Concert pascal
MOPAN Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a prezentat luni în cadrul unei întâlniri cu toţi cei care activează în domeniul turismului, Master-Planul de Dezvoltare a Turismului pentru județul Suceava scopul fiind acela ca oamenii să vină cu propuneri şi îmbunătăţiri. La reuniunea care a avut loc în sala mare a Palatului Administrativ au participat reprezentanţi ai asociațiilor şi ai agenţiilor de turism, ai structurilor de cazare, primarii din localitățile cu potențial turistic precum şi reprezentanţi ai centrelor de informare turistică din județ. Discuţiile au fost extrem de aplicate şi pragmatice. Au fost ridicate mai multe probleme precum lipsa zonelor de agrement care ar putea face ca turiştii să petreacă mai multe zile în judeţ, orarul necorespunzător de funcţionare la unele muzee, muzee « prăfuite » la Vatra Dornei, iluminarea necorespunzătoare pe timp de noapte a Gării Burdujeni care descurajează turiştii ce vin pe calea ferată, clădirile cu arhitectură şi culori care nu se încadrează în peisajul tradiţional din Bucovina, lipsa pistelor de biciclete sau mizeria foarte mare în unele zone ale judeţului. « Vorbim de programul Bucovina verde dar trebuie să facem ceva cu gunoaiele din Bucovina. Trebuie să vedeme lucrurile mărunte. Cum îi scoatem pe turişti de pe drumul naţional cum dau de mizerie. Te uiţi pe pârâul de lângă mănăstirea Voroneţ şi vezi cum curg pet-urile sau cum sunt adunate la mal. Şi nu sunt pet-uri de azi de ieri ci de peste un an. Nu le-a luat nimeni », a spus Romică Tămaş, managerul general al Best Western Bucovina. El a sugerat autorităţilor să facă ceva pentru a atrage în Bucovina generaţia de turişti străini tineri care nu vin cu autocarul 15 ore pe drum aşa cum fac cei mai în vârstă acum şi care nu caută neapărat cultură. “Ei vor curse aeriene şi condiţii civilizate. În lume a atâta cultură că pot merge oriunde”, a spus Tămaş.

Muzeul Frescelor şi Casa Naturii, două proiecte cerute de cei care activează în domeniul turismului

Cei prezenţi au cerut curse aeriene din Germania, Austria şi Israel de unde vin cei mai mulţi turişti străini precum şi înfiinţarea unui Muzeu al Frescelor şi a unei Case a Naturii unde turiştii pot afla tot despre fauna şi flora Bucovinei. Totodată s-a solicitat modernizarea Salinei de la Cacica acesta fiind un obiectiv foarte cerut de turişti, precum şi marcarea caselor tradiţionale pentru a fi incluse în circuitul turistic. Ei mai vor o promovare mult mai agresivă a Bucovinei la târgurile internaţionale. La întâlnirea de luni s-a adus în discuţie şi atitudinea reprezentanţilor unor obiective turistice exeplificându-se cu Mănăstirea Voroneţ. «Am venit cu 50 de bloggeri de turism din întreaga lume să promovăm zona şi a trebuit să scot bani din buzunar să plătesc intrarea la Mănăstirea Voroneţ. Am fost forţat să plătesc intrarea pentru simplul fapt că Voroneţul este stat în stat. Asta s-a întâmplat după ce am avut promisiunea de la primărie că s-a rezolvat acest aspect că altfel nu ajungeam în această situaţie jenantă. Cum am suportat alte costuri le suportam şi pe astea dar e problema de atitudine”, a relatat Ciprian Şlemco, reprezentantul agenţiei de turism Hello Bucovina. Preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur a preluat ideile exprimate la reuniunea de luni pentru a fi prinse în Master-Planul de Dezvoltare a Turismului pentru județul Suceava care la rându-i va fi parte a Planului Regional de acţiune în domeniul Turismului. Acest Plan Regional, a spus Flutur, a fost realizat de o firmă din Iaşi iar Bucovina era «la şi alţii ». Planului Regional de acţiune în domeniul Turismului va fi prezentat Ministerului Turismului.

Flutur vrea Bucovina ”Pol de dezvoltare turistică”

Gheorghe Flutur a declarat că va solicita ca Bucovina să fie declarată ”Pol de dezvoltare turistică”, spre a fi inclusă într-un program de investiții adecvat. El le-a spus celor prezenţi că le va acorda sprijin pentru ca un număr cât mai mare de localități sucevene să obțină statutul de stațiune turistică. Este vorba în primul rând de Mălini, Vama, Putna, Solca, Cacica, Sadova, Ciocănești, Cârlibaba, Dorna Candreni, Poiana Stampei, Șaru Dornei, Moldovița și Mănăstirea Humorului. ”Vom continua să încurajăm și să acordăm sprijinim pentru ca tot mai multe localități să devină stațiuni turistice. Cred că, deja, foarte multe dintre acestea îndeplinesc condițiile, atât ca infrastructură cât și ca obiective turistice pe care le au. Mă gândesc la Mălini, Vama, Putna, Solca, Cacica, Sadova, Ciocănești, Cârlibaba, Dorna Candreni, Poiana Stampei, Șaru Dornei, Moldovița, Mănăstirea Humorului și multe, multe altele – lista poate oricând continua. Voi face toate demersurile, cifrele statistice mă ajută ca argumente, pentru ca aceste localități dar și altele care vor urma, să fie recunoscute ca stațiuni turistice”, a spus Flutur.

Proiecte prinse în Master-Planul de Dezvoltare a Turismului pentru județul Suceava

Astfel, pe dezvoltarea și modernizarea infrastructurii turistice au fost propuse următoarele proiecte: Poiana Bucovinei – Investiții în infrastructura de cazare turistică, infrastructura de alimentație și infrastructura de agrement pe cele 92 hectare de pe Platoul Rarău, aparținând primăriei Câmpulung Moldovenesc;Reabilitarea bisericilor de lemn din Bucovina; Complex de agrement turistic –Bazine de apă sărată și Aqua parc în Cacica;

Vatra Satului – Cacica –  Înființarea unui sat tradițional bucovinean în Cacica, cu case și clădiri introduse în circuitul turistic; Drumul lui Ștefan – Valorificarea patrimoniului cultural din județul Suceava prin modernizarea infrastructurii și amenajări specifice la principalele ctitorii ale marelui voievod Ștefan cel Mare; Extinderea domeniului schiabil Călimani-Rarău – Modernizare/extindere/dotare domeniu schiabil; Reabilitarea/modernizarea mai multor muzee: Muzeul Siret, Muzeul Lemnului de la Câmpulung Moldovenesc, Muzeul Satului Bucovinean etc; Înființarea unei rețele de campinguri pentru rulote; zone propuse – Vatra Dornei, Rarău, Călimani; Amenajare trasee turistice în parcuri și rezervații naturale –Identificare/marcare/promovare noi trasee turistice din județul Suceava.
Modernizarea infrastructurilor de acces și amenajări turistice specifice în Parcul Național Călimani și Codrii Seculari de la Slătioara
Pe componenta dezvoltarea produselor turistice Gheorghe Flutur a propus proiectele: Bucovina – Destinație de ecoturism – Modernizarea infrastructurilor de acces și amenajări turistice specifice în arii naturale protejate: Parcul Național Călimani, Codrii Seculari de la Slătioara, înscriși în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, rezervațiile naturale „Fânețele seculare Ponoare” și „Fânețele seculare Frumoasa”; Catalog bucovinean – Realizarea unui material de promovare a județului (foto, video).
Biblioteca virtuala (obiceiuri, tradiții, costume populare, gastronomie, meșteșuguri, etc), iar pe componenta de promovarea turistică proiectele: Proiectul „Rădăcini”-Promovarea turistică a Bucovinei pe piața internațională, în țările de proveniență ale etniilor conlocuitoare, prin  organizarea unui Târg de turism în Israel; Ziua Turismului Românesc în Bucovina – Organizarea unui infotur adresat autorităților și instituțiilor din domeniul turismului de la nivelul Uniunii Europene, agențiilor de turism, jurnaliștilor, site-urilor și platformelor de promovare online și prin organizarea unei conferințe naționale a ghizilor de turism; Bucovina – Destinație turistică – Promovarea Bucovinei ca destinație turistică prin intermediul imaginilor. Obiective specifice: realizare și distribuire materiale de promovare turistică, de tipul: albume, broșuri, CD-uri, DVD-uri, filme de prezentare; Călătorește în Bucovina – Realizarea unui sistem unitar de marcaje turistice, rutiere la nivelul județului; Bucovina – multi brand –Acțiuni de promovare pentru brandurile: Bucovina autentică Bucovina verde, Gustă în Bucovina, Bucovina – istorie și cultură.
 
Centru pentru pregătirea persoanelor în domeniul turismului în municipiul Suceava
Pe componenta susținerea dezvoltării turismului durabil vor fi dezvoltate proiectele:Bucovina – Pol de dezvoltare turistică– Creșterea competitivității sectorului turistic din județul Suceava, prin asocierea actorilor din sectorul public și din cel privat, care își desfășoară activitatea în turism, dar și în sectoarele conexe acestuia, și prin implementarea unor proiecte comune, complementare celor incluse în strategiile locale de dezvoltare.
Obiective specifice: modernizarea infrastructurii rutiere specifice, creșterea numărului de pasageri procesați pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, înființarea, în municipiul Suceava, a unui centru pentru pregătirea persoanelor în domeniul turismului; Bucovina – Regiune Gastronomică Europeană – Valorificarea gastronomiei locale, prin promovarea și conștientizarea în rândul populației și turiștilor a specificului și beneficiilor preparatelor atât din bucătăria tradițională, cât și din cea actuală; Agroturism și servicii integrate – Asociere pensiuni în vederea promovării de start-upuri; Promovarea diferitelor forme de turism –Promovarea turismului comercial și de afaceri; turismul de weekend; turismul de sănătate; turismul de familie; Centru Național pentru Revitalizarea Tradițiilor Ciocănești- Protejarea, revitalizarea şi promovarea meseriilor şi îndeletnicirilor tradiționale și susținerea celor care le practică. Obiective specifice: realizare clădire pentru ateliere meșteșugărești în Ciocănești. În fine pe componenta dezvoltarea resurselor umane în sectorul turistic a fost promovat proiectul Învață în Bucovina – Organizare de clase învățământ dual, organizare cursuri, seminarii, aplicații practice  de instruire/formare agenți turism, hotelieri etc.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava