Concert pascal
MOPAN Suceava

România este pe primul loc în Europa la decese, în ceea ce priveşte cancerul de col uterin. Deşi poate fi prevenit prin vaccinare, puţine femei se imunizează. Pentru că nu au existat cereri, programul de vaccinare nu s-a desfăşurat la Suceava. De mai mult succes s-a bucurat programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col, dar, din păcate, a fost slab finanţat. În ultimii 5 ani, peste 740 de sucevence au fost depistate cu cancer de col uterin, majoritatea în stadii incurabile.

Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii a decis să facă altfel campania, anunţînd că părinţii care vor dori imunizarea trebuie să facă o cerere la medicul de familie de care aparţin. Apoi, toate cererile vor fi centralizate la Direcţia de Sănătate Publică şi de acolo datele vor fi trimise la Bucureşti, către Ministerul Sănătăţii care, pe baza lor, va demara procedurile de achiziţie. S-a dorit astfel să nu se risipească inutil acest vaccin. La Suceava au fost doar 2 solicitări şi părinţii şi-au cumpărat singuri vaccinul din farmacii, în cele din urmă. Medicii spun că vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenţie împotriva cancerului de col uterin. Potrivit DSP Suceava, de la debutul campaniei de vaccinare şi pînă în luna septembrie 2013, la finalul campaniei, au fost vaccinate 693 de paciente:  263 fete între 12 şi 14 ani în campanie şcolară; 118 fete între 15-19 ani în campanie adresată populaţiei; 247 tinere între 20-24 ani în campanie adresată populaţiei; 65 tinere cu vîrste peste 24 ani tot în campanie adresată populaţiei. Pentru vaccinarea acestor persoane s-au utilizat un număr de 2079 doze de vaccin anti HPV. Alte 520 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin rămase în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au trebuit să fie distruse, în 2013, fiindcă medicii n-au avut cui să administreze serul, iar acesta a expirat. Vaccinurile ar fi trebuit folosite pentru imunizarea gratuită a adolescentelor cu vârste între 12 şi 14 ani, tinerelor de liceu, studentelor şi femeilor peste 24 de ani, însă acţiunea de imunizare, a doua de acest gen, s-a transformat într-un nou eşec. Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, declara că părinţii nu şi-au dat acordul pentru vaccinarea fetiţelor, speriaţi de vârsta prea mică şi eventualele efecte secundare ale serului, în timp ce restul femeilor eligibile pentru imunizare au manifestat lipsă de interes. Şi, totuşi, din rîndul persoanelor care au fost vaccinate nu a fost raportată nici o problemă.

Un pic mai bine a mers screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Potrivit DSP, la nivelul judeţului Suceava a fost alocat, în 2014, un buget de 163.000 lei, din care s-au cheltuit, în primele 11 luni, 127,520 lei, fiind realizate un număr de 1594 de testări. Din reţeaua Spitalului Judeţean Suceava fac parte 60 de medici de familie consilieri, 6 centre de recoltare: ambulatoriile de specialitate Siret, Rădăuţi şi Suceava, 2 cabinete medicale de familie pi un cabinet medical de obstetrica ginecologie şi 5 laboratoare specializate care prelucrează probele: laboratorul Spitalului Suceava şi alte 4 laboratoare private. În reţeaua Spitalului Fălticeni sunt 22 de cabinete medicale de familie (medici consilieri), 2 centre de recoltare – ambulatoriul de obstetrică ginecologie şi cabinetul de planificare familială, iar prelucrarea probelor se face în laboratorul Spitalului Municipal Fălticeni. Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin a început în octombrie 2012 şi de atunci, în judeţul Suceava, au fost testate 4.195 de femei. În 2014, pînă în iunie, din 242 de femei care fuseseră testate, 226 au aflat că nu au cancer de col uterin, dar suferă de anumite modificări celulare sau de infecții care pot duce la complicații. Alte 9 pacientele au aflat că prezintă anomalii ce le fac suspecte de cancer de col uterin şi au fost trimise să facă investigații suplimentare, care să certifice diagnosticul. În cazul screeningului pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, nu lipsa de interes a fost problema, ci finanţarea insuficientă şi cu sincope a programului.

Vaccinarea, alături de testarea Babeș Papanicolau, ar putea scădea riscul apariției cancerului de col uterin cu până la 94% . Organismele europene și internaționale recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV, iar ca rezultat peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria și Cehia, cele două țări lansând astfel de programe în anul 2012.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava