Concert pascal
MOPAN Suceava

Veşti bune pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani: Ministerul Sănătăţii va derula şi anul viitor Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Programul se adresează tuturor acestor femei, indiferent de statutul de asigurat, dar care nu au un diagnostic confirmat în acest sens.
„Continuăm acest program în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Ne propunem ca în 5 ani de program să testăm 65% din populaţia eligibilă şi, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeş Papanicolau”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Acesta a subliniat că obiectivul acesta depinde de cadrele medicale care derulează programul şi a făcut un apel către medicii de familie pentru implicarea mult mai activă. “Până în prezent doar 40% dintre medicii de familie sunt implicaţi în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Prin acest program, Ministerul Sănătăţii urmăreşte în primul rând depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. În program există 97 de reţele unde se recoltează probe pentru testarea Babeş-Papanicolau. Din reţeaua Spitalului Judeţean Suceava fac parte 60 de medici de familie consilieri, 6 centre de recoltare: ambulatoriile de specialitate Siret, Rădăuţi şi Suceava, 2 cabinete medicale de familie pi un cabinet medical de obstetrica ginecologie şi 5 laboratoare specializate care prelucrează probele: laboratorul Spitalului Suceava şi alte 4 laboratoare private. În reţeaua Spitalului Fălticeni sunt 22 de cabinete medicale de familie (medici consilieri), 2 centre de recoltare – ambulatoriul de obstetrică ginecologie şi cabinetul de planificare familială, iar prelucrarea probelor se face în laboratorul Spitalului Municipal Fălticeni. Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin a început în octombrie 2012 şi de atunci, în judeţul Suceava, au fost testate 4.195 de femei. Potrivit DSP, la nivelul judeţului Suceava a fost alocat, în 2014, un buget de 163.000 lei, din care s-au cheltuit, în primele 11 luni, 127,520 lei, fiind realizate un număr de 1594 de testări.
Pentru efectuarea testului Babeş- Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare specializat. Femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.
Potrivit raportărilor transmise de Unitatea de asistentă tehnică şi management a Institutului Naţional de Sănătate Publică, unitate care coordonează programul naţional, în cei doi ani de la începerea acestuia au fost efectuate 468.000 de teste, din care 44.000 au ieşit pozitive. Din testele pozitive, 1.970 s-au dovedit a fi maligne.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava