Concert pascal
MOPAN Suceava

Senatorul PNL de Suceava, Daniel Cadariu, a depus un proiect de lege pentru preluarea la datoria publică a unei sume de aproape 17,3 milioane de euro. Suma reprezintă partea rămasă de rambursat din creditul pe care Consiliul Județean Suceava și 60 de primării din județ l-a contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, pentru finanțarea împrumutului „Suceava utilități și mediu la standarde europene”. Creditul a fost contractat de la Deutsche Bank AG Londra. Daniel Cadariu a spus că în situația în care această sumă nu va fi preluată la datoria publică, actualul Guvern va lăsa județul Suceava în faliment. „Am procedat la inițierea acestui proiect de lege după ce am constatat că Guvernul este surd la solicitările Consiliului Județean Suceava și a 60 de primării din județ pentru ca Ministerul Finanțelor să preia creditul aferent proiectului Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava. Odată depus acest proiect fac un apel către reprezentanții PSD, parlamentari și membrii Guvernului, care se întâlnesc în aceste zile la Sucevița să susțină acest proiect”, a declarat senatorul PNL de Suceava.

El a subliniat faptul că imposibilitatea accesării fondurilor de către primării înseamnă practic blocarea tuturor investițiilor, dar și falimentul localităților cuprinse în proiect și a întregului județ.

Daniel Cadariu a explicat că atunci când actuala guvernare trebuie să dea dovadă de puțină voință pentru a se reintra în normalitate, senatorul sucevean adăugând că prin prelua acestui credit, statul va trebui să plătească pentru ceea ce a preluat în urmă cu șapte ani, respectiv toate investițiile realizate deja prin proiectul „utilități și mediu”. Cadariu a explicat că suma rămasă de plată nu va însemna un efort bugetar foarte mare, în condițiile în care anual ar urma să se plătească 1,5 milioane de euro. „Suma rămasă de plată nu înseamnă foarte mult pentru bugetul statului, dar reprezintă o povară imensă pentru primăriile din județul Suceava”, a afirmat parlamentarul PNL de Suceava. De precizat că potrivit proiectului de lege depus de Daniel Cadariu, rambursarea la scadență a ratelor de împrumut și a dobânzii aferente pentru partea de împrumut preluat se va face de către Ministerul Finanțelor Publice.

În expunerea de motive prezentată pentru susținerea proiectului, senatorul liberal arată că în județul Suceava există în acest moment o situație excepțională, ieșită din comun. Daniel Cadariu a spus că 60 de localități asociate au contractat în anul 2004 un împrumut extern în valoare de 27.220.436 de euro, cu o perioada de grație de cinci ani, în vederea construirii a 232,75 km conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune, împrumutul fiind garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

„Este de precizat ca acest lucru era împotriva prevederilor legale întrucât conductele de transport gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat, construcția și exploatarea lor fiind în sarcina exclusivă a Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș, în calitate de reprezentant exclusiv al statului”, a afirmat Cadariu. El a mai spus că împrumutul este este garantat de către cele 60 de localități cu veniturile proprii, asupra cărora s-a instituit ipotecă. Senatorul PNL a adăugat că până în anul 2007 s-au construit 101,4 km conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune, care în anul 2010 au fost predate cu titlu gratuit Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș. ”Suma cheltuită pentru construcția celor 101,4 km de conducte a fost de 11.473.892 euro. Din diferența de 15.746,544 euro ramași s-au achitat către finanțator, începând cu anul 2010, 7.193.319 euro cu titlu de rate rambursate și 8.553.224 euro cu titlu de dobânzi.

Astfel, la sfârșitul anului 2017 cele 60 de unități administrativ-teritoriale asociate din județul Suceava mai au de plată către bancă, până în anul 2030, rate și dobânzi aferente sumei de 17.261.739,95 euro”, a declarat senatorul liberal. El a mai atras atenția că cele 60 de localități din județul Suceava riscă să ajungă în blocaj financiar și administrativ, oricând în următorii 13 ani, deoarece sunt în situația în care au de achitat rate și dobânzi aferente sumei rămase de plată până la rambursarea integrală a creditului, investițiile realizate din credit sunt în fapt în proprietatea statului român, iar datoriile afectează gradul de îndatorare a localităților care nu se mai pot împrumuta în vederea asigurării cofinanțărilor necesare pentru realizarea investițiilor prezente și viitoare. Cadariu a mai precizat că primăriile rămân și fără posibilitatea achitării salariilor angajaților, mărite de curând conform prevederilor noii lege a salarizării.

„Împrumutul contractat de Consiliul Județean Suceava în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale este un credit extern garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Drept urmare este luat deja în calcul la stabilirea deficitului bugetului de stat”, susține senatorul Daniel Cadariu. El a afirmat că proiectul de lege pe care l-a inițiat, privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, poate fi transformată în lege fără a afecta suplimentar deficitul bugetar.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava