MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donțu, a depus la Senat un proiect de lege pentru prevenirea și combaterea bullying-ului, respectiv acel comportament de intimidare sau de persecutare a uneia sau mai multor persoane prin hărțuire verbală, de folosire a forței, amenințare, constrângere, abuzare, intimidare sau dominare agresivă, acțiuni săvârșite cu intenție și mod repetat. Ovidiu Donțu a explicat că în proiectul său de lege se consideră că o faptă aparține unui astfel de comportament în situația în care considerentele care au generat agresiunea se bazează, printre altele, pe diferențele de clasă socială, rasă, religie, opțiuni politice, sex, orientare sexuală, aspect sau comportament. Donțu a explicat că un comportament de tip „bullying” are ca scop formarea, impunerea sau menținerea unei percepții privind superioritatea agresorului, pe de o parte, și a inferiorității victimelor, pe de altă parte, prin afectarea mintală, emoțională sau a imaginii și reputației victimei. În proiectul lui Ovidiu Donțu se mai explică faptul că săvârșirea faptelor amintite anterior, de către un grup de persoane, se numește mobbing.

Senatorul PSD de Suceava a adăugat că proiectul de lege prevede ca angajatorii sau, după caz, persoanele ori forurile interne care dispun de prerogativa disciplinară din toate domeniile de activitate au obligația ca în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi să întreprinde mai multe demersuri, dacă în autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane, indiferent de forma de încadrare și care se supun acelorași prevederi legale din punct de vedere al răspunderii disciplinare. Printre aceste măsuri se pot aminti desemnarea unei persoane căreia să i se poate face cunsocute cazurile de bullying sau mobbing, completarea regulamentelor interne cu faptele prevăzute în acest proiect de lege ca fiind abateri disciplinare, precum și instituirea procedurii răspunderii disciplinare, în unitățile unde aceasta nu este reglementată.

„Neîndeplinirea obligațiile amintite anterior, dar și sesizarea abuzivă, nejustificată a cazurilor de bullying, făcută cu scopul de a șicana, constituie abateri disciplinare și se sancționează conform prevederilor legale”, a mai explicat Ovidiu Donțu. El a adăugat că ideea promovării unei astfel de inițiative i-a venit după ce a postat pe pagina sa de socializare un articol despre acest fenomen, și a avut „deloc plăcuta surpriză” să constate că mai multe persoane s-au declarat victime sau că știu de existența acestui tip de comportament.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava