Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a depus, alături de alți parlamentari, o inițiativă legislativă pentru modificarea Legii Educației Naționale pentru dezvoltarea învățământului dual profesional. În expunerea de motive a inițiativei se precizează că în contextul preocupărilor pentru creștere sustenabilă și inclusivă, investițiile în dezvoltarea capitalului uman au devenit indispensabile, un principiu obligatoriu de respectat fiind cel al egalității de șanse în educație. „Acest principiu presupune oferirea de opțiuni multiple pentru capacități și aptitudini diferite, o educație pentru fiecare, în funcțiile de nevoile lui specifice. Pe de altă parte, datorită desfiinţării Școlilor de arte şi meserii, în 2009, elevii au avut de ales în anii următori doar parcursul teoretic. După reînfiinţare, învăţământul profesional nu a mai prezentat o suficientă atractivitate pentru tineri, având o imagine prăfuită, în lipsa unei promovări adecvate şi moderne. Ca urmare, în prezent se constată o lipsă de corelare a ofertei educaţionale cu cererea de pe piaţa muncii, de unde derivă şi nevoia imperioasă de a dezvolta învăţământul profesional şi tehnic, pentru că societatea nu duce lipsă de locuri de muncă, ci de specialişti de medie şi înaltă calificare. România se confruntă cu o criză nemaiîntâlnită a forţei de muncă, ceea ce îi face pe agenţii economici să îşi aducă muncitori calificaţi din Republica Moldova, Ucraina, Vietnam, Sri Lanka, Nepal și altele”, a spus Angelica Fădor. Ea a adăugat că între timp, din cauza necorelării învățământului cu piața muncii a lipsei orientării în carieră pentru elevii din gimnaziu, astfel încât decizia în ceea ce priveşte şcoala sau profesia să fie luată pe baza unor evaluări profesioniste a profilului şi potenţialului fiecăruia, dar şi a legislaţiei deficitare, în fiecare vară, aproximativ 80.000 de tineri între 15 şi 19 ani îngroaşă rândurile celor care nu se regăsesc nici în şcoală, nici în câmpul muncii.

Fădor: Această iniţiativă vine să corecteze o prevedere din lege prin care ruta învăţământului profesional şi tehnic este practic exclusă, dacă nu are loc în cadrul liceal

Deputatul PNL de Suceava a arătat că prezenta propunere legislativă vine să corecteze o prevedere din Legea educaţiei naţionale prin care ruta învăţământului profesional şi tehnic este practic exclusă, dacă nu are loc în cadrul liceal. „În art. 16 alin 1 se spune că <învăţământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020>. În sensul celor menţionate mai sus propunem abrogarea prevederii din finalul alin 1 al art. 16 care instituie obligativitatea învăţământului liceal, dându-se posibilitatea elevilor de a alege să înveţe o meserie, urmând cursurile învăţământului tehnic şi profesional clasic sau dual”, a declarat Angelica Fădor. Ea a adăugat că România rămâne astfel aliniată la celelalte ţări europene, în care învăţământul obligatoriu se finalizează cel târziu la 16 ani. „Această modificare rezolvă şi conflictul dintre art. 16 alin 1 şi art. 24 aliniatul 3, care stipulează faptul că <învăţământul profesional şi tehnic este format din: învăţământ profesional, învăţământ liceal tehnologic şi învăţământ postliceal>”, a explicat deputatul PNL de Suceava, care a adăugat că astfel se extinde accesul persoanelor la formare profesională şi educaţie pentru că aceasta depinde nu doar de motivaţia sau capacitatea de a învăţa, ci şi de crearea de condiţii adecvate pentru a învăţa în diverse contexte, mai ales la locul de muncă pentru cei care doresc să înveţe o meserie.

Angelica Fădor a precizat că așa cum este formulat în prezent alin. 1 al art. 16 din legea Educației Naționale s-ar anula din anul 2020 ruta spre învățământul tehnic și profesional și s-ar încălca prevederile art. 23 alin 3, ca include și această alternativă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava