Concert pascal
MOPAN Suceava

Comisiile pentru învățământ ale Camerei Deputaților și Senatului au avizat favorabil în ședința reunită de luni, 11 februarie, proiectul de buget al Ministerului Educației Naționale pentru anul 2019, a anunțat purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, deputatul Alexandru Rădulescu. El a afirmat că cifrele acestui buget reflectă faptul că guvernul social-democrat consideră o prioritate finanțarea corespunzătoare a educației așa cum a fost prevăzută în programul de guvernare.

”Creștere substanțială cu 47% a bugetului educației pentru 2019 comparativ cu 2018”

Rădulescu a arătat că pentru anul 2019 bugetul educației are alocată suma de 39,25 miliarde lei, cu 10 miliarde lei mai mult decât în 2018, o creștere substanțială cu 47%. Acest buget, a subliniat deputatul social democrat,  asigură creșterile salariale prevăzute în domeniu, bursele majorate pentru elevi și studenți, plata sumelor câștigate în instanță de angajații din sistem, bani pentru formarea profesională, sumele necesare pentru decontarea navetei sau pentru programul „Euro 200”. ”Sunt asigurate și sumele necesare pentru investiții în dotarea claselor cu table electronice interactive, pentru achiziționarea de tablete pentru fiecare elev precum și pentru un program nou, „Merg la școală”, prin care fiecare elev va primi un ghiozdan cu rechizite în valoare de 100 euro”, a precizat Rădulescu. Tot în acest buget,a  spue el,  sunt prevăzute investițiile cu finanțare rambursabilă precum proiectul ROZE (prin Banca Mondială) destinat liceelor tehnologice sau proiectul PRET (prin BEI) prin care se construiesc 380 de grădinițe din care 187 sunt finalizate deja.

”Evident că din motive de frustrare și demagogie politică parlamentarii opoziției (inclusiv cei suceveni), neagă evidența”

”Evident că din motive de frustrare și demagogie politică parlamentarii opoziției (inclusiv cei suceveni), neagă evidența și continuă să clameze obsesiv faptul că bugetul educației reprezintă doar 3% din bugetul național. Aceștia omit cu bună știință faptul că ținta ca procentajul de 6% din PIB să fie alocat educației, nu trebuie atinsă doar prin bugetul MEN”, a arătat parlamentarul social democrat. Ministerul Dezvoltării, a menționat Rădulescu, prin programe guvernamentale, (PNDL), sau cu finanțare europeană (POR, AFIR), suține reabilitarea sau construirea a 5095 de unități școlare, în valoare de aproximativ 17 miliarde lei, ajungându-se astfel la o finanțare a învățământului de aproximativ 5,5% din PIB – cea mai mare alocare din 1989 până în prezent. Iar dacă ar consulta site-ul Ministerul Dezvoltării ar vedea că prin PNDL s-au finanțat prioritar școlile după următoarea regulă

Parlamentarii opoziției ”veșnic nihiliști” criticați că nu sunt de acord cu amenajarea de toalete la școli în containere. ” Și în Elveția se utilizează astfel de soluții”

”Așadar, doar în localitățile cu alte priorități vor mai fi școli cu grupuri sanitare neconforme. Chiar și în acest caz s-a găsit o soluție rapidă și anume utilizarea unor construcții de tip container, care să întrunească toate standardele de civilizație. Și se are în vedere ca acest tip de construcții să fie utilizat și în cazul unor cantine necesare implementării programului de asigurare a unei mese calde tuturor elevilor. Evident că aceeași parlamentari ai opoziției s-au grăbit să ironizeze aceste soluții. Personal cred că ar fi inutil să-i informăm pe acești colegi, veșnic nihiliști, că și în Elveția se utilizează astfel de soluții, sau ar fi inutil să le dăm exemplul aeroportului din Iași, care și-a desfășurat de mult timp activitatea (cu numeroase curse internaționale) în astfel de construcții, pentru că știu că acestora le este mai simplu să privească, să ironizeze, să critice, decât să se implice, să construiască – misiune cu care i-au creditat alegătorii suceveni”, a încheiat Alexandru Rădulescu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava