MOPAN Suceava
Asociaţia Publică Municipală „Centrul de Business” (Cernăuţi, Ucraina), în cooperare cu Asociaţia de Dezvoltare Economică și Regională – ADER (Suceava, România), Asociaţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală Montană «ROMONTANA» (Vatra Dornei, România) şi Asociaţia Internațională a Business-ului Mic si Mijlociu „Small Euro Business” (Bălţi, Republica Moldova) implementează proiectul  „ECO-CARPAŢI – Dezvoltarea de Eco-Business în Carpaţii de frontieră ca o şansă mai bună pentru competitivitate economică”, cod MIS ETC 1603. Acesta se desfășoară în perioada noiembrie 2013  – iulie 2015 și este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
În perioada 28 mai – 1 iunie 2014, în apropiere de oraşul Vysnitsya (Ucraina), s-a desfăşurat primul training transfrontalier la care au participat cincisprezece meşteri populari din  Romania, Ucraina, RepublicaMoldova. Pe parcursul celor cinci zile de training, meşterii populari din zona transfrontalieră au schimbat cunoştinţe şi experienţe în domeniul meşteşugurilor populare, au dezbătut şi au oferit soluţii cu privire la metodele şi tehnicile practicate, au propus modalităţi de îmbunătăţire a tehnicilor populare prin utilizarea de materii prime şi materiale ecologice. S-au organizat activităţi practice de meşteşuguri populare prin intermediul cărora cursanţii au avut posibilitatea să încerce şi alte tipuri de meşteşuguri decât cele pe care ei le practică în mod obişnuit. Dintre acestea putem menţiona: încondeiatul ouălor, olăritul, dogăritul, sculptura în lemn. La finalul trainingului toţi participanţii au realizat câte un plan de afaceri în domeniul  meşteşugurilor populare, accentuâdu-se impactul ecologic al fiecărui meşteşug în parte.

Următoarele sesiuni de training s-au desfăşurat în perioada 30 iunie – 4 iulie 2014, la Migovo (Ucraina), şi au constat în participarea la două activităţi de training cu tematică specifică: Start-up în Eco turism şi Agricultură ecologică. La aceste activități de training au participat câte 15 antreprenori şi viitori antreprenori din turism și respectiv 15 antreprenori şi viitori antreprenori din agricultură ecologică.

Au fost tratate subiecte precum: oportunităţi de afaceri din zona transfrontalieră, facilităţi de finanţare, exemple de afaceri de succes, certificare ecologică, brainstorming – idei de afaceri ecologice, paşi în elaborarea unui plan de afaceri în domeniul turismului şi agriculturii ecologice, etc. Pe parcursul celor cinci zile, au fost prezentate şi dezbătute experienţe ale unor cursanţi, studii de caz, materiale video cu cele mai bune exemple de afaceri de succes. În urma acestor programe de training au fost elaborate 15 planuri de afaceri în domeniul turismului ecologic şi 15 planuri de afaceri în domeniul agriculturii ecologice.

Următoarele sesiuni de training vor avea loc:

  • în Ucraina, în perioada 23-25 septembrie 2014, adresat autorităţilor locale şi agenţilor/ghizilor din turism din zona transfrontalieră Romania-Ucraina-Republica Moldova;
  • în România, în perioada 8-10 octombrie 2014, adresat reprezentanţilor structurilor de cazare din zona transfrontalieră Romania-Ucraina-Republica Moldova.

site: www.asociatia-ader.ro

Proiect finanțat de UE prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania-Ucraina-Republica Moldova, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava