MOPAN Suceava

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că municipalitatea are prinse la finanțare cu fonduri europene proiecte pe toate cele opt axe ale Programului Operațional Regional 2021-2027.
Lungu a arătat că pe axa 1 ”O regiune competitivă prin inovare, digitalziare, întreprinderi dinamice” va promova înființarea unui parc industrial la Termica. ”Aici avem în primul rând promovarea antreprenoriatului prin înființarea de parcuri tehnologice. Vrem să facem un parc industrial la Termica. Am vorbit cu domnul președinte Gheorghe Flutur acest lucru și ne asociem cu Consiliul Județean. Suntem într-o fază finală la Termica cu procesele dar lucrul cel mai important este că Primăria Suceava este proprietara a 155 de hectare de terenuri care au toate utilitățile. Pe fonduri europene vom promova un parc industrial în perioada următoare. La fel discutăm de digitalizarea serviciilor publice la nivel local. Noi avem deja un serviciu digitalizat. E vorba de iluminatul public care are dispecerat, care are posibilitate de intervenție, de monitorizare, de schimbare a intensității luminoase”, a spus Lungu.

Pe axa prioritară 2 ”O regiune cu orașe smart” Lungu a anunțat că are mai multe proiecte. ”Sistem de monitorizare a consumului de energie termică în clădiri publice. Proiectul care se derulează la Primărie cu reabilitarea energetică e un proiect smart, cu consumuri energetice monitorizate, cu eficiență energetică, cu apă încălzită din pământ, cu plăci fotovoltaice. Sistem de eficientizare a iluminatului public în zone rezidențiale noi. În măsura în care ne extindem în cartiere vom depune proiecte în acest sens. Extindere servicii de digitalizare integrată la nivelul Primăriei Suceava. Avem proiectul APLICAT la care se lucrează și alte proiecte la care noi suntem prinși într-un proioect pilot de Agenția Națională de Digitalizare a României. Sunt vreo cinci orașe prinse printre care și Suceava”, a spus Lungu.

Pe axa prioritară 3 ”O regiune cu orașe prietenoase cu mediul”, Lungu a amintit de proiectul ”Creștera eficienței energetice în clădirile rezidenațial inclusiv în locuințele sociale. ”Aici avem o problemă cu aceste sume care trebuie să le dea asociațiile de proprietari. Din păcate merge destul de greu acest proiect dar există. Creșterea eficienței energetice în clădiri publice. Aici avem proiectul de reabilitare termică a Primăriei și dorim să facem acest lucru la instituțiile de învățământ. Deja Colegiul Național ”Petru Rareș” a venit cu o solicitare să fim parteneri într-un proiect de reabilitare a fațadei de eficiență energetică și vom intra cu indicatorii tehnico economici în consiliul local perioada următoare. Reabilitarea parcului Șipote. Suntem la Ministerul Justiției cu avizul. Ne-au cerut niște studii suplimentare acolo pe care le facem. Sper să putem lua cât mai repede parcul ca să putem să-l moderniza. Reabilitarea stadionului Ițcani inclusiv infrastructura rutieră strada Stadionului 28 noiembrie..tot pe această axă…Un proiect important este cel care vizează o rețea de piste de biciclete, zone rezidențiale, parcuri. Am avut o discuție și cu domnul președinte Flutur să facem o asociere cu CJ să gândim o rețea de piste de biciclete de 20 de km în municipiul Suceava altele decât cele de pe trotuar pe alei, parcuri prin alte zone. Vrem să facem 20 de km de piste de bicilete care să iasă în afara orașului către Dragomirna, Pătrăuți”, a explicat primarul.

”Pe axa ”O regiune cu orașe prietenoase cu mediul” mai avem reazliarea sistemului de distribuție și transport a energiei termice în sistem centralizat. Pe axa prioritară 5 ”O regiune accesibilă” avem ruta alternativă 2 Cumpărătura-Ipotești-SalceA. Am depus deja solicitarea la CNAIR. Am dus acolo o valiză de documente. La reabilitare școli vom face tot posibilul chiar dacă va trebui să cumpărăm o bucată de teren să facem o creșă în Obcini pentru că sunt multe solicitări și este necesară. Pe axa 7 ”o regiune atractivă” avem reabilitarea Curții Domnești”, a mai spus Ion Lungu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava