MOPAN Suceava

În contextul anului dedicat manifestărilor aniversare aflate sub egida Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” îmbracă în aceste zile veșmânt de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii ocrotitorului său.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, pomenit mâine, 2 iunie 2021, de Biserica Ortodoxă Română este cinstit în chip deosebit în aceste zile la Catedrala Arhiepiscopală, loc în care sunt așezate sfintele sale moaște încă din veacul al XVI-lea.

Evenimentele dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au început în această dimineață, 1 iunie, cu scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Sfântului Mare Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor, într-un baldachin special pregătit și împodobit, sub teii din curtea așezământului monahal.

Ceremonia a avut loc în jurul orei 7:00, după oficierea slujbei Acatistului Sfântului, săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În sunet de toacă și în bătaia clopotelor, ierarhul a înălțat rugăciuni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, alături de pelerinii prezenți.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

După așezarea raclei în baldachin, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța slujirii și dragostei celor care îl cinstesc cu evlavie pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. „Toate cele care s-au rânduit, momente liturgice, momente culturale din aceste trei zile, toate împlinite de către viețuitori și ostenitori atât ai Mănăstirii Sfântul Ioan, cât și a Centrului Eparhial, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, toate s-au făcut din drag. Din drag pentru sfântul mucenic și din multă dragoste pentru dumneavoastră, pelerinii, cei care și din Suceava, și din alte locuri ale județului, chiar din întreaga țară, nu doar pe 24 iunie, ci și pe 2 iunie, veniți aici pentru a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Ioan și, cinstindu-l pe el, să plecați înapoi altfel. Când venim la întâlnirea cu sfinții, viața noastră ar trebui să aibă ceva schimbat în ea la întoarcerea de la întâlnirea cu sfinții. (…) În aceste vremuri grele să învățăm de la Sfântul Mare Mucenic Ioan și să îl rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Ioan să ne ajute să ne cârmuim bine viața. Să nu fie viața noastră precum o corabie fără de cârmaci bun. Să nu fie viața noastră ca o corabie care se sfarmă, care se răstoarnă, care se umple, din păcate, cu apele învolburate ale lumii care nu de puține ori este departe de Dumnezeu.”

După încheierea procesiunii a fost săvârșită Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu de către preoți slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale.

Programul liturgic va continua cu slujba Privegherii, care va fi oficiată începând cu ora 20:00 de către un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Mâine, de ziua Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de către ierarhii locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Credincioșii sunt așteptați în număr mare pentru a se închina la racla cinstitelor moaște ale sfântului mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Sfintele sale moaște sunt adăpostite de peste 430 de ani în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Ziua de 2 iunie amintește despre minunea pe care Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou a săvârșit-o în anul 1622, când Suceava era amenințată de tătari. Preoții slujitori au vrut să ducă racla în Cetatea Sucevei pentru a fi în siguranță, dar,neputând să o ridice, au înțeles că Sfântul nu voia să plece și că el va săvârși o minune spre a scăpa orașul. Așa s-a și întâmplat, căci s-a pornit o ploaie atât de aprigă încât i-a silit pe tătari să renunțe la asediul lor.

Sfântul Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava