Concert pascal
MOPAN Suceava

Premiile Gala Societății Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România, au fost acordate luni seară, pe scena Teatrului Național București. De-a lungul celor XIV ediții ale Galei Societății Civile au fost înscrise în competiție peste 2.000 de proiecte, semnate de către organizații non-profit, neguvernamentale, grupuri de inițiativă sau persoane fizice.

Marele Premiu al Galei Societății Civile 2016 a fost acordat proiectului Legea „Fiecare Copil în Grădiniță” al Asociației OvidiuRo. Proiectul este câștigătorul Premiului I de la secțiunea Comportament civic și Participare publică și, de asemenea, câștigătorul Premiului pentru Impact.

Proiectul reprezintă un veritabil studiu de caz, fiind printre puținele exemple de inițiative civice asumate de instituțiile de resort ale statului.

Anul acesta au fost înscrise în cadrul competiției 203 proiecte și programe implementate în anii anteriori de către 127 de ONG-uri, grupuri de inițiativă și persoane fizice. Educația a fost principala preocupare a sectorului asociativ în anul 2015, cele mai multe proiecte fiind înscrise în secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare. 88 de proiecte provin de la organizații de pe plan local, tot atâta fiind și numărul celor care au propus, prin implementare, soluții care se aplică la nivel național. Bugetul proiectelor participante a fost de peste 37 de milioane de euro.

„Au trecut 14 ani de la prima ediție a Galei Societății Civile și cu toate astea, este probabil primul moment în care rolul societății civile din România este foarte vizibil și foarte prezent pe agenda publică. Încă din anul 2002 ne-am luptat în fiecare an să-i susținem și să-i premiem pe toți acești oameni – și sunt foarte mulți – care se implică zi de zi, în toate colțurile țării, să ne fie nouă, tuturor, un pic mai bine. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne sprijină an de an – parteneri, presă, membrii ai Juriului, pentru implicarea lor extraordinară. Și vreau să felicit toate organizațiile, fundațiiile, grupurile de inițiativă și persoanele fizice care, prin implicarea și eforturile lor, dau o cu totul altă față acestei Românii. Am spus, în acest an, că binele se construiește în fiecare zi în România. Este un mesaj sincer, la care ținem foarte mult. Iar în acest sens vom continua să promovăm, poate și mai puternic, toate inițiativele societății civile din România. Pentru că avem mare nevoie de implicarea acestor oameni!” declară Florentina Loloiu, Fundația Gala Societății Civile.

  • 56 de premii acordate în cadrul Galei Societății Civile 2016
  • 51 de proiecte și 38 de organizații, un grup de inițiativă și o persoană fizică premiate.

 

Câștigătorii Galei Societății Civile 2016

Premiile I la secțiunile Educație, Învățământ, Cercetare și Programe au revenit Asociației Free Miorița pentru proiectul educațional Lumină pentru ultimele 3 școli fără electricitate din România și programul Lumină pentru România.

Premiul I al secțiunii Artă și Cultură a fost acordat inițiativei Colecția Costică Acsinte, implementat de Cezar Popescu.

Câștigătorului Premiului I de la secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective – Dreptate pentru Dinte! al Asociației Carusel – i-a fost acordat și Premiul Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societății Civile, pentru curajul și perseverența de a apăra drepturile unor grupuri atât de marginalizate, desemnat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Premiul I de la secțiunea Sănătate a revenit proiectului Peditel 1791. Urgențe și sfat medical pediatric prin telefon, non stop – Fundația Părinți din România.

La secțiunea Incluziune socială premiul I a fost acordat Fundației Principesa Margareta a României pentru proiectul Fondul Special Pentru Copii 2015.

Secțiunea Servicii de Asistență socială s-a bucurat de doi câștigători, proiectul Culorile copilăriei al organizației SOS SATELE COPIILOR ROMÂNIA și proiectul Telefonul Vârstnicului al Fundației Principesa Margareta a României, de asemenea câștigător al Premiului pentru Originalitate. Pentru proiectul Niciodată Singur, Fundației i-a fost acordat Premiul pentru Durabilitate.

Secțiunea Buget – / Eficiență + a avut, de asemenea, doi câștigători, proiectele VOLUNTAR ÎN SPITAL și Edulier Înapoi la Școală ale organizațiilor ASOCIAȚIA DE MEDICINĂ PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ

si Asociația Edulier.

 

Premiile I de la secțiunile Protecția mediului și Dezvoltare economică și socială au au fost acordate proiectelor Agricultură durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe – Mihai Eminescu Trust și, respectiv Made in Rural – Fundația World Vision România.

Premiile I de la sețiunile Proiecte și campanii de Voluntariat și Proiecte pentru Tineret au fost acordate proiectelor Voluntari în slujba copiilor bolnavi de cancer din România – Asociația Little People România și, respectiv Prevenire HIV în rândul liceenilor din orașe mici spre medii – Asociația Semper Musica.

La secțiunea Proiecte și campanii de Responsabilitate Socială Premiul I a fost acordat demersului Fundației Hospice Casa Speranței – Promovarea facilității fiscale 20% ca modalitate de implicare a sectorului de afaceri în susținerea sectorului non-profit.

 

Despre proiectul Legea „Fiecare Copil în Grădiniță”

În România, abandonul școlar este îngrijorător (peste 18% în 2014), iar doi din trei copii săraci nu au acces la educație preșcolară. În lipsa experiențelor de învățare adecvate, acești copii rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor.

Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) este un program socio-educațional implementat de OvidiuRo (OvR) din anul 2010, care, în prezent, ajută 2.400 de copii foarte săraci, din 45 de comunități, să meargă zilnic la gradiniță. FCG a avut ca efect dublarea sau chiar triplarea numărului copiilor săraci care merg la grădiniță și creșterea ratei mediei de prezență a acestora de la sub 50% (înainte de program) la peste 70%, în timp ce 98% dintre “absolvenții FCG” s-au înscris apoi în școala primară.

După 4 ani de implementare cu rezultate excelente, extinderea la nivel național a programului care dă prima șansă copiilor săraci de a rupe cercul vicios al sărăciei în care s-au născut, prin educație, a devenit o prioritate pentru OvR.

În acest sens, datorită demersurilor OvidiuRo, în martie 2015 proiectul de lege PL-x 548/2015 privind încurajarea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii dezavantajate a fost inaintat în Parlament.

În septembrie 2015, după avizul favorabil al Senatului, Comisia pentru Muncă din cadrul Camerei Deputaților transformă mecanismul de acordare condiționată a tichetelor sociale în program de interes național, finanțat de la bugetul de stat. Legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare Copil în Gradiniță” privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate este votată pe 7 octombrie și promulgată de Președintele României pe 28 octombrie, cu peste 100.000 de posibili beneficiari, conform Ministerului Muncii.

Mai multe informații despre proiecte câștigătoare pe www.galasocietatiicivile.ro

 

Gala Societății Civile este un proiect al Fundației “Gala Societății Civile” și The INSTITUTE, Mișcarea Industriilor Creative.

Susținătorii Galei Societății Civile sunt KMG International, de zece ani partener principal, Fundația Vodafone România – sponsor fondator, BCR, Bursa Binelui, Avon România și Patru Mâini.

 

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România București FM, Radio România Cultural, News.ro, Evenimentul Zilei, Capital, The Epoch Times, Phoenix Media, Invent Media, IQads, Wall-Street, Șapte Seri, INSTITUTE, The Magazine, Blogunteer.ro

Parteneri tradiționali: Rusu+Bortun Brand Growers, Gavrilă & Asociații, Netvibes România, Media Image, 360 Revolution și Kaustik.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava