Concert pascal
MOPAN Suceava

Vineri, 20 mai 2022, începând cu ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu” organizează o întâlnire-eveniment, ce privilegiază calitatea în domeniul creației literare și rolul instituțiilor de cultură în promovarea personalităților de prim rang din universul spiritualității românești contemporane. Astfel de atribute onorante pentru instituția organizatoare vor fi confirmate prin intermediul programului cultural Provocări colocviale, program ce-l aduce în centrul atenției publicului băcăuan pe romancierul, eseistul, poetul și economistul Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.

„Literatura în era digitală” este titulatura provocărilor colocviale propusă de marele scriitor român tradus în peste douăzeci de limbi străine, prin opera căruia curge pofta de viață, bucuria de a trăi cu demnitate și dramele colosale, dar insuficient recunoscute la nivel internațional, ale neamului său armenesc. Internetul a dus/este pe cale să genereze o regândire a modului în care scriem sau lecturăm? Sunt romanele colective, scrise în stil Wikipedia, alternative serioase la literatura clasică, de autor? Vor reuși cărțile digitale, scrise cu ajutorul programelor de calculator, să înlocuiască sau să depășească (aparent) inepuizabila capacitate umană de creație? Spațiul digital va conduce la dispariția cărții tipărite sau … „Apocalipsa se amână”? Întrebări la care invitatul Centrului de Cultură „George Apostu”, Varujan Vosganian, va încerca să găsească cele mai potrivite răspunsuri, pe măsura culturii sale enciclopedice, a experienței de viață, a spiritului său speculativ, scormonitor.

În strânsă legătură cu tematica acestei conferințe, momentul provocărilor va fi urmat de Spectacolul cărții, prilejuit de apariția celui mai recent roman semnat de Varujan Vosganian – „Patimile după Gödel” (Editura Polirom, Iași, 2020). Despre lucrurile și conotațiile ce scapă cititorului obișnuit va vorbi, în stilul său inconfundabil, academic și jovial, profund și riguros, cronicarul literar Adrian Jicu.

Momentul muzical va fi asigurat de elevii Bogdan Iorga (vioară) și Daria Maria Popescu (vioară), de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, coordonați de prof. Lenuța Potop, acompaniați la pian de prof. Flaviu-Marius Panaite, în deplină concordanță cu misiunea Centrului de susținere și promovare a tinerelor talente, cea mai sigură investiție în dăinuirea culturii naționale.

Proiectul este realizat în parteneriat cu UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMÂNIA – sucursala Bacău (președinte Vasile Agop), din dorința de a marca, cu acest prilej, împlinirea a 104 ani de la proclamarea Republicii Democrate Armenia (28 mai 1918).

Parteneri media: EuroTV, Radio România Iași, Radio Moldova, TVR Iași, Deșteptarea, Radio România Actualități.

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și viitor – Paradigme ale ființării”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava