Concert pascal
MOPAN Suceava

Liderul Organizaţiei Judeţene Suceava a ALDE, deputatul Alexandru Băişanu, a propus organizarea unui referendum în Suceava, prin care sucevenii să decidă dacă vor să renunţe definitiv la sistemul centralizat de termoficare. Alexandru Băişanu a mai propus şi o trecere treptat, la soluţii alternative de încălzire, cum ar fi centralele individuale de apartament, fără însă ca cetăţenii să cheltuiască din banii proprii pentru acestea. „Şi alte primării din ţară au finanţat achiziţionarea acestor centrale pentru populaţie. Iar pentru aceasta propun organizarea unui referendum în care sucevenii să spună singuri dacă vor să folosească în acest mod banii lor de la bugetul local. A sosit momentul ca primarul să folosească banii aşa cum decid cetăţenii. Pentru asta cerem Consiliului Local Suceava să pună în dezbatere această chestiune, iar referendumul să fie organizat pe 5 iunie a.c., odată cu alegerile locale”, a spus Alexandru Băişanu.

El a precizat că pentru organizarea referendumului trebuie strânse 4.700 de semnături. Liderul ALDE Suceava a precizat că va merge personal pe teren cu echipele care vor strânge semnături şi i-a invitat spe suceveni să sprijine acest demers.
Alexandru Băişanu a vorbit astăzi într-o conferinţă de presă despre problema energiei termice în municipiul Suceava. Băişanu a subliniat că sistemul centralizat este unul falimentar. El a explicat că potrivit datelor statistice, din anul 1989 şi până în 2015, numărul localităţilor, la nivel naţional, conectate la sistemul centralizat de a scăzut cu 78%, respectiv de la 315 la 70 de municipii şi oraşe care încă mai astfel de sisteme.

Făcând referire la Suceava, Alexandru Băişanu a precizat că societatea Termica a fost falimentată de primărie. El a amintit şi faptul că în anul 2011 în Suceava a apărut o societate care a anunţat că vrea să construiască o centrală pentru producerea energiei electrice şi ca produs secundar, energie termică, firmă care la vremea respectivă a primit 5,7 hectare de teren. Băişanu a arătat că ulterior, în 2013, firma respectivă a cumpărat cele 5,7 hectare de teren fără însă a fi organizată o licitaţie, şi la un preţ de 314.000 de euro, sub preţul pieţei. Preşedintele ALDE Suceava a arătat că din 2013 şi până în 2015 energia termică produsă la noua centrală a fost transportată la populaţie de Termica, pentru ca în luna septembrie 2014, Consiliul Local Suceava să semneze un contract cu Thermonet pentru aceste servicii. Nu în ultimul rând, Băişanu a arătat că în luna ianuarie 2016, Primăria Suceava a concesionat către Thermonet reţelele de distribuţie a energiei termice. „Nu cred că o societate privată poate să intre într-o afacere ca asta când ştia că pierderile de pe reţele sunt de 40%”, a spus Alexandru Băişanu. El a criticat faptul că la Suceava a fost înmormântată Termica, societate a Primăriei, după care „s-a dat vânt din pupa” unei firme private care să producă energia termică.

Mai mult, Băişanu nu s-a declarat de acord nici cu anunţul făcut de cei de la Thermonet, care au spus că dacă sucevenii vor căldură mai ieftină, trebuie să investească încă 50 de milioane de euro pentru refacerea reţelelor de distribuţie. Alexandru Băişanu a arătat că aceste investiţii ar trebui făcute tot din banii sucevenilor, în timp ce Thermonet nu face altceva decât să taie facturi şi să încaseze bani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava