Concert pascal
MOPAN Suceava

Primăria municipiului Rădăuți prin vocea primarului Nistor Tătar, în calitatea sa de prețedinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, atrage atenția proprietarilor de terenuri că ardeera vegetației uscate este interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli și dăunători specifici. Această operațiune se poate executa numai cu acordul autorității de mediu competente și după informarea serviciilor pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis, cu obținerea permisului de lucru cu foc, de la autoritatea locală. Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație, provocate intenționat sau din greșeală, precum și accidentele de circulație având drept cauză scăderea vizibilității pe căile de comunicație cauzate de fumul degajat este de datoria noastră să tragem un semnal de alarmă”, a spus Tătar.

Comunicat

INCENDIILE DE VEGETAȚIE USCATĂ, MIRIȘTI ȘI RESTURI VEGETALE

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorității competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis.

Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejați viața și bunurile materiale!

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiții meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone în care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor și a materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetățenii sunt obligați:

  • să mențină focul în perimetrul aprobat și asigurat;
  • să supravegheze permanent zona în care se efectuează arderea resturilor vegetale;
  • să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenție;
  • să anunțe imediat SVSU al localității, primăria și pompierii militari, în situația în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

În zona de siguranță a căii ferate, vegetația uscată și resturile vegetale se curăță obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Primarii sunt obligați să aducă la cunoștință cetățenilor prevederile generale și specifice care trebuie să fie respectate când execută arderi de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale și, totodată, să urmărească aplicarea acestora.

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei!

MĂSURI PRIVIND MODUL DE COMPORTARE PE CARE TREBUIE SĂ-L ADOPTE PARTICIPANTUL LA TRAFIC ÎN SITUAȚIA INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ DIN APROPIEREA CĂILOR DE CIRCULAȚIE PRINCIPALE

Incendiile de vegetație uscată care se produc în apropierea căilor de circulație, pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldare cu pierderi de vieți omenești, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantități mari de fum.

În ceea ce privește modul de comportare pe care trebuie să-l adopte participanții la trafic, facem următoarele recomandări:

DACĂ NE AFLĂM ÎN MERS

  • evitarea pătrunderii în zona de fum, iar dacă am fost surprinși de acesta nu trebuie să oprim pe loc;
  • anunțarea incendiului prin numărul de urgență 112 și transmiterea tuturor informațiilor utile pentru pompieri (locul producerii, direcția de propagare a focului, dacă sunt sau nu persoane surprinse). Pe timpul apelului operatorii transmit indicații, în funcție de natura evenimentului;
  • închiderea geamurilor și comutarea instalației de climatizare pe modul recirculare, pe timpul traversării zonei;
  • dacă traficul este deja restricționat, trebuie menținută liberă banda de urgență pentru accesul autospecialelor de pompieri.

DACĂ SUNTEM ÎN STAȚIONARE

  • părăsirea zonei de manifestare a fumului și semnalizarea celorlalți participanți la trafic asupra evenimentului;
  • îndepărtarea de autovehicul și respectarea indicațiilor primite din partea autorităților;
  • pe timpul traversării zonei de pericol trebuie protejate căile respiratorii cu ajutorul unui material textil umezit.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava