Concert pascal
MOPAN Suceava

Indufor, renumită firmă internaţională de consultanţă din domeniul silvic, a examinat mecanismul propriu de control (sistemul due dilligence) al Holzindustrie Schweighofer, ca parte a unui audit voluntar şi suplimentar. După finalizarea vizitei la fabricile de cherestea ale companiei, experţii din Finlanda au fost impresionaţi de mecanismul de control cuprinzător şi meticulos de la fabricile Holzindustrie Schweighofer. “Sistemul due diligence asigură că lemnul achiziţionat şi livrat la fabricile companiei este însoţit de documentaţia adecvată pentru a demonstra legalitatea”, confirmă auditorii finlandezi în raportul întocmit.

 

Depăşeşte reglementările legale în vigoare

Mecanismul propriu de control depăşeşte reglementările legale în vigoare: Holzindustrie Schweighofer verifică fiecare furnizor înainte de semnarea contractelor. Lemnul rotund achiziționat trebuie să îndeplinească cerințele standardului FSC Controlled Wood. Holzindustrie Schweighofer este de asemenea singura companie de prelucrare a lemnului din România care nu achiziţionează lemn provenit din zonele tampon ale parcurilor naţionale.

“Experţii finlandezi de la renumita companie de consultanţă Indufor au examinat mecanismele de control de la fabricile noastre. Rezultatul: sistemul nostru este cu mult peste cerinţele legale”, Dan Bănacu, Director General Holzindustrie Schweighofer Baco. “Verificările noastre foarte stricte asigură că prin porţile fabricilor noastre nu va trece niciodată lemn cu provenienţă indoielnică.”

Indufor a evaluat şi sistemul românesc în ceea ce priveşte proveniența, circulația, comercializarea şi trasabilitatea lemnului. Firma de consultanţă a concluzionat că volumul de lemn furnizat nu poate depăşi volumul autorizat spre exploatare de către autorităţi. Sistemul SUMAL aliniază şi gestionează actele de punere în valoare, autorizaţiile de exploatare, documentele de transport, codurile unice şi confirmarea de primire la destinaţie a transportului, etc. Indufor a concluzionat că legislația foarte strictă exclude practic posibilitatea ca lemnul fără proveniență legală să fie inclus în transportul legal.

Sistem extensiv due diligence

Sistemul extensiv due diligence implementat de Holzindustrie Schweighofer excede prin cerințele sale sistemul reglementat prin legislația în vigoare. Indufor a remarcat că Holzindustrie Schweighofer depune eforturi remarcabile privind aceste proceduri stricte de verificare şi implică resurse considerabile în vederea îndeplinirii acestora.

Toţi furnizorii sunt auditaţi

Toţi furnizorii Holzindustrie Schweighofer sunt supuşi unei analize de risc riguroasă. Se efectuează în mod constant audituri independente la toţi furnizorii care nu sunt certificaţi FSC®. Toţi furnizorii trebuie să fie în măsură să documenteze în mod corect întreg lanţul de aprovizionare de la pădure până la porţile fabricilor noastre. În cazul în care un potențial furnizor nu îndeplinește unul din criteriile acestui audit, Holzindustrie Schweighofer nu va semna un contract cu aceasta.

Holzindustrie Schweighofer efectuează şi audituri aleatorii la societăţile furnizoare. “În calitate de lider de piaţă, considerăm că este responsabilitatea noastră să stabilim noi standarde şi să adoptăm o poziţie model pentru întreaga industrie de prelucrare a lemnului. Ca urmare a rezultatelor pozitive în urma evaluării Indufor, vom continua să consolidăm mecanismele noastre de control, implicând mai mult personal” precizează Dan Bănacu.

Indufor a întocmit raportul de evaluare a sistemului due diligence la Holzindustrie Schweighofer din fabricile Sebeş, Reci şi Rădăuţi în luna ianuarie a.c. În plus, pe lângă efectuarea unei analize detaliate la fabrici, experţii au desfăşurat interviuri cu furnizori şi cu proprietari de păduri. Analiza a vizat întregul lanţ de custodie, de la exploatare şi până la recepţia lemnului la poarta fabricii.

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de vâscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând aproape 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. Din octombrie 2015, din Grupul Schweighofer face parte și o fabrică de cherestea în Germania.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava