Concert pascal
MOPAN Suceava

Primăriile sucevene implicate în proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”, pe componenta de gaze naturale, trebui să plătească în 2013 rate şi dobânzi la creditul contractat în valoare de 1,2 milioane de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceva, Cătălin Nechifor, a amintit în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu primarii suceveni că pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” a fost contractat un credit de 86,3 milioane de euro, împrumutul beneficiind de garanţii guvernamentale. Împrumutul a fost contractat, printre altele, pentru reabilitarea sistemelor de termoficare din şase oraşe ale judeţului şi extinderea reţelei de distribuţie a gazului metan în 61 de localităţi. Cătălin Nechifor a explicat că ratele şi dobânzile la acest credit vor fi plătite până în anul 2030. „Facem eforturi foarte mari, şi ştiu că şi dumneavoastră sunteţi foarte preocupaţi, pentru a găsi o rezolvare pentru această presiune financiară care o regăsim la foarte multe localităţi din Suceava”, a spus Nechifor. El a adăugat că până în momentul de faţă au fost rambursate cinci rate, în valoare de 10,5 milioane de euro, precum şi dobânzi de 43,4 milioane de euro. „Până în 2030 a mai rămas de rambursat o sumă de 75,7 milioane de euro. Rămâne în continuare o presiune extrem de mare, an de an, pentru că semestrial primim informări de la Ministerul Finanţelor. Anul trecut s-a găsit o rezolvare la nivel de Guvern şi s-a alocat suma de 15 milioane de lei pentru Vatra Dornei , Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret, pentru a plăti rata şi dobânda aferentă anului 2012. Una peste alta, pentru anul în curs o să avem o valoare destul de mare de susţinut şi vreau să aveţi garanţia că facem în continuare eforturi la Guvern pentru a găsi soluţii”, a arătat şeful administraţiei judeţene.

El a mai spus că din împrumutul total, în conturi mai este disponibilă o sumă de aproximativ 5 milioane de euro. Cătălin Nechifor a arătat că suma poate fi folosită pentru plata ratelor şi dobânzilor care trebuie achitate de primăriile care fac part din componenta pe gaz metan a proiectului.

Nechifor a ţinnut să mai precizeze că o prioritate pentru perioada următoare va fi continuarea lucrărilor pentru construcţia magistralei de gaz metan către Vatra Dornei. Preşedintele CJ Suceava a amintit că în guvernarea trecută, întreaga investiţie realizată în construcţia magistralei de gaz metan a fost transferată gratuit către compania de stat Transgaz, care se obligase să continue lucrările până la Vatra Dornei. Cătălin Nechifor a spus că a luat deja legătura cu Transgaz şi cu reprezentanţi ai Guvernului pentru ca aceste lucrări să fie finalizate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava