MOPAN Suceava

Primăria municipiului Rădăuți a notificat deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii de drumuri publice, căi ferate, cursuri de apă, lacuri și bazine piscicole că au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatare și distrugere a buruienii ambrozia în baza Legii 129/2020. Acestora li se recomandă cosirea repetată, manual sau mecanic, distrugerea cu unelte agricole, smulgere, efectuarea de arături adânci și discuiri pe terenuri agricole sau erbicidare.

Ambrozia (Otrava zeilor) – este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi.

Ambrozia se întâlneşte de obicei pe marginea şoselelor şi în culturi agricole, în care se practică tehnologia no-tillage – se intervine asupra solului doar prin semănat, buruiana fiind o mare iubitoare de soluri slab lucrate, nisipoase şi uşor de încălzit.

O plantă poate face până la 60.000 de seminţe ce îşi pot menţine puterea germinativă peste 20 de ani. În prezent, ambrozia este planta cea mai alergenica din Romania, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului. Conform Ministerului Sanatatii: sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Din datele oferite de Ministerul Sanatatii din Romania, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Proprietarii de terenuri sunt direct responsabili pentru combaterea acestei buruieni de pe terenurile lor. Sanctiunea minima este avertismentul, insa in cazul neconformarii prevederilor din avertisment vor primi o amendă contraventionala cuprinsă intre 750 de lei si 5.000 de lei – persoanele fizice – amenzile crescand la persoanele juridice la valori cuprinse intre 5.000 de lei si 20.000 de lei .

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava