MOPAN Suceava

În prezent-septembrie 2014, pe rolul instanţelor din Bucureşti sunt înregistrate peste 600 de astfel de procese la sectoarele 1, 2 şi 3 se derulează litigii împotriva Volksbank, Raiffeisen, Banca Transilvania, Alpha Bank ,Bcr, Credit Europe Bank şi Unicredit.

Termenele sunt in septembrie-octombrie 2014.

Obiectul unui astfel de dosar este:

1. Denominarea creditului (creditul dvs va deveni credit in LEI) si

2. Convertirea acestuia la cursul acordarii (1 CHF va fi stabilit la cursul acordarii – aproximativ 2 lei)

 

Cine este vizat?

Cei care au credite in CHF stiu ca au incheiat contractele la 1,7-2,2 lei/CHF, iar acum au de platit dublu (3,6-4,1 lei/CHF) pentru aceeasi cantitate de moneda, plus comisioanele de schimb valutar, din leu in euro si din euro in CHF.

 

De ce consideram ca avem dreptate?

Precum s-a mai spus, aceasta moneda a fost si este o moneda exotica pentru Romania, periculoasa pentru debitori in perioade de criza economica, intrucit toti detinatorii de fonduri se refugiaza in depozite exceptionale in CHF, cu consecinta hiper-valorizarii acestuia. Clauza de risc valutar este o clauza abuziva, intrucit determina un dezechilibru major in relatia dintre parti – toate consecintele negative ale variatiei cursului sunt pe capul consumatorului, ducindu-l la ruina, in timp ce banca este scutita total de aceste consecinte negative. Nici macar un curs pozitiv pentru consumator nu inseamna un avantaj pentru acesta, intrucit prin alte clauze abuzive din contract, de genul dobinzilor variabile sau al comisionului de risc/administrare, banca este la adapost si de aceste consecinte negative. Or, legislatia protectiei consumatorului considera fara efect o clauza abuziva.

Omisiunea celor 8 banci de a informa consumatorul asupra acestui risc de hiper-valorizare a monedei de referinta este o incalcare a obligatiei de consiliere, sever sanctionata in dreptul european si national. O astfel de omisiune, precum si actiunea prin care creditul in franci elvetieni era prezentat nu doar ca o alternativa mai buna la creditul in lei si la cel in euro, ci si ca un produs sigur pe care merita sa il cumperi chiar dincolo de limitele normale ale indatorarii, constituie practice comerciale inselatoare. Reamintesc ca, printr-o manipulare grosolana a regulilor statisticii si a regulamentelor BNR, creditele in franci elvetieni erau vindute chiar si celor care, dupa analizele de rating obisnuite, nu se calificau pentru credite in lei sau euro si ca, din aceste credite de tip subprime, aceste banci si sefii lor au cistigat nu doar volum si cota de piata, ci si profituri si bonusuri enorme. Pozitia de pirita a BNR s-ar putea justifica prin necesitatea de a-i face opozabile hotaririle ce se vor emite, dar si pentru a o obliga sa se implice, intr-un mod favorabil consumatorilor si echilibrului pe termen lung al pietei, in revizuirea contractelor de credit de retail ale tuturor bancilor care practica acest gen de afaceri abuzive si inselatoare.

Cresterea constanta si alarmanta a creditelor neperformante, executarile silite ale debitorilor supra-indatorati, reducerea catre zero a increderii in banci, toate acestea nu pot fi ignorate de catre BNR, pentru bunul motiv ca nu este o banca nationala a bancilor din Romania (bnbR), ci Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pentru ratiuni de celeritate si eficienta, in acest proces nu se va solicita restituirea platilor nedatorate (plati efectuate in baza acestei clauze abuzive). Aceasta restituire va putea fi solicitata ulterior, pe cale separata, in procese individuale sau colective. Intr-adevar, constatarea caracterului abuziv al unei clauze are efect retroactiv, dreptul uniunii europene fiind favorabil ideii de actiune in despagubire pe acest temei, chiar si sub forma unui proces colectiv.

Autoritatile si instantele din Franta au calificat, inca din 2011, ca fiind produse financiare toxice toate creditele in franci elvetieni contractate de populatie sau de autoritatile administratiei locale, iar instantele din tari ca Ungaria, Bulgaria sau Croatia au dispus inghetarea cursului de schimb CHF si denominarea in moneda nationala a creditelor. Problema este, deci, pan-europeana, iar Solutia nu poate fi diferita in Romania, avind in vedere ca Dreptul Uniunii Europene ne este aplicabil.

 

Procese denominare Uniunea Europeana

Autoritatile si instantele din Franta au calificat, inca din 2011, ca fiind produse financiare toxice toate creditele in franci elvetieni contractate de populatie sau de autoritatile administratiei locale, iar instantele din tari ca Ungaria, Bulgaria sau Croatia au dispus inghetarea cursului de schimb CHF si denominarea in moneda nationala a creditelor.

Plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua in care s-a acordat imprumutul ar putea fi considerata o clauza abuziva. Aceasta este opinia avocatului general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Totul a pornit de la un proces intentat bancii de doi maghiari care au obtinut un credit in 2008. In contract se prevedea ca rambursarea creditului se va face la cursul de vanzare a valutei valabil cu o zi inainte de data de plata ratei. Imprumutatii au cerut sa plateasca ratele insa la cursul la care au luat creditul, adica mult mai mic.

Pornind de la acest caz avocatul general Nils Wahl spune ca utilizarea a 2 cursuri diferite, unul mai mic la acordare si altul mai mare la plata ratelor poate fi o clauza abuziva. Avocatul general a anuntat insa ca “este totusi de competenta instantei nationale sa determine daca oamenii au fost in masura sa inteleaga ca s-au expus la o cheltuiala suplimentara din cauza diferentei dintre cele 2 cursuri de schimb”.

In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum insa cotatia a ajuns insa la peste 3 lei si 7 bani. Asta inseamna ca in acest moment ratele celor imprumutati in aceasta moneda au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani.

Marius Coltuc, avocat: “Si in Romania exista multe procese pe rol inlegatura cu denominarea de-a lungul contractului a monedei CHF. Ar fi destul de grav pentru banci, in defavoarea lor total.”

Opiniile avocatului general al Curtii Europene de Justitie nu sunt obligatorii, dar sunt respecate in 9 din 10 deciizii finale ale judecatorilor.

Alin Iacob: “Orice decizie favorabila a CJUE poate fi folosita ca jurisprudenta si la noi, in conditiile in care situatia e similara pentru ca si in Bulgaria, Croatia si Romania o buna parte a formularilor din contractele de credite au fost similare.”

Daca judecatorii Curtii Europene de Justitie vor decide ca plata ratelor la un curs diferit de cel folosit la acordarea creditului este o clauza abuziva, toti cei cu imprumuturi in franci elvetieni ar putea castiga si ei in instanta plata la cursul initial. La o rata de 1.000 franci reducerea va fi de 1200 lei/pe luna. Peste 50.000 de romani s-au imprumutat in aceasta moneda, iar cele mai multe credite sunt cu ipoteca.

Ce se poate obtine?

Succesul acestui proces va inseamna ca, de la semnarea contractului, pana la finele sale, cursul va fi cel initial, indiferent de variatia ulterioara a monedei de referinta.

 

 

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

www.coltuc.ro

 

Realitatea si sansele dosarelor pe denominare-clauze abuzive banci in Romania - 2014, 7.8 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (6 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava