Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto92 poze în acest set

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la semnarea convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă (3 martie 1921), sâmbătă, 12 iunie a.c., a avut loc o manifestare comemorativă la Cârlibaba la care au participat Excelența sa Maciej Lang, ambasadorul Republicii Polone la București, împreună cu delegația, membrii Contingentului Militar Polonez care staţionează la Craiova în frunte cu comandantul  – maiorul Wojciech Kufliński dar și președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher.

Oaspeții au fost întâmpinați de către primarul comunei Gabriel Michael Danciu. Festivitățile au început cu o Sfântă Liturghie celebrată de pr. sublocotenent Piotr Antonik împreună cu pr. dr. Stanislav Cucharec, precum și pr. Alois Ișvanca, parohul comunității din Cârlibaba. Predica a fost rostită de pr. capelan. Ansamblurile Sołonczanka si Mała Pojana au încântat urechile credincioșilor sosiți la liturghie.

După Liturghie a urmat o ceremonie la mormântul legioniștilor polonezi căzuți pe câmpul de luptă în bătălia de la Cârlibaba în anul 1915. Cuvântări au ținut: prefectul județului Suceava-Iulian Cimpoeșu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava-Gheorghe Flutur și ambasadorul Republicii Polone la București, Eminența Sa Maciej Lang. În continuare a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, comemorarea celor căzuți și salva de onoare. La final a urmat depunerea de coroane de flori pe mormântul legioniștilor.

La ceremonie au participat garde de onoare – Batalionul 17 Vânătorii de Munte Dragoș Vodă din Vatra Dornei și Contingentul Militar Polonez care staționează în Craiova, precum și orchestrele militare – Divizia 4 Infanterie și Brigada 81 Mecanizată.

După încheierea manifestărilor de la Cârlibaba, delegația a pornit către Solonețu Nou. Aici au fost întâmpinați cu pâine și sare de către președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, pr. dr. Stanislav Cucharec, parohul comunităţii, precum și  ansamblul ,,Sołonczanka” care au susținut un program artistic.  Prezentă la aceste acțiuni a fost și delegația Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova care a prezentat tehnica militară.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava