MOPAN Suceava

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea, Primăria municipiului Focșani, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea organizează în zilele de 17 și 18 mai 2019 evenimentul „Prietenii lui Vlahuță” în cadrul manifestării naționale ”Noaptea Muzeelor”. Evenimentul are dublu scop: evocarea personalității scriitorului Alexandru Vlahuță și promovarea monumentelor istorice ”Casa lui Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni și ”Biserica Adormirea Maicii Domnului” din comuna Bordești.

În data de 17 mai 2019, începând cu ora 15.00, la monumentul istoric ”Biserica Adormirea Maicii Domnului” din comuna Bordești (cod LMI VN-II-m-A-06499), va avea loc seminarul ”Prietenii lui Vlahuță. Oameni, locuri, monumente” în cadrul celei de-a IV-a ediții a Simpozionului ”Bordești-Brâncoveanu”.

Construită în anul 1699 de Mănăilă, dregător al domnitorului Constantin Brâncoveanu, ”Biserica Adormirea Maicii Domnului” din Bordești se găsea în ruină la începutul secolului trecut și numai pelerinajul oamenilor de cultură ai vremii, prieteni ai lui Alexandru Vlahuță, a făcut posibilă salvarea bisericii. Cu avizul Comisiunii Monumentelor Istorice, prezidată de Nicolae Iorga, ”Biserica Adormirea Maicii Domnului” a fost declarată monument istoric, prin decret regal, în data de 10 martie 1915. Intervenția lui Alexandru Vlahuță și a prietenilor săi a însemnat nu doar salvarea lăcașului de cult, dar și a picturii interioare realizate de Pârvu Mutu, renumit pictor bisericesc al perioadei brâncovenești. Autoportretul lui Pârvu Mutu din Biserica de la Bordești se găsește în prezent la Muzeul de Artă a României.

În data de 18 mai 2019, începând cu ora 15.00, se va desfășura cea de-a IV-a ediție a turului ciclist ”Noaptea muzeelor…pe bicicletă” pe traseul Focșani-Dragosloveni. Aici, la monumentul istoric ”Casa lui Alexandru Vlahuță” (cod LMI VN-IV-m-B-06618), vor putea vizita casa memorială a scriitorului și vor audia recitalul de muzică camerală susținut de Cvartetul ”Consonanțe”. De la Muzeul de Istorie de pe bd. Gării din Focșani (monumentul istoric „Casa Alaci (fost pension)”, cod LMI VN-II-m-B-06430), cicliștii vor pleca pe traseul Focșani – Cîmpineanca – Cîrligele – Cotești – Dumbrăveni – Focșani. Tradiționalul tur ciclist din Noaptea Muzeelor va parcurge 55 de km până la ”Casa lui Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni și se va încheia la ora 21.30 în Piața Unirii din Focșani.

Programul evenimentului „Prietenii lui Vlahuță”:

17 mai 2019 – Monumentul istoric ”Biserica Adormirea Maicii Domnului” din comuna Bordești, județul Vrancea – Seminarul ”Prietenii lui Vlahuță. Oameni, locuri, monumente” în cadrul celei de-a IV-a ediții a Simpozionului ”Bordești-Brâncoveanu”.

  • Ora 15.00 – Deschiderea seminarului
  • Ora 16.00 – Comunicările seminarului:
    • Victor-Traian Negulescu – ”Vlahuță și salvarea bisericii brâncovenești de la Bordești”;
    • Marius-Ciprian Anghel – ”Pârvu Mutu, zugrav de subțire”;
    • dr. Ionel Talpău – ”Epoca brâncovenească”;
    • Aurel Nicodei – ”Despre bisericile din zid din Vrancea (sec. XVII-XVIII)”;
    • Prezentarea Liceului ”Vlad Ioviță” din Cocieri, Dubăsari, Transnistria, Republica Moldova;
    • Sorin Pantelimon – ”Despre obiectivele turistice naturale de pe Valea Superioară a Râmnicului Sărat”;
    • Virgil Panait – ”Miorița”;
    • Dana-Manuela Crintea – ”Suvorov și Valea Râmnicului”;
    • (r) Fănel Iancu – ”Veteranul bordeștean Avram T. Constantin”;
    • Ionuț Bercaru – ”Eroi bordeșteni din Războiul de Întregire a Patriei”.
  • Ora 17.30 – Concert de pianină susținut de elevii de Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (A.N.C.A.A.R.)
  • Ora 18.20 – Lansarea Colecției de pliante informative ”Monumente în Vrancea”.
  • Ora 18.30 – Închiderea seminarului.

18 mai 2019 – Turul ciclist ”Noaptea Muzeelor …pe bicicletă”, ediția a IV-a

  • Ora 15.00 – Plecarea cicliștilor de la Muzeul de Istorie, bd. Gării, nr. 1, municipiul Focșani, județul Vrancea.
  • Ora 17:30 – Sosirea participanților la monumentul istoric ”Casa lui Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, județul Vrancea.
  • Ora 18.00-19.30 – Vizitarea Casei Memoriale Alexandru Vlahuță și audierea recitalului de muzică camerală susținut de Cvartetul ”Consonanțe”
  • Ora 19:30 – Plecarea cicliștilor
  • Ora 21:30 – Sosirea participanților în municipiul Focșani (Piața Unirii)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava