MOPAN Suceava

Consolidarea componentei economice a Parteneriatului Strategic româno-american şi scoaterea României de pe lista de monitorizare a Administraţiei Americane (“Watch List”) în domeniul proprietăţii intelectuale au fost principalele subiecte aflate pe agenda discuţiilor de astăzi între ministrul Ştefan-Radu Oprea şi o delegaţie guvernamentală din SUA, condusă de Andrei Iancu, subsecretar de stat pentru comerţ – proprietate intelectuală şi director al Oficiului pentru Brevete şi Mărci din SUA (US PTO).

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat aspecte relevante în domeniul proprietății intelectuale, precum impactul pirateriei şi contrafacerii asupra inovaţiei şi asupra sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii. A fost evocat, de asemenea, un studiu recent al OCDE, care indică o creştere îngrijorătoare a comerţului cu obiecte contrafăcute.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea i-a asigurat pe oficialii americani asupra determinării şi demersurilor executivului de la Bucureşti pentru a îndeplini toate standardele şi a scoate România de pe lista statelor monitorizate în privința protecției drepturilor de proprietate intelectuală. Acesta i-a informat pe oficialii americani asupra constituirii şi progreselor înregistrate de grupul de lucru interministerial pentru proprietate intelectuală, iniţiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care vizează amendarea legislaţiei în domeniu, asigurarea şi pregătirea personalului de specialitate, îmbunătăţirea activităţii Direcţiei Generale a Vămilor şi introducerea acestui subiect în programa de învăţământ liceal.

Subsecretarul american a subliniat importanţa protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală asupra creării şi menţinerii de locuri de muncă, deschiderii de noi pieţe pentru bunuri şi servicii, precum şi asupra stimulării inovaţiei şi investiţiilor. Acesta a indicat palierele pe care trebuie acționat astfel încât demersul de apărare a proprietății intelectuale să fie unul eficient: stabilirea legislaţiei corespunzătoare, asigurarea resurselor şi garantarea educaţiei în domeniu, din faze incipiente.

Andrei Iancu a felicitat, totodată, partea română pentru modul în care Președinția României la Consiliul UE a tratat dosarul proprietății intelectuale, remarcând că România are un rol important în domeniu la nivel european.

Este important să menţinem acest subiect, în continuare, printre priorităţile agendei europene, având în vedere perspectiva dimensiunii internaționale a acestuia. România trebuie să devină o voce puternică a Uniunii Europene în susţinerea drepturilor de proprietate intelectuală”, a declarat, la rândul său, ministrul Oprea.

Cele două părţi au convenit asupra necesităţii transferului de know-how american în domeniu şi asupra menţinerii colaborării şi a unui dialog deschis pe acest subiect – inclusiv prin stabilirea unui plan de acţiune şi examinarea posibilităţii de a crea un grup de lucru comun, conform propunerii demnitarului român.

Ministrul Oprea a transmis, de asemenea, delegaţiei americane un mesaj de continuitate şi angajament al autorităţilor române în privinţa dezvoltării şi extinderii Parteneriatului Strategic între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava