MOPAN Suceava

Ministerul Educației Naționale (MEN) a supus dezbaterii publice un proiect de Ordin al ministrului privind organizarea şi funcționarea de Societăți Antreprenoriale Studențești în sistemul de învăţământ superior din România. Din punctul de vedere al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), acest proiect este, însă, unul extrem de vag, doar preluând anumite formulări din Planul de Guvernare, nici măcar adaptându-le la rigorile unui act normativ, și nu conține suficiente detalii despre scopul acestor structuri sau cum acestea vor fi implementate în mod eficient, eliminând, totodată, organizațiile studențești din rândul potențialelor entități care ar putea contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenților. În plus, modul și sursele de finanțare ale acestor societăți nu sunt detaliate, majoritatea prevederilor fiind practic preluate din Planul de Guvernare, fără a fi explicat sau precizat modul în care ele vor fi aplicate.

ANOSR a transmis Ministerului Educației Naționale un document cu o serie de considerente ale federației despre mediul antreprenorial studențesc. Astfel, considerăm că, în prezent, antreprenoriatul în rândul studenților din România este unul slab dezvoltat.

De asemenea, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis Ministerului Educației Naționale și o serie de observații privind acest proiect, cea mai importantă referindu-se la modul în care acestea vor funcționa. Pentru a eficientiza structurile ce funcționează într-o universitate, în așa fel încât să nu existe organisme cu o misiune asemănătoare și cu același grup țintă, considerăm că aceste Societăți Antreprenoriale Studențești (SAS) propuse de Ministerul Educației Naționale ar trebui să funcționeze în cadrul Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră, beneficiind de sprijinul, interfața și liniile de finanțare disponibile acestora, dat fiind faptul că cea mai mare parte a misiunii acestor societăți se suprapune cu cea a centrelor de consiliere și orientare în carieră care există în fiecare universitate. De asemenea, denumirea acestor entități trebuie să conțină sintagma „pentru studenți”, întrucât forma lor de organizare nu permite utilizarea termenului studențesc, dat fiind faptul că sunt implicate în conducerea lor și alți reprezentanți decât cei ai studenților. În plus, considerăm că și organizațiile studențești care au activități similare acestor societăți ar putea fi asimilate SAS, fără a fi nevoie de înființarea unor noi structuri care să dubleze aceleași obiective. Alte observații propuse de ANOSR sunt stabilirea unui scop clar al acestor societăți sau clarificarea și dezvoltarea atribuțiilor acestora.

Considerentele federației privind mediul antreprenorial studențesc pot fi consultate aici, iar propunerile ANOSR privind Proiectul de Ordin al Ministrului Educației Naționale privind organizarea și funcționarea de Societăți Antreprenoriale Studențești în sistemul de învățământ superior din România – aici.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 17 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 17 centre universitare din întreaga țară, din 31 de universități, atingând un număr de peste 87 de organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava