în data de 20 decembrie 1954, la Mortsel, Belgia. Licențiat și doctor în Drept la Universitatea Catolică din Louvain, Koen LENAERTS este absolvent al masteratelor Drept, respectiv Administrație Publică la Universitatea Harvard.

Între anii 1979-1983 a fost asistent, iar începând cu anul 1983 profesor de Drept european la Universitatea Catolică din Louvain. De asemenea, între anii 1984-1985 a fost referent juridic la Curtea de Justiție, profesor la Colegiul Europei din Bruges (1984-1989), avocat în Baroul din Bruxelles (1986-1989), profesor invitat la Harvard Law School (1989), judecător la Tribunalul de Primă Instanță (25 septembrie 1989–6 octombrie 2003), judecător la Curtea de Justiție (din 7 octombrie 2003), vicepreşedinte al Curţii de Justiţie (9 octombrie 2012–7 octombrie 2015), președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene (din 8 octombrie 2015), membru al Colegiului Științific al Revistei Române de Drept European.

Comisia de acordare a titlul de Doctor Honoris Causa a fost formată din Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (președinte), Prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU – Președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Prof. univ. dr. Daniela COJOCARU, Prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Prof. univ. dr. Ioan VIDA, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, fost președinte al Curții Constituționale a României și Conf. univ. dr. Ioana Maria COSTEA, Decanul Facultății de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (membri).

Înregistrarea ceremoniei poate fi vizionată aici: https://www.youtube.com/watch?v=CGK837u5Y60

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava