MOPAN Suceava

Primarul de Siret, Adrian Popoiu, și-ar dori ca în oraș să apară un alt investitor puternic pentru a prelua fabrica HS Timber Productions și, implicit, personalul. El a făcut afirmația, prin telefon, la Radio Top, în contextul în care compania austriacă HS Timber, fosta Holzindustrie Schweighofer, a anunțat că începând cu data de 30 martie va închide fabrica de panouri din lemn masiv din Siret. Măsura va conduce la disponibilizarea a 300 de oameni. De asemenea, HS Timber va întrerupe parte din operațiunile fabricii din Rădăuți, de unde vor fi concediate alte 300 de persoane. Acest subiect spinos a fost abordat într-o videoconferință convocată la sfârșitul săptămânii trecute de prefectul de Suceava Alexandru Moldovan. Printre participanții la discuții s-au numărat patronul HS Timber, Gerald Schweighofer, și primarii de Siret și Rădăuți, Adrian Popoiu și, respectiv, Bogdan Loghin. Primarul Siretului a declarat, la Radio Top: „Este mare lucru faptul că autoritățile județene și locale se implică activ în găsirea de soluții pentru a reduce impactul social și economic al restructurării celor două fabrici. Eu cred că până la urmă atenuarea acestui șoc se va produce prin măsuri sociale. Dar, sper din toată inima că nu aceste măsuri sociale vor rezolva cazul, ci găsirea „undiței”, în sensul ca „undița” să fie o companie care să preia activitatea. Hotărârea conducerii HS Timber este irevocabilă”.

Adrian Popoiu a vorbit și despre cauzele care au stat la baza deciziei HS Timber: „În primul rând e lipsa materiilor prime. În ultimii doi ani, la Siret sută la sută s-a importat cherestea din state precum Germania, Cehia, Slovacia, Belarus, Ucraina și Rusia. Importuri se mai fac, însă infrastructura feroviară este deficitară. În România, un tren face 14 zile de la Deda – Timiș și până la Dornești. Viteza medie e de aproximativ 18 kilometri la oră. A apărut și impredictibilitatea prețurilor la gaze și la energie care a dat peste cap calculele bugetului de venituri și cheltuieli al companiei”. Primarul Siretului a spus că un alt motiv ar viza umilința la care a fost supusă compania austriacă din partea statului român și a adăugat: „Au fost organe de control care au dat dovadă de exces de zel în relația cu HS Timber, cum ar fi Garda Forestieră și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. Au fost controale peste controale, lucru care până la urmă nu s-a dovedit a fi foarte onest din partea noastră, mai ales că multe rezultate ale controalelor sunt în justiție. Până-n prezent, procesele au fost câștigate de agentul economic. Gerald Schweighofer are afaceri și-n Argentina sau Belarus și a zis că lumea se comportă mult mai frumos acolo”.

Adrian Popoiu a menționat că de fabrica din Siret a HS Timber Productions s-au interesat o firmă foarte mare dintr-o localitate poloneză înfrățită cu orașul Siret, dar și un om de afaceri din România. Primarul a afirmat: „Noi nu putem pune la dispoziție decât o serie de date despre Timber. Mai departe, cine va dori să cumpere fabrica, sau s-o concesioneze, s-o închirieze, va trebui să discute cu patronul”.

Primarul de Siret și-ar dori ca în oraș să apară un alt investitor puternic pentru a prelua fabrica HS Timber Productions și, implicit, personalul, 7.0 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (4 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava