Concert pascal
MOPAN Suceava

Primăria municipiului Fălticeni împreună cu Asociația ”Strada Mare” din localitate au încheiat un parteneriat în vederea realizării proiectului ”Memorialul Elitelor”. Este vorba de reamenajarea aleii pietonale din centrul municipiului pe o lungime de 1,1 kilometri între Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” și Judecătorie prin amplasarea unui număr de 60 de busturi ale personalităților marcante pe care le-a dat Fălticeniul de-a lungul timpului, construirea a două arce de triumf dintre care unul dedicat Centenarului Marii Uniri și a unui altar al eroilor. Proiectul a fost prezentat în detaliu în cadrul unei conferințe de presă la care au participat primarul Cătălin Coman, reprezentanții Asociației ”Strada Mare” în frunte cu arhitectul Crișan Victor Popescu, profesorii Gabriel Baban, Mioara Gafencu și Gheorghe Artene, farmacista Maria Mitocaru dar și publicistul și scriitorul Octavian Știreanu prşedintele fondator al Asociaţiei Presa Română.

Primul bust dezvelit va fi cel al lui Nicu Gane

”Proiectul a fost inițiat de la o carte scrisă de profesorul Popa. Minunatul profesor Vasile Popa. Scriitorul Vasile Popa omul care a educat generații și care a reprezentat un model de conduită civică, profesorală, culturală și un animator deosebit pentru această urbe. Printre noli se află fiul profesorului Popa, scriitor și care mi-a promis că va rosti un speech la dezvelirea bustului acestui minunat profesor”, a arătat arhitectul Crișan. El a explicat că busturile personalităților fălticenene vor avea o înălțime de 1,05 metri și vor fi amplasate pe socluri înalte de 2 metri. Fiecare bust va fi luminat cu proiectoare care vor fi montate în gazon. ”Busturile acestor personalități vor aminti de efortul pe care niște oameni l-au făcut care au dăruit muncă, au dăruit prestanță și prestigiu acestui oraș minunat”, a spus arhitectul fălticenean. El a subliniat că unul dintre arcele de triumf va fi amplasat în zona Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului va purta inscripția ”Memorialul Elitelor” și simbolurile domeniilor în care au excelat personalităţile ale căror busturi se regăsesc pe alee. Celălalt arc va fi amplasat la ieșirea din ansamblul monumental în zona Judecătoriei și va purta inscripția ”Marea Unire», «1918 – Centenar – 2018» încadrată de stema României Mari (1918) şi stema actuală a României. Pe coloane vor fi  stemele provinciilor româneşti de la Unirea Mică la Marea Unire – Moldova, Muntenia, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş și înscrisul ”Deșteaptă-te române, oriunde te-ai afla” care aparține scriitorului Octavian Știreanu. ”Am plecat de la imnul național Deșteaptă-te române și l-am completat cu Oriunde te-ai afla. Oriunde te-ai afla înseamnă probabil prima trimitere la diaspora dar nu neapărat. Deșteaptă-te române fie că ești într-o redacție, fie că ești într-o primărie sau într-un minister. Deșteaptă-te române oriunde te-ai afla. Este ca un îndemn care are sens la un asemenea monument. Au fost oameni deștepți oriunde s-au aflat”, a explicat Știreanu adăugând că Fălticeniul va fi singurul loc din țară unde va exista ”o asemenea insulă de spiritualitate”. Primul bust care va fi realizat va fi cel al unionistului Nicu Gane dezvelirea lui fiind programată pentru data de 24 ianuarie 2018. Vor urma Artur Gorovei, Vasile Popa și Nicolae Labiș.

Coman: ”Este un proiect extrem de ambițios, util și necesar pentru Fălticeni”

Primarul Cătălin Coman a declarat că proiectul ”Memorialul Elitelor” este unul extrem de ambițios și necesar pentru Fălticeni. ”Este un proiect extrem de ambițios, util și necesar pentru Fălticeni pentru că Fălticeniul este unul dintre orașele culturale extrem de importante ale României. Suntem pe locul trei în țară ca număr de personalități culturale după București și Iași iar dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem pe primul loc. Este un lucru extrem de important și un lucru care ne permite să dăm startul acestui proiect deosebit”, a declarat Coman. El a dat asigurări că primăria va găsi resurse pentru finanțarea acestui proiect precizând că nu vor fi afectate celelalte proiecte de dezvoltare ale municipalității. Investiția, a spus primarul, este etimată la circa 3 milioane de lei. Cătălin Coman a subliniat însă că proiectarea care este foarte scumpă a fost făcută de arhitectul Crișan Victor Popescu și ca atare costurile municipalității vor scădea. ”Niciodată nu sunt bani pentru câte avem de făcut dar sunt convins că odată proiectul început va genera efervescență și va merge înainte. Sper ca într-un an sau doi să-l terminăm. Avem ocazia istorică să se vorbească despre Fălticeni la superlativ la nivel național pentru că e o investiție unică”, a spus Coman. El a menționat că a avut o discuție telefonică cu omul de știință american de origine fălticeneană Eliot Sorel care i-a promis că va sprijini acest proiect. ”Domnul profesor Eliot Sorel împreună cu comunitatea românească din America de Nord și Canada pot sprijini realizarea acestui proiect”, a încheiat Cătălin Coman.  

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava