Concert pascal
MOPAN Suceava

Prima generaţie de studenţi ai Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană şi-a  finalizat studiile de licenţă. În toamna anului 2015, prima serie de absolvenți ai acestui Departament a susținut examenul de licență la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Rezultatele obținute au fost foarte bune, iar o parte din acești absolvenți s-au înscris ulterior la Masterate organizate la Iași, Cluj, Suceava, Târgu Mureș. Alții s-au angajat la spitale și cabinete particulare.

Departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană a luat ființă în cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava în anul 2012, începând să școlarizeze la cele 2 programe de studiu: Nutriție și dietetică, și respectiv Balneofiziokinetoterapie și recuperare.

„Trebuie amintită contribuția adusă de fostul rector, prof. univ. dr. ing. Adrian GRAUR, care, împreună cu prof.univ.dr. Mihai COVAȘĂ, specialist în domeniul nutriției și expert de talie internațională, a pus bazele înființării pentru prima data la Suceava a unui departament cu profil de sănătate, la standarde internaționale de pregătire.

USV răspunde astfel nevoii formării de specialiști pentru recuperarea pacienților, dar și cu rol în prevenirea și tratamentul bolilor de nutriție. Se cunoaște faptul că în România obezitatea și bolile asociate (cardiovasculare, diabet, cancer) sunt în continuă creștere atât la adulți, cât și la copii”, se arătă într-un comunicat la USV.

Pentru pregătirea studenților, USV colaborează cu Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Baza de tratament și recuperare de la Vatra Dornei, Spitalul Clinic Căi Ferate Iași, clinici si laboratoare medicale private.

Cele 2 programe de studiu sunt de interes național extrem de important, iar în prezent se lucrează la cadrul legal de implementare a calificărilor cuprinse în Registrul Național al Calificărilor. Această legislație, conformă cu cea internațională, prevede ca fiecare spital, unitate de alimentație publică, cantine, unitate de învățământ, creșă etc. să aibă angajat un nutriționist. Proiectul aflat în discuție în Parlamentul României se poate accesa la: www.cdep.ro/proiecte/2014/100/80/8/pl297.pdf . Se află, de asemenea, pe masa legiuitorilor din Parlament și statutul balneofiziokinetoterapeutului:www.cdep.ro/proiecte/2015/400/40/0/em553.pdf

„Introducerea reglementărilor legislative menționate va oferi posibilități multiple de angajare pentru studenții noștri”, se mai arată în comunicat.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava