MOPAN Suceava

Printre umbre și “lighioane”
Expoziţie de fotografie și sculptură în lemn
Expun:
Constantin Ciobanu – fotografie
Toader Ignătescu – sculptură în lemn
Vernisaj: Luni, 26 octombrie 2015, ora 18:30, Sala “Diotima
Perioadă: 26 octombrie – 15 noiembrie 2015

Asocierea umbrei cu viața poate fi regãsitã în numeroase culturi strãvechi (greacã, egipteanã, s.a.). Există credința că odată ce trupul dispare, umbra transcede și devine independentă. După acest moment de transformare, umbra obține capacitatea de a însufleți un loc, de a face nemuritor sufletul alături de zei sau de a exista pe un tărâm al bucuriei eterne. Adeseori, umbra este asociată cu un „eu”, imaterial, ca o ipostază a morții, care însoțeste omul sau orice altă făptură, care are o astfel de proiecție în prezența unei surse de lumină. În cultura românească, acest tip de asociere a umbrei cu sufletul, a dat naștere unei profesiuni neobișnuite (redusă azi la nivel simbolic), ai cărei practicanți erau numiți „vânzători de umbre”. Aceștia se ocupau cu măsurarea pe ascuns a umbrei oamenilor, pe care mai apoi o vindeau zidarilor ca „jertfă pentru zidire”. De la astfel de perspective, dar și de la altele mai mult sau mai puțin “științifice”, a plecat ideea prezentului proiect.

Expoziţia noastră aduce în fața privitorului două tipuri de meșteșuguri: cel al sculpturii în lemn și cel al fotografiei, iar tema centrală oscilează între zbaterea umbrelor de a-şi regăsi propriul “eu” – surprinsă de către fotograf (Constantin Ciobanu) – și încercările “lighioanelor” de a reveni la viată, prin intermediul energiei insuflate de către meșterul cioplitor (Toader Ignãtescu din Suceava).

Prin alăturarea inedită de fotografii monocolore și lucrări sculpturale din lemn (“lighioane” cioplite din crengi şi rădăcini, bote ciobăneşti, măşti caricaturale din lemn), autorii doresc să creeze o atmosferă aparte, uneori veselă, alteori contemplativă, ciudată câteodată sau misterioasă, care să îndemne privitorul la meditație.

Vă aşteptăm pentru a vernisa împreună expoziţia de sculptură în lemn şi fotografie şi pentru a schimba impresii despre “umbre și «lighioane»”.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava