Muzeul Bucovinei

Pe 26 martie 2021, România, împreună cu Republica Moldova, au depus dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO.

Ministerul Culturii, prin muzeele de specialitate, promovează și sprijină totalitatea activităților de salvgardare și diseminare a elementului cămașa cu altiță în vederea introducerii sale în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO. Astfel, prin diverse evenimente ce vor avea loc în decursul acestui an în scopul popularizării dosarului de nominalizare multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, Ministerul Culturii dorește semnalizarea rolului vital jucat de către instituțiile culturale din domeniul patrimoniului cultural imaterial în procesul de asigurarea a transmisiunii elementului, atât la nivel național, cât și la nivel local.

Ministerul Culturii dorește să atragă atenția asupra activității următoarelor muzee, activități menite să propage informații referitoare la elementul cămașa cu altiță:

I. Muzeul Țăranului Român

– 24 iunie: Atelier de realizat animație cu Valentina Bâcu la Școala Europeană din Bruxelles. Folosind tehnica stop-motion, copiii vor realiza scurte filme de animație în jurul cămășii după ce vor afla câteva dintre semnificațiile altiței și ale purtării cămășii cu altiță.

– 24 iunie: Pe firul borangicului – Expoziție – Atelier Cristina Niculescu (un eveniment despre practica acestei îndeletniciri – de la creșterea viermilor de mătase cu frunze de dud, la tragerea firelor și țeserea lor în război, după modele vechi).

– 15 octombrie – 15 noiembrie: De la Tilincă la Opincă. DicționAR pe sărite – Proiect co-finanțat AFCN în cadrul căruia va fi prezentat și cuvântul Altiță în cadrul instalațiilor și a a expoziției.

II. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

–  24 iunie: Sărbătorile Tinereții – Ia românescă – o comoară de neuitat – Eveniment de promovare a cămășii pentru Corpul Diplomatic străin din România ce presupune parada costumului tradițional românesc și un concert de muzică populară

– 24 iunie: Din calendarul popular. Sărbători creștine și precreștine – Program pentru recontextualizarea obiceiului Cununa grâului, târgul țesătorilor și a celor ce cos cămăși, ateliere de împletit coronițe de sânziene și ritualuri de aflare a sortitului prin aruncarea coroniței pe acoperițul casei.

– 24 iunie: Povești și tradiții românești: cămașa cu altiță – Masă rotundă organizată de Muzeul Satului, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și Comisia Națională a României pentru UNESCO

– 24 iunie: Satul Regal – Expoziție

III. Muzeul Național al Bucovinei

– 18 iunie – 30 septembrie: Identitate românească – portul popular din Maramureș, Oltenia și Bucovina – Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Olteniei Craiova și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

IV. Muzeul Olteniei din Craiova

– iunie – septembrie: CĂMAȘA CU ALTIȚĂ, din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară – Expoziție temporară

– 24 iunie: Craiova de îmbracă în ie – Expoziție în aer liber care va cuprinde costume populare din Oltenia, din patrimoniul Muzeului Olteniei și din colecții private ale soliștilor ansamblului folcloric „Maria Tănase”, din Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.

V. Complexul Muzeal Național Neamț

– 22 iunie – 15 iulie: De la I(zvoad)E la IE – Expoziție

– 27 iunie: Grădina cu ii – Expoziție în aer liber

– 11 noiembrie: Cusături decorative. Fondul Elena Niță Ibrian – Lansare album

VI. Complexul Național Muzeal ASTRA

– iunie: Grijește-ți ia – Ateliere de restaurare a cămășilor tradiționale

– 24 – 27 iunie: Ziua universală a iei – Expoziții, conferințe, târg de cămăși și obiecte tradiționale și design de inspirație tradițională, ateliere demonstrative pentru public, prezentări de cămăși tradiționale

– 7 – 9 iulie: ASTRA Multicultural – Seminarul Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective (Cămașa tradițională – piesă de port sau obiect de artă?)

– 13 – 15 august: Târgul Creatorilor Populari din România – Standuri pentru meșteri și creatori populari care cos cămăși cu altiță, cât și ateliere demonstrative pentru publicul vizitator.

Dosarul de nominalizare a elementului cămașa cu altiță va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022

Ilustrații realizate de către Dumitrița Râzlog

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava