Concert pascal
MOPAN Suceava

Potrivit celui mai nou raport OECD, este necesară definirea unei strategii care să ghideze utilizarea schemelor de acces facilitat (Managed Entry Agreements – MEA) a medicamentelor noi bazată pe performanță și asigurarea faptului că acestea sunt utilizate numai în cazul în care beneficiul dovezilor suplimentare privind performanța produsului depășește costurile negocierii și executării MEA.

Aceasta este o primă temă identificată de raportul Scheme de acces facilitat (MEA) bazate pe performanță pentru medicamente noi în țările OECD și statele membre ale UE publicat de Direcția Ocuparea Forței de Muncă, Muncă și Afaceri Sociale, Secția Sănătate a OECD.

Alte trei teme importante evidențiate în raport sunt:

–  Identificarea clară a incertitudinilor în fiecare decizie de acoperire și proiectare a MEA-urilor bazate pe performanță, pentru a se asigura că sursele de date și proiectele de cercetare sunt adecvate pentru a rezolva incertitudinile existente;

– Punerea în aplicare a unui cadru de guvernanță care asigură transparența procesului și permite plătitorilor să acționeze asupra dovezilor suplimentare generate ca urmare a MEA în conformitate cu aceste dovezi, inclusiv ieșirea din MEA și retragerea potențială a acoperirii temporare;

– Asigurarea unui nivel minim de transparență a conținutului, limitând confidențialitatea la acele părți din MEA care pot fi sensibile din punct de vedere comercial (în special prețuri).

Cu sprijinul Comisiei Europene, OECD a analizat experiența pe care țările au avut-o până acum cu acordurile MEA bazate pe performanță pentru a identifica bunele practici și modalitățile posibile de a îmbunătăți utilizarea acestor acorduri în viitor.

Este dificil de evaluat în ce măsură MEA bazate pe performanță au avut până acum un succes, pentru că puține țări și-au evaluat oficial experiența. Confidențialitatea acordurilor continuă să fie o barieră pentru evaluarea independentă, puține dovezi fiind astfel publice. Cu toate acestea, informațiile disponibile din interviurile cu experți și din studiile anterioare indică faptul că acoperirea cu acorduri de dezvoltare a dovezilor (CED) a avut până acum un bilanț redus al reducerii incertitudinii în ceea ce privește performanța medicamentelor.

Acordurile de plată după rezultat (PbR) continuă să fie utilizate destul de larg, dar nu generează întotdeauna dovezi privind performanța produsului, deoarece datele utilizate pentru declanșarea plăților nu sunt întotdeauna agregate și analizate. Sarcina administrativă a colectării și analizei datelor cu privire la performanța medicamentelor poate fi, de asemenea, costisitor de executat. În ciuda lipsei de dovezi, experiența cu acorduri bazate pe performanță indică până acum o serie de bune practici.

Accesul durabil la sănătate promovat de OECD presupune acceptarea existenței unui echilibru între aspecte ce țin de accesibilitatea la tratament, latura financiară a terapieilimitările bugetare și inovare. Astfel, autoritățile din sectorul sănătății publice și reprezentanți ai companiilor farmaceutice au căutat diverse forme de finanțare a tratamentelor cu medicamente de ultimă generație.

Schemele de acces facilitat/acordurile de acces pe piață (Managed Entry Agreements – MEA) sunt, deci, contracte între firme și plătitorii de servicii medicale care permit acoperirea de noi medicamente și gestionarea incertitudinii în jurul impactului sau performanței lor financiare. Acordurile MEA sunt utilizate în cel puțin două treimi din țările OECD și statele membre ale UE.

Multe dintre aceste țări folosesc, de asemenea, acorduri bazate pe performanță care asigură acoperirea de medicamente, plățile către firme sau rabaturile plătite de firme fiind condiționate de performanța produsului, dar aceste MEA sunt mai puțin obișnuite.

Raportul integral poate fi consultat AICI

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
Etichete
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava