MOPAN Suceava

Procesiune de Sf. Ilie în municipiul Fălticeni. Ca şi anul trecut pe străzile Fălticeniului a fost purtată racla cu Sfintele Moaşte ale  Sfinţilor Epictet şi Astion. Un sobor impresionant de preoţi din protopopiatul Fălticeni au oficiat Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul “Sfântul Ilie”. După rostirea pericopei evanghelice, preotul paroh Ionel Marian a adresat un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat personalitatea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul. Sfântul Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.

„În anul 2006, pentru prima oară a avut loc o procoseiune religioasă de proporţii în oraşul Fălticeni, aceasta fiind precedată de o slujbă arhierească. De atunci, această iniţiativă luată de adormitul într-u Domnul părintele Teodor Marian, se cere neîntreruptă. La sfârşitul Sfintei Liturghii de astăzi, s-a făcut amintire spre neuitare lista personalităţilor care strălucesc în galaxia ţinutului Fălticenilor, a oamenilor de cultură, a avut loc pomenirea ctitorilor biseircii şi a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertatea ţării şi apărarea credinţei noastre creştine. Cu această procesiune şi cu acest buchet de sfinte slujbe închinate lui Dumnezeu, enoriaşii,  credincioşii urbei şi cei din împrejurimile oraşului Fălticeni fac prin pelerinajul pe care îl organizăm în fiecare an, o mărturisire de credinţă. Să fii pelerin şi să faci pelerinaj înseamnă să mărturisim credinţa noastră, să fim mărturisitori vii ai ortodoxiei” a spus preotul paroh Ionel Marian.

Începând cu ora 12,00, racla cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion a fost purtată, în procesiune prin centrul municipiului Fălticeni, prima oprire fiind în faţa sediului Poliţiei Municipiului Fălticeni, unde preoţii s-au rugat pentru cei ce asigură un climat de linişte şi bună convieţuire în localitate, apoi  în faţa Spitalul Municipal unde preoţii s-au rugat pentru sănătatea bolnavilor internaţi în această unitate sanitară, mulţi venind să asiste la rugăciune, alţii, care nu se pot deplasa, privind de la geam.
Următorul popas a fost la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, preoţii rugându-se pentru locuitorii urbei de pe Şomuz, la fel cum au făcut-o şi în faţa Catedralei “Învierea Domnului”. Şi în faţa Primăriei Fălticeni moştele Sfinţilor Epictet şi Astion au staţionat preţ de câteva minute, fiind rostite rugăciuni pentru cei ce conduc oraşul sau se află în slujba cetăţenilor din această localitate, pentru bunăstarea locuitorilor şi dezvoltarea oraşului.

La procesiune au participat câteva sute de fălticeneni şi credincioşii din localităţile încecinate împreună cu primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon, consilieri locali, şefi ai instituţiilor publice. Procesiunea a avut loc cu binecuvantarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Sfinţii Epictet şi Astion, cei mai vechi martiri din ţara noastră

Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră. Ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei lui Diocleţian (284-305). Sfinţii Epictet şi Astion au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină asezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate „Almyra“.
Sfântul Epictet era originar din părţile Răsăritului. A primit harul preoţiei şi s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor şi a celor demonizaţi.
Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se converteşte la creştinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet şi împreună cu acesta ajunge în cetatea Halmyris. Mai târziu şi tânărul Astion se învredniceşte de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit şi făcând sănatos pe un om ce căzuse de la înălţime şi rămăsese aproape mort.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava