MOPAN Suceava

Produsele agro-alimentare bucovinene naturale și sănătoase, preparate cu grijă de meșteșugari locali, respectând rețetele moștenite din generație în generație, de zeci de ani, sunt mai aproape de consumatori, începând cu data de 1 martie. Fundația „Open Fields” a demarat Nord Natural – un proiect de tip „food hub” cu scopul de a crea o punte între micii agricultori, procesatorii locali și consumatori în spiritul comerțului echitabil și al unei alimentații sănătoase. Echipa Nord Natural selectează și promovează produse autentice, tradiționale din zona de nord-est a României, cu precădere, în etapa inițială, din Bucovina.

Micii furnizori implicați în proiect sunt încurajați să păstreze ingredientele, rețetele și modul de producție tradițional. În plus, fiecare artizan aduce cu sine o poveste, despre tradiții, gastronomie și mod de a trăi.

În cadrul proiectului a fost înființat și magazinul online: www.nordnatural.ro, unde pot fi plasate comenzi ale produselor promovate de echipa Nord Natural. Magazinul de vânzări online este prietenos cu utilizatorul și include imagini relevante ale portofoliului de produse. Plata va putea fi făcută prin transfer bancar sau ramburs iar în câteva zile va fi activat modulul pentru plata cu cardul.

Food hub sau Centru de integrare pe piață a produselor locale

În regiunea de nord-est a României, la fel ca și în alte multe zone din ţară şi din lume, micii producători din domeniul agro-alimentar se confruntă cu o lipsă a pieţei de desfacere. În același timp, potenţialii consumatori de produse agro-alimentare tradiţionale, locale şi sănătoase nu au acces la acestea. Fundația „Open Fields” și-a propus să conecteze micii meșteșugari locali cu oamenii care doresc atât o experiență culinară inedită, cât și o alimentație sănătoasă, prin înființarea unui food hub.

Astfel, proiectul derulat de Fundația „Open Fields” prin Nord Natural Hub identifică micii artizani din zona de nord-est a României, care folosesc materii prime din regiunea în care trăiesc și folosesc rețete și tehnologii străvechi și îi susține, promovându-le produsele prin canalele de piață moderne și inovative. În primele 24 de luni, inițiatorii proiectul estimează că vor atrage circa 100 de mici producători.

”Obiectivul principal al acestei inițiative este conectarea micilor meșteșugari locali cu oamenii care doresc să aibă parte de o experiență culinară inedită, în timp ce urmăresc să beneficieze de o alimentație sănătoasă. Fundația Open Fields, unicul asociat al Food Hub-ului Nord Natural, aparține sectorului ONG, iar profitul obținut va fi direcționat înspre proiecte caritabile și de dezvoltare comunitară”, a declarat Ovidiu Spînu, directorul fundației Open Fields.

Nord Natural Hub SRL a deschis un punct de lucru în Valea Putnei, în județul Suceava. Acolo, fiecare produs selectat trece printr-un proces de evaluare a calității și ajunge la clientul final purtând o marcă de calitate internă „produs recomandat de Nord Natural Hub”.

În etapa inițială, produsele selectate vor fi din Bucovina, din zone aflate la altitudini înalte, provenind dintr-un areal curat, nepoluat.

O călătorie culinară în Bucovina

Din cele mai vechi timpuri, agricultura a fost o îndeletnicire de bază a locuitorilor din zona montană din nordul țării astfel că, şi astăzi, Bucovina păstrează tradiţiile producerii unor bucate alese. Furnizorii Nord Natural Hub reprezintă mici afaceri locale din sectorul agro-alimentar, care folosesc soiuri și ingrediente locale, urmând rețetele străvechi și ducând mai departe tradițiile preluate de la strămoși.

”Prin această inițiativă ne adresăm acelora care apreciază produsele autentice și tradiționale, celor care nu au răgazul să viziteze prea des Bucovina, dar doresc să se bucure din când în când de un crâmpei din farmecul gastronomic al zonei. Dorim să îi încurajăm și pe cei tineri ca, într-o perioadă caracterizată de globalizare, să se întoarcă la origini și să devină promotori ai unor tradiții vrednice de dat mai departe celor care îi vor urma”, a adăugat Ovidiu Spînu.

Beneficii pentru producători și consumatori

Avantajele proiectului sunt multiple, atât pentru consumatori, cât și pentru producători. Mai exact, proiectul este bazat pe principiul comerțului echitabil. Astfel, micii producători beneficiază de consiliere și asistență tehnică, au acces la consumatorul final prin comerț online, târguri, evenimente și magazine specializate, sunt plătiți corect și la timp și primesc îndrumare în vederea dezvoltării durabile. În final profitul obținut este reinvestit în proiecte adresate comunităților vulnerabile.

În ceea ce îi privește pe consumatori, aceștia vor avea acces la produse autentice, românești, tradiționale, vor consuma produse sănătoase și gustoase la un preț corect și vor avea garanția unui produs cu origine și manufactură controlată.

Produse autentice și tradiționale din Bucovina, mai aproape de consumator–prin NORD NATURAL, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava