Concert pascal
MOPAN Suceava

În seara zilei de 22 decembrie, la exact 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Asociația Rădăuțiul Civic a organizat la Casa de Cultură din Rădăuți o proiecție a filmului evenimentelor de la Rădăuți de după 22 decembrie 1989, urmată de o dezbatere cu participanții despre aspirațiile celor care s-au jertfit pentru libertate.

Timp de 2 ore, peste 40 de participanți au vizionat filmul realizat de Teodor Poleac în decembrie 1989 și digitalizat de jurnalistul Corneliu Cîrdeiu, care l-a pus la dispoziția asociației. Majoritatea participanților au fost tineri, dornici să afle mai multe despre această pagină de istorie și despre vremuri pe care nu le-au trăit.

Filmul ilustrează scene în care după anunțarea fugii dictatorului Ceaușescu, rădăuțenii au pătruns în sediul Primăriei, au luat și incendiat documente, mergând apoi la sediul Miliției din Rădăuți. În după-amiaza zilei de 22 decembrie, la fel ca în alte orașe din țară, forțele de securitate s-au pus la dispoziția Consiliului Frontului Salvării Naționale.

Proiecția a fost urmată de un dialog despre acele vremuri, un dialog între generații.

„Din păcate, se învață prea puțin în școli despre ce a însemnat comunismul și ce a însemnat Revoluția din decembrie 1989. Confiscată de eșalonul doi din Securitate, tranziția la democrație a fost anevoioasă, însă cred că generațiile tinere trebuie să știe cu ce preț a fost plătită libertatea în care s-au născut – libertatea ca noi să ne alegem cei mai pricepuți conducători și să ne construim țara pe care o dorim, prin atitudine civică” a afirmat Luca Ciubotaru, organizatorul activității, din partea Asociației Rădăuțiul Civic.

Filmul integral al evenimentelor de la Rădăuți este disponibil la următoarea adresă: http://bit.ly/391osK2. Asociația a făcut public și primul număr din „Bucovina Liberă” – periodic al Frontului Salvării Naționale (FSN), publicat în ziua de 28 decembrie 1989, care cuprindea un apel către cetățeni și lista membrilor comitetului provizoriu al Frontului Salvării Naționale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava