Concert pascal
MOPAN Suceava

Nimic nu a putut opri populația din Campulung Moldovenesc (în provincia Suceava din România) de a se aduna la Vechea Sinagogă din oraș. În ciuda ploii non-stop, ei au venit în sutele lor la Sinagoga, care a fost deschisă publicului după 40 de ani de întuneric, ca parte a evenimentului UE 2018 Noaptea Muzeelor.

Luminează la Sinagoga Veche

Multe mâini, capete și inimi au făcut această sărbătoare posibilă. Unii oameni au lucrat în spatele scenei, în primul rând între ei a fost Prof. Sorin Golda, Președintele Federației Evreiești din Suceava. Alții au avut un rol foarte activ în prim plan. Nimic nu s-ar fi întâmplat fără colaborarea deosebită dintre domnul Mihaita Negura, primarul orașului Câmpulung, domnul Bogdan Stamatin al Asociației Hasmatuchi locale și echipa israeliană din Câmpulung și descendenți ai evreilor născuți în Câmpulung: dl Yossef Klein ; Domnul Nathan Gartner; Doamna Gabriella Fainaro, dna Sonia Avni; Doamna Edna Kissmann și Dr. Dina Feldman. Un grup de tineri voluntari locali a fost, de asemenea, prezent pentru a ghida, explica și asista în orice este nevoie.

Weekendul istoric a început cu un turneu și o ceremonie memorială la Cimitirul Evreiesc Campulung, urmată de o cină tradițională evreiască de Vineri, cu Challa, Kidush, cântând și învățând despre vacanța Shavuot.

Două expoziții de fotografii au avut loc în sinagogă. Unul a prezentat aspecte ale vieții din Câmpulung între cele două războaie mondiale prin prisma a familii: Shieber, Moser Sternschuss și Kissmann – curator al căror domnișoară a fost Gabriella Fainaro, nepotica fiilor lui Moser și Kissmann. A doua exposytie sa concentrat asupra unei selecții de sinagogi în orașele româno-bucovinene, unde în aceeași perioadă a înflorit viața evreiască – a cărei curator a fost Dr. Dina Feldman, a cărei bunică sa născut în Câmpulung.

Cântăreața israeliană Ruth Levin a interpretat un cântec spontan Hassidic la Sinagoga Veche. O mică colecție de Judaica era expusă pe Bima. Elementele, cu subtitrare care explică semnificația și folosirea lor, includea un Sidur, Talit și Tfillin, un pergament sfâșiat manual, cu text din Megilat Esther, un Lulav, bețe de lumânări Shabbat și multe altele. Toate acestea au fost găsite în sinagoga abandonată în timpul unui proiect de catalogare masiv, întreprins în anul precedent de către Dr. Dina Feldman din Israel și trei voluntari locali: Calin Diaconu; Andrea Stanciu și Ilinca Tudorici.

Originalul Iudaic din Sinagoga Veche din Câmpulung

 Un film documentar, cu evreii din Câmpulung care locuire acum în Israel, a fost urmărit în mod intenționat de majoritatea oaspeților. Intervievații au vorbit despre viața lor de zi cu zi ca copii și tineri, înainte, în timpul și după cel de-al doilea război mondial și despre relațiile cu prietenii și vecinii lor ne-evrei. De asemenea, ei au vorbit despre șocul deportării în Transnistria și suferința lor în anii petrecuți acolo. Interviurile au fost filmate de domnul Bogdan Stamatin, în timpul vizitei sale în Israel.

Așezați pe băncile originale ale Sinagogii Vechi și urmărind mărturiile.

Vestea de conversații încântate și întrebări intense ale (mai ales) celor mai tineri oaspeți au rezonat în Vechea Sinagogă de-a lungul acestui eveniment de șase ore. Vizitatorii de toate vârstele continuau să sosească. Acestea au variat de la copilasi în brațe până la contemporanii celor prezenți în toate expozițiile. Debitul nu s-a oprit până când ușile nu s-au închis la ora 11 pm. Participarea a atins aproape 600 visita de persoane, iar nivelul interesului și entuziasmului real a fost în afara graficului.

Festivitățile au continuat și în weekend. „Cireasa de pe tort” s-a intamplat duminica dupa-amiaza la salonul de liceu Dragos Voda.

Doamna Ruth Levin, însoțită de ghitaristul Alexei Bluossov din Israel, a interpretat un concert de muzică idiș în fața unei audiențe entuziaste de 200 de persoane. Doamna Levin este fiica muzicianului și poetului născut în Campulung, Leibu Levin, care a compus muzica pentru numeroase poezii idiș de renumitul Itzik Manger și alții.

Ruth a interpretat 12 melodii în idiș. Publicul a urmat versurile în limba română, cu ajutorul unui prospect care a fost tipărit special pentru această ocazie, cu traduceri corespunzătoare.

La sfârșitul acestui concert emoționat și frumos, audiența încântată (inclusiv primarul și soția și ceilalți oficiali de rang înalt) au adus Ruth și Alexei cu mulțumiri, flori și o ovație în picioare. Cântecul satiric și amuzant Manger „Rabinu Tam”, povestind povestea rabinului Tam urmărit de atenția nedorită a unui admirator asaltat, a închis seara pe o notă ridicată și hilară

Acesta a fost punctul culminant al unui eveniment deosebit și emoțional, care a arătat în mod clar cât de sete sunt oamenii din Câmpulung pentru activități culturale și cât de curioși și interesați sunt păstrarea sinagogilor locale ca o comoară locală și învățarea despre moștenirea evreiască in orașului lor .

Legăturile dintre municipiul Campulung și locuitori – și evreii și descendenții născuți în Campulung, au fost inițiate și puternic împuternicite de parteneriatul dintre cele două orașe semnat la începutul acestei luni între Campulung și orașul israelian Karmiel. Karmiel a fost înființat în Galileea la sfârșitul anilor 1960 de către născutul din Câmpulung, Benno Venger.

Următorul pas al colaborării israelo-române va avea loc la Campulung la Festivalul de Film româno-israeliano-maghiar, în perioada 24-26 august 2018.

 

Gabriella Fainaro, Israel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava