Concert pascal
MOPAN Suceava

În data de 7 iunie 2023, la Chișinău, reprezentanții Autorității Vamale Române au participat, împreună cu reprezentanții administrațiilor vamale din Republica Moldova și Ucraina, la cea de-a treia reuniune a grupului vamal regional, organizată sub egida Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM). La reuniune au fost invitați și reprezentanți ai Administrației Vamale a Veniturilor din Polonia, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova.

Scopul acestui grup este de a coordona, la nivel regional, acțiunile la frontierele dintre România, Republica Moldova și Ucraina pentru eficientizarea fluxului de mărfuri și culoarelor de solidaritate UE-Ucraina.

Astfel, în cadrul întâlnirii, părțile au realizat un schimb de opinii privind situația operativă, subliniind principalele modificări în fluxul de mărfuri la birourile vamale rutiere, feroviare și fluviale, și pașii suplimentari întreprinși pentru optimizarea procedurilor de rezervă. În același timp, au fost punctate reglementările fitosanitare în legătură cu produsele agricole ucrainene în tranzit către UE și țările terțe. S-a menționat, de asemenea, necesitatea stabilirii unei platforme comune de informare cu privire la situația și timpul de așteptare la birourile vamale situate pe frontiera dintre România și Republica Moldova, aceasta fiind foarte utilă pentru optimizarea activității operatorilor economici și transportatorilor cărora le va oferi mai multă siguranță. Un alt subiect de discuție l-a constituit controlul coordonat între autoritățile vamale din România și Republica Moldova. În acest context, cele două părți au introdus principiile și regulile cooperării pentru efectuarea, pe teritoriul României – sensul de intrare, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor și au prezentat rezultatele preliminare ale implementării acestui tip de control, precum și impactul asupra fluxului de trafic.

Reprezentanții autorităților vamale din cele trei țări au apreciat sprijinul constant al EUBAM pentru a face față provocărilor de gestionare a frontierelor și asigurarea securității acestora, în contextul regional. Totodată, în spiritul bunei cooperări, EUBAM și autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina au reiterat disponibilitatea pentru conlucrare transfrontalieră activă, prin coordonarea acțiunilor comune și intensificarea eforturilor pentru asigurarea protecției frontierelor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava